21 Kasım 2011

Eboue ve Yabancı Madde!


Sevgili Rıdvan Dilmen, Eboue'nin evine gittiğinde bu görüntüler sonucu utanması gerektiğini işliyor kalın kalın.. "kendisini yere atmış" Meselesi burada oyuncu. Yüklen dur..

Eyw.

Kendisini yok yere yere atması gibi tutumlar eleştirilebilir ve fakat asıl konu bu mudur burada? Şu atılan yabancı maddeler ve oyuncunun buradan kaçısı maç anında da yeteri kadar sinir bozucu bir şekilde işlenmiş iken neden burada sorun taraftar değil de oyuncudur?

Oysa geçen hafta başkaydı.

Rıdvan Dilmen tüm ülkenin gözleri önünde ana avrat küfür eden Volkan Demirel ya da Emre Belözoğlu için bu deyimleri kullandı mı? Sıkı sıkı eleştirdi mi? Tam da bu anda "bu stadı yapanları yuhalayanlar" diyerek taraftara yüklendi mi? Bakın bakalım bir de şuna..


Neden yüklendi burada taraftara? Alkış protestosunda bulunduğu için.. Belki bizim duyamadığımız ama onun duyduğu küfür vardır, bilemem.

Futbolcuyu koruyorsan -ki buna destek de verebilirim- her yerde koru. İki çayını içmediğin, telefonla görüşmediğin, merhaba demediğin Lincoln'leri, Eboue'leri taraftara yem ederken bunları da koruma. Burada oyuncuya yükleniyorsan diğer tarafta da yüklen elbette.. Ama lütfen on gün içerisinde iki farklı tutum sergilenmesin.

Eboue eve gitse oturur seyreder, ulan der izler.. Peki Emre ve Volkan eve gidip de şu küfürleri tüm ülkenin gözleri önünde söylediğini görse utanması gerekir mi? Yabancı teknik adam, yabancı oyuncu olunca oy anam oy tutmayın küçük enişteyi..

23 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili borges çok güzel yazmışsın ama aklıma takılan bieşey var? Bu konuda asla beşiktaş taraftarını savunmuyorum ama Eboue biraz fazla abartmadı mı? Mesela kalçasına gelen şişe yüzünden başını tutmadı mı? Saygılar...

Unknown dedi ki...

Ve maalesef benim halkım da bu tür şeylerin gazına gelip Eboue'yi asar, kimse Hasan'ın kafasına gerçekten gelen ve Eboue'ye sonrasında atılan yüzlerce şeyi konuşmaz. Rıdvan da böyle uyanık bir adamdır.

Borges dedi ki...

Serkan ÇOKAYDIN: DÜnyanın her yerde o taraftarı galeyana getirecek bir "yanlış" tavır olmuştur. Bu kesin.. Ve fakat burada şu yabancı madde yağmurunu onamak tehlikeli bir duruma doğru sürükler seni. Şurada yabancı maddeden ziyade futbolcu tavrını öne çıkarmak yarın birgün stres altında daha başka yanlışlar yapıldığında taraftarın daha sert bir tutum takınmasını da onamak demektir. BU da doğru değildir.

4numara dedi ki...

bu işe ilk başladığında daha plansız ve samimi konuşuyordu ama özellikle son 2 senedir aşırı "taraflı" bir duruşu var, hoşlanmıyorum hatta rahatsız edici boyutta. diğer takım taraftarların saygınlığını kazanmıştı ama yitiriyor yavaş yavaş...

Unknown dedi ki...

Borges: dikkatinizi çekmek isterim "u konuda asla beşiktaş taraftarını savunmuyorum" ben demek istedim ki sadece yanlış hareketi taraftar yapmıyor futbolcular da elinden geleni yapıyorlar ortamı germek için herkese saygılar...

Borges dedi ki...

Ona ne şüphe.. Futbolcular da yanlış yapıyor ki sürekli yapıyorlar zaten.

