16 Mart 2011

J.L.!



Bir adam yirmisinde ne ise..(Sene 1989..)



kırkında da odur..


İnsan değişmiyor. Zamanla ancak armut olgunlaşır.

Lehmann karakteri aslında kötü değil. Türklerle büyümüş bir insan evladıdır. Üstelik burada benim ailemi de içeren Türk işçileri adına güzel konuşan, onların olumsuzluklarının aksine Alman ekonomisine yaptığı katkıyı dile getirip çok da güzel "Alaman Türkü" açılımları olan başka bir adamdır ve fakat çılgındır işte Kahn kadar olmasa da.



Sene 1993..Schalke koçu Jörg Berger kaleye Lehmann'ı biraz erken geçiriyor. Leverkusen karşısısnda daha ilk yarı bitmeden üç sıfır geriye düşüyor takım. Devre arası hocası:

"Lehmann, sizi dışarı alıyorum. Yarın görüşürüz.."

diyor.

Lehmann bunu "paydos" olarak algılıyor ve devre arasında üstelik antrenmana gelen taraftarlardan birisini tanıyıp Metro parasını alıp evin yolunu tutuyor takımı ikinci yarıya çıkar iken.. Geçtiğimiz yıl ise bu borç aldığı adamın oğlu onu ziyaret ediyor. Lehmann parayı yıllar sonra geri vermek istiyor ama oğlu reddediyor "lafı mı olur" a getiriyor. Geçen zamanda babasını da kaybetmiş ve fakat hatırasını çocuğu yaşatmış bir şekilde..



16 Aralık 1997.. Düşünün Ruhr derbisi bu. Dortmund 2-1 önde. Son saniyeler.. Kazanılan bir korner ve kalecinin de ceza sahasına geldiği anlar. Lehmann burada kafayı çakıp Schalke'yi mağlubiyetten kurtarıyor. Üstelik bu gol duran top olmaksızın bir kalecinin Bundesligada attığı ilk gol olarak tarihe geçiyor, o sene de yılın golü ünvanını alıyor.. Efendim Möller'in frikiğini de es geçmemek kaydıyla şu golün görüntüsünü adresini de verelim ki izleyin. Aynısını bir de ezeli ve ebedi rakibi Kahn da denemişti aslında..



Lehmann'dan benim neyim eksik deyip (fazlası vardır daha çok) rakip kaleye dalıp böyle golü atınca ikici sarı ve sonunda kırmızıyı gören Kahn bir de isyan etmişti "Ne zamandan beri ceza sahası içerisinde kalecinin topu yumruklaması kartla cezalandırılıyor" diye.. Effenberg ilk defa takımın gördüğü kırmızı kart sonrası gülme krizine tutuldum diyerek olayı özetliyordu.



Lehmann'a dair çılgınlıklar bitmez aslında. Önemli ayrıntıların başında da 2006 Dünya Kupası Arjantin maçında kurtardığı penaltılar gelir. Öncesinde Andreas Köpke'nin Arjantinlilerin penaltıyı hangi köşeye atacağı yazılı kağıdı gündemi uzunca bir süre meşgul etmişti. 2008'de bu konu burada işlenmişti. öyle oldu ki bu kağıt "Herz für Kinder" adı altında çocuklar için yardım kampanyasında satışa sunuldu ve 1 milyon avro kazandırdı çocuklara..



2009 yeni daha.. Stuttgart-Hoffenheim maçı. İbisevic şut anında kramponlarını da şutluyor. Onu ele geçiren Lehmann'ımız gizliden alıp filenin üzerine fırlatıyor. Sorduklarında ise "Kalemin önümü temiz tutmam lazım" diyerek işi pişkinliğe de vurmaktan geri kalmıyor.

Bitmez bu.. Kariyerinin zirvesinde milyon avro kazanır iken DSF kanalının kameramanlarından 5 euro istemesi mi dersiniz kızdığı vakit tartıştığı taraftarın gözlüğü alıp vermemesi mi.. Ve fakat unutulmaz olan nedir derseniz ahanda budur.. Yok böyle bir şey;)

2 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

Ben Lehmanı hep Stutgart Barcelona Şampiyonlar ligi maçında Puyola yaptığı hareketle hatırlıyorum. maç izlerken benzer bir pozisyon olursa hemen bunu tekrar anlatırım. Hiç unutmayacağım Lehman seni puyola yaptığın bacak hareketinle :)

zarkufil dedi ki...

Arsenal'le anlasmis sene sonuna kadar!!!