1 Mart 2011

DIGITURK'e Mektup.!



Digiturk 320 milyon vermiş. Neden ? Türk halkına, Türk futboluna hizmet etmek için mi? Misal ihalede başka bir rakibi olmasaydı da bu rakamı verecek ve ardından Türk futbolu kazansın mı diyecekti ? Hayır. Sen para kazanmak için bu işe giriyorsun ve sen kazandıkça da şans o ya Türk futbolu da kazanıyor. Senin böyle bir niyetin yok, kar amaçlı bir kurumsun. Buna eleştiri getirmiyorum ama sanki asıl niyetleri Türk Futboluna "bedavaya" hizmet ediyormuş da hiç milyonlar kazanmıyormuşcasına sürekli olarak kendisini reklam etme saçmalığına bir son versinler artık. Lütfen bu konuda bizi daha fazla salak yerine koymayın, lütfen.. İşin sonunda babanızın ya da Türk Futbolunun hayrına değil cebinize giren paralara göre hareket ediyorsunuz. Sadece burada dahi asli düşünce daha fazla kar yapacağınızı düşünmeniz.. Daha fazla para olunca okurlarıyla beraber milyonlarca insanı zor durumda bırakmaktan çekinmiyorsunuz.. Böylesiniz çünkü ve fakat gelin görün ki bu eylem sonucunda kazandığınız kuruş dahi olmayacaktır.

Beş yıldır verdiğim emeği hiçbir suç işlememiş olmama rağmen çöpe atışınızın içerisinden yola çıkıp zarar gören insanları değil -bunlarla ilgilenmiyorsunuz, biliyoruz- asıl meseleyi konuşalım derim ben.. Eyleminiz size düşündüğünüz gibi daha fazla para kazandıracak mıdır?

Bakın iddiam odur ki benim kadar internetten canlı maç izlemiş insan çok fazla yoktur. Eğer mevzu bahis konu internetten kaçak yayın üzerinden maç izlemek ise bu konuda ben kendimi bilirkişi olarak addedebilirim ve hemen şunun altını çizelim: Blogspot teknik olarak maçları yayınlayamaz. Stream edebilme özelliği yok. Ama bir başka yerde yayınlanılan maçı basit bir kodu kopyalayıp yapıştırarak bloga taşıyabilir. Eğer siz ciddi anlamda maçları yayınlama gayreti içerisinde olan web sitelerini kapatabilirseniz blogspot içerik olarak zaten maçı canlı yayınlayamaz. Blogspot adresi kopyalama yeri olarak önem taşır. Burası kapatılırsa o kod ile çok başka yerde üstelik hiçbir zahmete girmeden maçları aynı insanlar kaçak bir şekilde yayınlamaya devam eder. Milyon tane bloggerdan bunu yapan insan sayısı çok fazla değildir zaten.. Geride kalan ve mağdur olan milyonları da düşünmelisiniz.

Bugün Aceto Balsamico'nun günlük okur kitlesi on bin kişi. Gazetelerin tirajına bakarsanız eğer pek çok ulusal gazeteden daha fazla okunduğunu görebilirsiniz. Ve bu sadece binlercesinden bir tanesidir. Binle yüzbinle çarpın bunu.. Siz neyi kapattırdınızın farkında mısınız üç-beş tanesi adına?

Ben Digiturkwebtv'den seyrediyorum Türkiye Süper Ligi maçlarını. Üstelik bu fikir bana bizzat kendi blogumda yayınladığım reklam sonrası aklıma düşmüştür. Bir yıllık ücretini daha tek bir maç izlemeden peşin verdim. Benden vaad edilen hizmetin parasını peşin alır iken pek çok maçı teknik yetersizlik nedeniyle seyredemedim. Yahu bir Web sitesinde her gün teknik çalışma mı olur ? Öyle oldu ki digiturkwebtv abonesi olmama rağmen maçı ben Sop Cast üzerinden izlemek zorunda bırakıldım. Herhangi bir blogun üzerinden Türkiye Süper Ligi maçı izlemedim ama onlarca, yüzlerce farklı siteden çeşitli maçları seyrettiğim olmuştur. Bir kez olsun blogspot eklemeli bir adres yoktu bunların arasında..





Maçlar internetten izlenebiliyor ve blogspot bunun çok ama çok küçük bir parçası.Tek önemli özelliği çok kolay bir şekilde siteye sahip olunabilir oluşudur. Ama kapanırsa bu kaçak yayın yapan insanlar mağdur olmaz, yer değiştirir sadece ve maç yayınları engellenmez iken sonunda blogspot yerine farklı ama aynı şekilde açılması beş dakika süren diğer yerlere kayarlar. Şu adrese girerek bugünkü maçları nereden izleyebileceğinizi görebilirsiniz. Sop Cast, TVU, Tvanats ve bir dolu site var. Hafta sonu ise Türkiye Süper Ligi de işin içerisine girer ve göreceksiniz ki blogspot eklemeli tek bir site burada yoktur. Mesele de zaten bu değil.