A . A dedi ki...

yabancı madde yağmurunu onamak değildir Rıdvan'ın söylediği..

beşiktaş taraftarı ne olursa olsun yapmamalıydı da demiştir.

keşke hiçbişey atılmasa ama derbide bunlar oluyor ve olacaktır, rıdvan'ın eboue'yi konuşmasının nedeni, haber değeri taşıyanın, farklı olanın eboue'nin kışkırtmasıdır.

defalarca farklı futbolcular tarafından yapılıyor olsa da seyircinin taş, çakmak atmasından daha fazla üzerinde durulur bir oyuncunun provokasyonda bulunmasında.

milli maçta oyuncu koruyan rıdvan dilmen yerden göğe haklıdır, fb'liliği aramızda geyik unsuru olacak kadar aklı fenerbahçe'yel dolu bir adam rıdvan dilmen. bursa kyseri maçını dahi fenerbahçe örnekleriyle anlatır. ama milli maçta volkan'ı koruması volkan'ın fb'li olmasından değidlir.

hükümeti destekleyen sözleri can sıkıcıdır. ama eboue'yi ön plana çıkarması armut, volkan'ı koruması elma, hükümeti eleştirmesi avokado'dur.

birbirine karıştırmamak lazım.

çelişkili olduğu üzerine kurduğunuz yazıda, fb'li olduğu için çelişkiler içeren bir rıdvan dilmen profili göremiyorum, tüm yanlışlarına rağmen..

solo dedi ki...

eboue bu hareketlere maruz kaldığını göstermeye çalışırken milli formayı mı giyiyordu, galatasaray taraftarı mı atıyormuş bu şişeleri, volkan'a atılan şişenin hesabını da sorun(geçen sene lig maçında), sevgili gsliler önce siğz iki yüzlü davranmayı bırakın

Borges dedi ki...

A.A: Bakın hemen herkes bir şeyleri reddediyor ama öne çıkarılan nedir?

Yabancı maddelerin yağmur gibi yağdığı ortamda konu edilmesi gereken Eboue midir yoksa taraftarın bu mantığı mıdır? yarın bir gün bir futbolcunun stres altında kalıp provake edici tutumundan sonra sahaya taraftarlar dalsa, büyük sorunlar yaşansa sorun yine futbolcu mu olacaktır?

Peki Volkan ve Emre konusunda taraftarın suçu nedir? Bir alkış sonrası küfür eden iki futbolcu, ağır küfürler. Üstelik 3-0 lık hezimet sonrası olağan bir alkış protestosuna Volkan'ın yaptığı provakasyon artı küfür sorun değil midir? Bu ikisi nasıl ayrı tutumlar olur?

Mesele de dikkat edersen FB'li demedim, Arda'yı da korur o Emre'yi de. Bunlarla oturup muhabbet eder, telefonla konuşur v.s.

Şunu diyebiliyor musun.. Eboue değil de Emre bu hareketi yapsa, üzerine çakmak yağsa Rıdvan böyle yorumlar yapar mıydı?

YAPMAZDI..

Çelişki istemezsen görmezsin, bu benim değil senin sorunun.

A . A dedi ki...

taraftarın konuşulması gerektiği,şiddet


Arda,Emre ve Volkan'a göre eboue ya da lincoln'ü çok daha kolay harcayabilecği konusuna kesinlilkle katılıyorum sana.

Ama milli maçta kesinlikle ayrılıyorum senden. volkan ve Emre'nin küfrünü biz Tv'den gördük. tribüne dönüp küfretmediler. korner atılırken söylendiler her ikisi de.
ve volkan ellerini kaldırıp alkışladı tribünleri..

Gollerde Volkan'a kesilecek bir fatura dahi yokken Volkan antipatisidir Volkan'ın alkışlanmasının nedeni. anlarım da. ama Rıdvan'ın tepki vermesini de anlarım bu yüzden.

