13 Ocak 2011

Ricardo Quaresma.!



Quaresma'ya bakarak bu basını analiz edebilirsiniz.

Ben pek çok maç yazısını okudum bugün.. Sahada gördüğümü yazıya dökebilen yok. İki önemli detay var.

Olumlu açıdan bakarsanız oyuncu inanılmazı başarıyor. Bir oyuncu geçişi var ki dünya üzerinde tüm liglerin içerisindeki futbolcular arasında ilk ona girer.. O denli yetenek bana göre. Başka açıdan dün Manisaspor karşısında olduğu gibi beş kişiyi geçip sıfıra indiğinde en azından bu maç özelinde bir yetersizliği ya da ciddiyetsizliği söz konusu son noktada.. Bu maç özelinde diyorum zira öncesinde çektiği şutları, attığı golleri biliyoruz.

Olumlu ve olumsuz olmak kaydıyla iki özellik.. Hani kaptırdığı iki topun peşinden koşturup geri almasını filan da önemsemiyorum.

Bakın neler yazılıyor ?

Ciddiyetsizliği, bencilliği hülasa kötülüğü.. Yetenekli ama diye başlayan tonla cümle. Yahu adam beş kişiyi aynı anda geçip sıfıra indi. Az mı bu ? O harcadığı, bencil olduğu pozisyon zaten onun yaratımı. Bunun dışında dün kötü günündeydi ama yazılan ya da çizilen kadar değil.

Siz hayatınızda futbol oynadınız mı ? Oynasanız dahi Quaresma'yı anlamayabilirsiniz. Zira Almanya'da oynayan Robben, Ribery dahil bir futbolcu bu kadar kolay adam geçemez. Böyle kolay her önündekini geçebilen adamın bu seçeneğe diğerlerinden daha bağımlı olması olağan değil midir ? Messi gibi çok küçük yaşlarda eğitilmezse olağanı budur..

Cristiano Ronaldo dahi bu kadar kolay adam geçemiyor ama çok etkili şutları var. Real Madrid maçlarına bakın.. Mübarek ilk on maçta milyon şut çekti. Çünkü şutu iyi ve girebilme ihtimali fazla ve ona bağımlı olması olağan.. Mourinho'nun onun şut özgürlüğünü kısıtlamasını dahi istedim ama bugün görüyoruz sonuç nedir..

Daha iyi olabilir ama sizin iki tane pozisyona takık olduğunuz kadar da kötü değil. Varolan bencilliği ya da o kimi yanlış seçimleri o beş kişiyi geçtiği anı, çizgiye inerken ki irakipleri ipe dizişi, estetiği "yetenekli ama" diye tanıtılamaz.. "Yetenekli ama" nın ötesi bir durum var burada.

Yorumlarda fark ettiğim gerçek şu ki hemen herkes İnter ve Barça geçmişlerinden dolayı kusurlu olarak görüyor ve keza Simao da aynı nedenlerden dolayı çok başka. Hatırlatmak gerekirse Hagi de ne Madrid de ne Barcelona da dikiş tutturabildi ama burada o takımlara meydan okudu.. Keza Alex'in değil İnter-Barça Parma da dahi oynayamaması gibi..

Hıncal Uluç Hagi için çok insan tribüne giderdi ama bir başkası için gitmezdi diye saydırır durur ya.. Beni ne kadar adamdan sayarsınız bilmem de Quaresma için Beşiktaş kupa maçını seyrediyorum arkadaşım.. İmkanım olsa onun için İnönü'ye de giderdim..

Böyle biline..

14 yorum:

cesc dedi ki...

Quaresma candır be..=) Lise takımının yetenekli, seyredenlere şov yapan-havasını atan fırlaması gibi oynuyo' şu oyunu, hastasıyız =)

Levent Özer dedi ki...

