11 Ocak 2011

"Wonderkid" Freddy Adu



2 Haziran 1989 Gana doğumlu pek çoğunuzun "Büyük yetenek" olarak ismini duyduğunuz Freddy Adu.. Annesi 1997 yılında yeşil kart çekilişine katılıp da kazanangillerden..Amerika'ya geliyorlar. Asıl piyango burada vuruyor zira oğul Freddy çok erken yaşta futbol piyasasında fırtına estiriyor..

Henüz daha 13 yaşında iken u 17 milli takımında oynamaya başlıyor. 14 yaşında ise U 20... 15'te ise US-Profiliga Major League Soccer.. 16 yaşına geldiğinde de USA milli takımında boy gösteriyor.

Daha 13 yaşında iken Amerika'da milyon dolarlık reklam anlaşması yapıyor ve onun geleceğin büyük futbolcusu olacağından kimsenin şüphesi yoktur. David Letterman'ın koltuğuna dahi oturmuş, adına şarkılar, besteler yapılmış oy anam oy..

O dönem hatırlarsınız ki başta Manchester United -ki burada denendi de- İnter, juventus,Dortmund,Leverkusen... İnter'in teklifini misal Yeboah ile beraber büyümüş olan annesi geri çevirmiştir. Herkes oyuncunun peşindeydi ama o büyük çıkışı yapmak için soluğu Benfica'da aldı.

Olmadı.. Takımı onu iki kere kiraladı, Monaco'ya filan da gitti ama hep yedek klubesi ile tribün arasında bir yerde oldu. Daha bu yazıyı okuduğunuz ilk satırlarda düşündüğünüzü diğerleri de hesap etti.. Acaba sorun yaşında mıydı ? Doğum yeri Gana ve doğum tarihlerine çok da güvenemezsiniz..

" Sports Illustrated " doğduğu yere iki tane özel dedektif gönderdi herhangi bir tuhaflık var mıdır doğumunda diye ama bir şey bulamadı.

Peki şimdi Adu nerede ?



Türkiye'de.. Belek'te. En son Yunan takımı Aris'e 18 aylığına kiralanmıştı ve şimdi onu Alman ikinci Bundesligada düşme korkusunu yaşayan FC Ingolstadt deniyor. Uzun zamandır oynamamış futbolcunun kimi yeteneklerini görebilmişler ama yine de şüpheyle bakıyorlar. Karar henüz verilmedi ama olumlu olursa ikinci Bundesligada bir ihtimal Ingolstadt'ı düşmekten kurtarır..

Oyuncu henüz 22 yaşında ve böyle bir düşüşü bu yaşta çok az insan yaşamıştır.

9 yorum:

ahmetkocc dedi ki...

Eline sağlık Borges.. iyi ki varsın.. :) İnşaallah bu düşüşün aynısı bizim Muhammet'te olmaz..

Unknown dedi ki...

Adu benzeri, parlak bir kariyer baslangici sonrasi dibi goren adamlar kadar sanirim futbolun en dramatik yuzu. Ne dusunur, ne hisseder mesela Adu Alman 2nci lig takimiyla denemeye cikinca. Zamaninda ManU ile cikmisken.
muazzam bir dususu disardan gozlemek bile insana garip gelirken bunu yasamak zorunda kalmak ne buyuk dramdir...

Borges dedi ki...

Eyw Ahmet, umarım olmaz.

Barış onu düşündüm ben de. Çok acı olsa gerek.. Kaldırmak çok güçtür ama yeteneğine güveniyorsa belk bir gün yeniden zira 22 yaşında daha..

Hayalmeyal dedi ki...

22 yaşında, olsaydı şimdiye kadar yıldız olurdu, bundan sonra da birşey olacağını zannetmiyorum.

markar dedi ki...

Ben yine de doğum tarihine güvenmemek gerektiğini düşünüyorum. Keza Obafemi Martins için de aynı şeyler konuşuluyor. Bu adamlar nüfusa geç yazılmış :)

baha dedi ki...

Aa yaşıyormuş Adu :) Saol Borges bize yitip giden bir yeteneği hatırlattığın için. Amerika'da PR ve pazarlama olaylarının ne derece cılkı çıktığının en sabit örneklerinden biri oldu son yıllarda Adu.

A dedi ki...

Twitter'da takılmaya devam edebilir kendisi.

Mehmet Reşit dedi ki...

Haberi görünce bu yazı geldi aklıma; Adu sezon sonuna kadar Çaykur Rizespor' da:

http://tr.eurosport.com/futbol/bank-asya-1-lig/2010-2011/freddy-adu-rizespor'da_sto2646036/story.shtml

Borges dedi ki...

Mehmet Reşit: Güzel haber bu sağolasın ;)