Ama Eboue, volkan kadar suçsuz değildir nazarımda.

Alex'e, yeniden izlersen İnönü'de korner atarken birkaç birşey atıldı. dönüp bakmadı bile. eboue fitili ateşlemiştir.

Bu yüzden tüm yanlışlarına rağmen milli maçta Volkan'ı korumak da haklıdırı anlatmaya çalıştım.

Borges dedi ki...

A.A: Korumak? Rıdvan yayını bırakıp gidiyor kötü futbol sonrası, bu hareketi mi futbolcuları koruyacak, baskı altına almayacak misal?

İkincisi ben Volkan'a ve hele ki o anda Emre'nin küfrüne hiç takmadım. Bu gibi durumlarda daha büyük kitle olan taraftarlara yönelik sakinlik çağrısı makbuldur benim nazarımda ve fakat burada da böylesine bir saldırıyı onayacak şekilde bu olayı büyütürsen.. Hoş olmaz o.

Ki.. Volkan da orada basit bir alkışı geçiştirmek yerine alkışlamış, taraftarı da provake etmiştir. Ona yapılan taraftar protestosu bana göre "olağandır". Ama buradaki taraftarın şu yukarıdaki görüntüleri olağan değil. Hangisi kötü? 3-0'sın. İkinci golde hatan var -alman spikeri diyor bunu- şampiyona elden gitmiş, taraftarın alkışlaması mıdır çok büyük sorun?

Bir de şu yukarıdaki görüntüye bak..

Ben Melo'nun misal az önce gördüğüm bir gaza getirici unsuru var. Burada Melo'ya çıkışılır ki Terim başta delirmiş hemen. BU konu edilse eyw ama Rivaldo'sundan Messi'sine kadar hemen herkesin yaptığı numavari yere yıkılış hikayesi. Önceden Ronaldo da çok yapardı v.s. Çok kötü çok salakça ama şu çakmak yabancı madde olayının yanında...

solo dedi ki...

ben bu sözlerin borges'in klavyesinden çıktığına inanmıyorum, tanıdığım ve saygı duyduğum ender galatasaraylılardan birisi, taraflıdır da hiçbir zaman sorun etmemişimdir taraflı olmasını, çünkü borgesin kendi vicdani süzgeci olduğunu düşünmüşümdür hep. ama bu yazılanlar, bu kadar tek taraflı bakmak, yok bu borges'in yazısı değil!!!

Borges dedi ki...

solo: Ben tarafım ama objektif de olunabilir. Lakin burada konu GS FB bile değil. Böyle olmadığı halde böyle algılıyosan ?

Ki bu konuyu çok önceden de işledim ben. Misal sen FB'lisin ve tek derdin kendi futbolcunu savunmak doğru yanlış bir yana..

Neyse. Burada konu yeterince açık, lütfen A.A ile olan yorumları da oku..

solo dedi ki...

sevgili borges ben zaten bunları a.a ile olan mesajlardan dolayı yazdım, ve yanılıyorsun, zaten objektif olabileceğini düşündüğüm için söylüyorum. herşeyi herşeyi birbirimizi suçlayarak tekrar tekrar yazabiliriz, ben sizi bundan kurtarayım; ancak bu kadar yanılabilirdiniz.

Borges dedi ki...

solo: İthamlarla değil fikirlerle yaklaşalım. A.A gibi.. Beğenmediğiniz bir fikir olursa beğenmediğiniz kısmı belirtebilme hakkına sahip herkes. Belki yanılıyorum ki çok yanıldım ama baktığımda gördüğüm budur.

solo dedi ki...

A.A ile geçen mesajlardaki öznelerin yerlerini değiştirerek tekrardan fikir üretin, sonuç; objektifliğin test edilmesi aslında çok kolay.