Bu yazdıklarınıza bir ilavem olacak. Evet haklısınız oyuncunun yetenekleri bir "ama" ile geçiştirilecek cinsten değil. İlaveten söyleyeceğim şudur ki Beşiktaş taraftarı bu oyuncuya tapıyor adeta... Dünkü maçı bizzat tribünden izleme şansına nail oldum. Q7 çok kötü gününde olmasına rağmen BJK tribünleri tarafından nasıl şımartıldığını canlı gözlerinizle görebilseydiniz keşke. Yani demek istediğim , bir oyuncu yetenekli olduğu için biraz bencil olabilir yazdığınız gibi; ama yetenekli olmasa da eğer tribün sevgisi bu kadar üst düzeyde olursa siz veya ben de o sahaya çıksak bencil oynarız gibime geliyor.
Ben koyu bir Beşiktaş taraftarıyım ama fanatik olduğum söylenemez. Kendimi bildim bileli hiçbir oyuncuya bu kadar sevgi gösterildiğini hatırlamıyorum, Pascal Nouma dahil...

Borges dedi ki...

Levent Özer: O taraftarı da sevindirmek kendisi de o sevgiye layık olmak istiyor. Lincoln da biraz böyleydi. Antrenör biraz çeki düzen vermelidir ama bir maçın içerisinde bu adamın zararı yararından fazla olmaz genelde.. Biz de futbol seyrediyoruz yahu azıcık da biz keyif alalım..

QuaresmA dedi ki...

Quaresma'nın bencilliğinin sebebini çok iyi açıklamışsın. Quaresma'nın bencilliğini eleştirenler sanki karşılarında Serdar Özkan varmış gibiler. Quaresma bencillik yaparak topu alır gider, ama bunu yapışlarının yarısında da takımı tehlikeli bir gol pozisyonuna sokar. Adam geçemeyen kanat oyuncuları takım oyununa daha muhtaçtır, çünkü tek başına pozisyon yaratamaz. Şu anda Beşiktaş'ın hala en önemli hücum silahlarından birisi ver Quaresma'ya ve otur izle. Ki böyle de olması lazım.

Asphalt Monkey dedi ki...

Guti ve Simao gibi tecrübeli ve oyun görüsü üst düzey olan, en kritik zamanlarda panik yapmadan sakin oynamasini bilen futbolcularin yanina, dünyanin en teknik oyuncularindan birisi olan üstelik gecmis yillarin aksine sahaya tüm benligiyle cikip, ac ve hirsli oynayan, kazanmak icin herseyini yapan deli-fisek bir Quaresma cuk oturur. Bu ülkeye yildiz oyuncu zaten tek tük geliyor, gelenler arasinda bu kadar hirsla oynayan hele cok nadir bulunuyor. Maglubiyeti kabul etmeyen, gelir gelmez takim icinde liderligini kabul ettiren özel adamlar bunlar. Hagi, Hooijdonk gibi.

Besiktas taraftari, bugun belki diger takimlarda isliklanacak kadar yetenek fakiri ama bir o kadar da savasci olan Takoz Recep, Ibrahim Üzülmez gibi nicelerini efsane mertebesine cikardi. Bu taraftar Baki Mercimek'e dahi ayri bir sevgi besliyor. Diyecegim Quaresma gibi hem cok yetenekli hem de hirsli bir oyuncuya olan sevgi öyle basinin iki üc karalamasiyla zedelenmez. Bu taraftar Guti'yi sever, Simao'yu sever ama Quaresma her zaman ayri sevilir. Yeter ki o mac istahini kaybetmesin.

Son olarak, bugün 3 top kaptirdi diye elestirilen adam, yarin gider en önemli macta olmadik yerde 3 adam gecer sana golu attirir.

Bay Kerahet dedi ki...

sezon başından beri iç saha maçlarını yerinde, deplasmanları TV'nin dibinde izlerken ister istemez en çok Quaresma'ya dikkat ediyorum. Ve sanırım bu adamı çözdüm :)

quaresma, bir maçta ortalama 10 aksiyon yaratıyor diyelim.

ilk 2-3 tanesi kötüdür. sonuca bağlanamaz. her maç 2-3 top ezer böyle. ama sonrasında 4. veya 5. pozisyonda başarılı olursa, o maç için tamamdır her şey. kalan son 5 aksiyonu göze ve skora yöneliktir. yeter ki o ilk 2-3 aksiyondan biri olumlu sonlansın.

dün o "olumlu son"u getiremedi bir türlü. getiremedikçe inada bindirdi işi. niyet iyi ama tekrarlanması sakıncalı.

eh, bu kadar da kredisi olsun.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Turk medyasinin Guttenberg yemininde "Vur deyince oldurecegime and icerim" diye bir bolum var borges, o yuzden boyle davranmak sart.