Hülasa; Maçların internetten yayınlanmasına en ufak bir zararı dokunmayacak olan eylemin içerisindedir Digiturk ve fakat aynı zamanda ne kazanmıştır ?Milyona varan ve kendisini yazı ile ifade edebilen insanları karşısına almış, Türk futboluna hizmet eden kurumdan bir anda şeytan, düşman, yasakçı zihniyet, kötü gibi sıfatlarla anılmıştır. Digiturk yönetimi böyle düşüncesizce hareket ettiren yöneticisi ile hesaplaşmaldır 320 milyon avro hatrına.. Bu çok net bir vizyonsuzluk örneğidir.

Bir sitenin içerisindeki herhangi bir binanın herhangi bir dairesinde yaşayan suçluyu açığa çıkarmak için site yöneticisinin size göre duyarsız tutumu nedeniyle içerisinde yaşayan bütün insanları sokağa atmaktır yaptığınız. Kanunen kendi çapınızda haklı da olsanız yapılan insansızlıktır. O bir insan suçu dışarıda işliyor ve kendisine kalacak başka yer bulduğu andan itibaren suç işlemeye devam edecektir ve fakat onca insan durduk yere zor durumda kalacaktır. Birazcıcık bu açıdan bakmayı deneyin.. Bu eylemin, bu mağduriyetin karşılığı da olacaktır ve kazanacağınız kuruşu etkileyecektir.

Yazıyla kendisini ifade eden ve bir şekilde okutturabilen bu insanları küçümsemek nerden baksan saçmalamaktır. Koca "Devlet" dahi bu konuda zor duruma düşer iken halkın gözündeki sempatisi kazanacakları kuruşta önemli yeri olan özel bir şirketin böyle bir saçmalığın içerisinde olmuş olmasını anlamak mümkün değil. Derhal bu yasağı kaldırın ve size bu fikrin kuruş kazandıracağına inandırmış olan yetkiliyi de şirketinizden uzaklaştırın. Hem siz hem biz mağdur olmayalım..

16 yorum:

Edebali dedi ki...

Altına imzamı atarım.

Erdem Karakuş dedi ki...

Digitürk sanıyor ki maçları blogspot üzerinden izleyen kitle bu adreslerin kapanması sonucu ligtv aboneliği alacak. Halbuki bu insanların kafasında şöyle bir imaj oluşuyor, ellerini ovuşturup "maçları ancak bana para verip izleyebilirsin başka yok kardeşim" diyen bir kurum. Böyle imaja sahip olan bir kuruma kim abone olur?

Erdem Karakuş dedi ki...

Digitürk sanıyor ki maçları blogspot üzerinden izleyen kitle bu adreslerin kapanması sonucu ligtv aboneliği alacak. Halbuki bu insanların kafasında şöyle bir imaj oluşuyor, ellerini ovuşturup "maçları ancak bana para verip izleyebilirsin başka yok kardeşim" diyen bir kurum. Böyle imaja sahip olan bir kuruma kim abone olur?

Yakup Sabri İNANKUR dedi ki...

Ekranın ortasındaki küçük bir kareden dona dona maç izlemeye "çalışan" biri digitürk'ün kitlesi olamaz ki zaten. Ya öğrencidir, ya durumu yoktur. Her iki durumda da zaten Digitürk'e üye olamaz. Bugün iyi kötü her blogun takipçisi ve bunun dışında da takip edildiğini bildiği bir kitlesi var. Hergün yüzlerce yazı okunuyor, emek sarfediliyor. Böyle bir gerekçe ile milyonlarca insan mağdur edilemez. Bu ülkede vergi de kaçırılıyor, hem de milyarca lira, ülke de mi kapatılacak?
Kovada bir delik varsa tıpaç ararsın, tüm kovayı kaldırıp atmak mantıklı değildir.
Ya da altında çok daha başka bir mesele var. Belli ki bu kadar çok -denetlenemez- fikir, düşünce rahatsızlık veriyor. Digitürk örtüsü altında sesleri kapatma organizasyonu, özellikle seçim öncesi...

Anıl Kıral dedi ki...

Bize eylem gerek. Topluca tüm spor blogları olarak ayaklanmamız lazım. Eylemsiz kaldıkça üzerimize geliyorlar.. Bir dur dememiz lazım!

piktobet dedi ki...

digitürk bu engellemeden önce de mide bulandırıyordu, şimdi de.

ugur dedi ki...

Link vererek kendi blogumda da yayınlayacağım.. Benim de imzam altında...

s19 dedi ki...