Lakin Quaresma'nin, artik takima yaraticilik acisindan daha fazla oyuncu alindigini, ve de kendisinin rolunun daha efektif hale gelmesi gerektiginin farkina varmasi lazim.

Dunku performans kotuydu, oyle boyle degil. Ona is kazasi diyelim, tekrarlarsa kazadan gecer, onu daha sonra konusuruz.

Borges dedi ki...

shelbyl: Dün ortalamasının altında bir performans diyelim. Yine de güzeldi. Su an Madrid Sevilla maçının 32.dakikası. Cristiano Ronaldo 7.şutunu çekmiş durumda ve hiçbirisi girmedi.

Querasma'nın dün dahi beş kişiyi tek bir hamlede geçişi var. Dün final paslarında kötü olması bugün bunların konuşulmamasını sağlıyor. Simao verince de aynı pozisyon keza Quaresma cizgiye inince de pozisyon..

Borges dedi ki...

Madrid sevilla değil Madrid Atletico maçı..

cesc dedi ki...

@borges

Yalnız Ronaldo başgaan Villareal maçındakinden de iyi oynuyo bu maç.. Çok da güzel maç oluyo'.. Bu yorumları abonelikle takip eden arkadaşlar; açın maçı izleyin =)

Forza dedi ki...

Bana gore olay kesinlikle shelbyl'in vurguladigi gibi Turk spor medyasinin olaylara yaklasim tarzindan.

Bir kere begenmeme - elestirme olmazsa olmazlari.
Eger ortada elestiri yapilacak durum yoksa, hemen goklere cikarma sikkina yoneliyolar.
Bu iki sikki kullananlar disinda akli basinda yorum yapan, konulara etkileyici ve bilmedigimiz bakis acilari getiren 3-5 kisi var sadece..

Guncel ornek vereyim, Ligin son 3-4 haftasi icin atilan Fenerbahce mansetlerine bakin, bugunun ve onumuzdeki 1 haftanin Fenerbahce mansetlerine bakin.

Ilerisi icin iddiada bulunayim, dunun Quaresma yazilarina bakin, sakatlanmazsa gelecek ay ve sonrasindaki Quaresma yazilarina bakin..

Biz, onlari yerlerinden edebilir miyiz ? Edemezsek, alternatif bir akim yaratabilir miyiz ?(tipki sizlerin yazdigi guzel bloglar gibi) Bence sormamiz ve cevaplamamiz gereken sorular bunlar..

Borges dedi ki...

Forza: O sorunun cevabı çok uzun sevgili Forza. Öyle ki buradan oraya geçiş olsa oranın koşulları bzi yeniden biçimlendirir mi ? Bak ben az önce Altan Tanrıkulu hakkında rahatlıkla atıp tutabiliyorum ve buradan derim ki devam ederim buna ben.. acaba devam edebilir miyim ? ya da diğerleri.. Birisi ikisi değil de genel doğru nasıl oluşur.

En azından burası var diyoruz. bu da bize tam da bu açıdan inanılmaz bir tatmin veriyor. Doğru, dürüst ve güzel yazarsan bir anda binler değil onbinler okuyabiliyor, sesimizi duyurabiliyoruz gibi..

Eyw.

Forza dedi ki...

Peki borges, bir kac sorum daha olacak konuyu biraz daha acmak icin.

Bizim burda okur, sizin yazar olarak ortak bir amacimiz var mi ? Keyif aldigimiz futbola daha da keyif katmak icin burdayiz.. Bunu yaparken, tribundeki insani da, televizyon basindakini de oyunun guzel tarafina cekmeye ugrasmali miyiz ? Yoksa su akar yolunu bulur mu ?

Kendi adima, insanlarin olaylari dogru tarafindan gormelerini istiyorum. Isin icindeki ulasabildigimiz her bireye elimizden geldigince dogruyu okutup, dogru bakis acisini gosterip bu sporu daha da keyifli hale getirebiliriz sanki ?

Borges dedi ki...

Forza: Keyif alıyoruz ve hangi doğruları var herkesin. Koşulları da farklı. herkes uygulayabildiği doğruları ancak..

Umarım daha güzele doğru adım atarız, attırırız.