Digitürk davasinda hakli bunu zaten inkar edecek biriside yok! Bircok kisi izledigi halde yanlis oldugunu ve digitürke zarar verdigini biliyor ve kabul ediyor. Eminim yine büyük kismi kapansada yayinlar kizmayacak bir durumda... Digitürkün asil görevi yeni kitleler kazanmak. Ayligi 21 $'dan veriyorlar 4 yil evel 120$a bir yilini aliyordun... yani dengeyi bulsunlar bunu izleyen avrupali türklere kaydiracaz diye Türkiyedeki yasayan arkadaslar madur oluyor bu arada... düzgün bir webtv fiyati yapin örnegin 10 $ kendi takimina 15 dollar tüm maclara eminim üye sayisi ikiye katlanir... bunlar ne yapiyor? Üc büyükler 21 $ geri kalan takimlarin hangisini secersen 7.99$ eh güzel kardeslerim sunun fiyatini sabit 10 $ yapin takim basi bakin bakalim üye sayisi nasil firliyor tavana... ama hayir olmaz avrupadaki ahmete mehmete 21$'dan kaydirmak varken türkiyedeki ahmet mehmetin 10 vermesini engelemek daha mantikli... ayni turizmcilerin yabanci 30 gurbetciye 20 yerliye 2.5 yaptigi gibi bu zihniyet kocaman cukurova holdingin medya kisminda olmasi asil üzücü olani... marka degeri arkadaslar demokraside care tükenmezdi hani...

constantinache dedi ki...

O değil de, gözlerimi kapatıp düşündüğümde tv ve gazete medyasının bu yasaklamaya göbek atarak tepki verdiklerini görür gibi oluyorum. Kolay değil, bloglar yüzünden az daha adamlar ekmeğinden olacaktı. :)

el fenomeno dedi ki...

baştan sona samimi her kelimesinin altına imza atılacak bi yazı.istanbuldaki maçlar dışında izlenesi bi görseliğe sahip olmayan kamera sistemleriyle,maç esnasında ekranın ortasına kocaman sanal reklam simulasyonları koyan ve bu eksiklikleri düzeltmek yerine neredeyse internnetteki en zevklli dakikalarımı yaşadığım blog sayfalarına yasak getiren digi bilmemne kurumunu esefle kınıyoruz.ben bi bundesliga maçını izledikten sonra borgesin o maçla ilgili yorumunu okumayıp telegoldekilerin geyik muhabbetini mi seyrediyim.yazık.

Mustafa KANTARCI dedi ki...

digiturk kendi davasında haklı fakat maalesef bu yetersiz hukukumuz pirinç içindeki taşı ayıklamak yerine tüm tepsiyi yere döküyor, sanırım 1-2 yıl içinde "bilişim hukuku" konusunda yol alıp bunların önüne geçeceğiz.

sonvagon.blogspot.com

Celal Abbas dedi ki...

cidden dona dona netten maç izleyenler dijitürkün zaten müşterisi olamazlar. Bu insanların en fazla %1 i falan abonelik alır. diğerleri istesede demekki olamıyorlar. yoksa neden dona dona maçı izlesin ya..

ewo dedi ki...

Arkadaslar tepkiler çok haklı ancak adres yanlış. Farklı mecralarda Digiturk'un ilgili blogların kapatılmasını istediği ancak Google ve Turk Telekom'un bunun yerine belli bir Ip'ye bağlı tüm blogspot kullanıcılarını kapattığı bilgisi mevcut. Evet eylemsiz kalmamalıyız ancak sorumluluk sahibi bloger'lar olarak tepkimizi doğru adres etmeliyiz...

ewo dedi ki...

Arkadaslar tepkiler çok haklı ancak adres yanlış. Farklı mecralarda Digiturk'un ilgili blogların kapatılmasını istediği ancak Google ve Turk Telekom'un bunun yerine belli bir Ip'ye bağlı tüm blogspot kullanıcılarını kapattığı bilgisi mevcut. Evet eylemsiz kalmamalıyız ancak sorumluluk sahibi bloger'lar olarak tepkimizi doğru adres etmeliyiz...

ewo dedi ki...

Arkadaslar tepkiler çok haklı ancak adres yanlış. Farklı mecralarda Digiturk'un ilgili blogların kapatılmasını istediği ancak Google ve Turk Telekom'un bunun yerine belli bir Ip'ye bağlı tüm blogspot kullanıcılarını kapattığı bilgisi mevcut. Evet eylemsiz kalmamalıyız ancak sorumluluk sahibi bloger'lar olarak tepkimizi doğru adres etmeliyiz...

Unknown dedi ki...

Bir ülkede bilişim olayları ile ilgilenen bakanlık(ulaştırma bakanlığı) aynı zamanda trenle de ilgilenirse işte böyle saçma sapan şeyler olur.Parmak kanser diye kolu kesiyorlar.Kaldı ki open dns mevzusunu sağır sultan bile duydu.Yani bu yasaklar sadece demokrasi gelecek diye çığırtkanlık yapanların gerçek yüzünü gösterdi.Bi bakıma daha iyi oldu.