İthamlarla değil fikirlerle yaklaşalım. Tebrikler, gerçekten, elindeki bütün argümanları bu yanlış üzerinden üreten bir taraftar grubunun içinde olmanıza rağman bunu düşünebilmeniz, çok önemli.

M.Cagdas dedi ki...

Hasan Sas'in da basi yerlerde yuvarlandigi tahrik yarattigi icin yarildi galiba? Biz orayi kacirmis olmaliyiz.

Sunu soyliyim ki, biz de arkadaslarimla maci izlerken bir GS'li olarak Eboue'ye kizdik ve ne gerek var simdi bunlara dedik. Cunku ortami biliyoruz ve Eboue'nin de biraz yagan cakmaklarin altinda yatarak olayi gostermeye calistigi belliydi. Belki atiyorum Hakan Balta olsa oradan uzaklasir olay da buyumezdi.

Ama bu hicbir sekilde seyircinin yaptigini affettirmez, Besiktas seyircisinin zeytinyagi gibi uste cikmasini gerektirmez. Sonucta cakmaklar ilk geldiginde Eboue bir tahrik yaratmamisti, tipki Hasan Sas gibi.

Ha bu olay BJK seyircisine mi ozgudur? Hayir. Ayni sey GS'nin ya da Fb'nin sahasinda da olabilirdi. Burda yaptigimiz yanlis bircok insanin bir taraf alip onu sutten cikmis ak kasikmis gibi korumasi, karsi tarafa nefret kusmasi. Misal sadece Eboue'nin tahrik yaptigini soyleyip seyircinin melek oldugunu iddia edenler. Twitter'da goruyorum akli basinda dedigin adamlar bile mactan sonra GS'ye nefret kusabiliyorlar. Tam tersi de mevcut.

Ridvan'a zaten soyleyecek soz yok artik, bu kadar serefsizlesmisken hala bu adami izleyen, soyledigine onem veren GS'liler varsa da bisey demiyorum. Sen zaten cok guzel anlatmissin yaptigi iki yuzlulugu. Eskiden severek izlerdim, kendinden tiksindirtmeyi basardi.

felix mourinho dedi ki...

bu maçta bu sebepten dolayı oyun durmadı belki ama sahaya adam bile girdi arkadaş. bak insan diyorum. çakmak, su şişesi, bozuk para felan demiyorum. böyle elleri kolları ayakları olan insan. koşturdu felan galatasaray'ın sol kanadında. eboue desen o anda arasında 40 m vardı. hasan şaş desen bi 60 m vardı. kim tahrik etti arkadaşı ?

UnIn dedi ki...

Diyelim ki Eboue sırtına pet şişe geldiğinde kafasını tutarak birilerini tahrik etti. Peki Hasan Şaş kafasına gelen bir cisimden sonra kafasını tutarak kimleri tatmin etti? Volkan'a duyulan tepki evveliyatı olan bir şey, bunu bilmeyen yok zaten. Adam götüyle top kontrol etti, ezeli, ebedi, bidi bidi diye diye içi oyulan dostluğa dayalı rekabette. E arkadaşım bunu herhangi birimiz halı sahada yapsak, biri en azından denk getirdiğinde "sert girerek" haddimizi bildirirdi, öyle değil mi? Eboue'nin numarasını döndüren "loopist"ler, 5 numaranın küfürlerini de döndürsünler. Dudaklarını okuyarak tahrik ya da tatmin olalım.
Bayrak bekçisi Sabri'yi atlamayalım. Sosyal duyargaları süpersonik gelişkin "anarşist" BJK taraftarının iki saniyede ırkçı oluşu, iki saniye sonra koro halinde "anal"ist oluşu, taa ortaokul yıllarında elinde biletin olmasına rağmen, bedava davetiyeyi sana bana satmaya çalışan, almazsan yüzüne tükürmeye, yanındaki insanları taciz etmeye n'apıyon lan sen diyince top yekün seni dövmeye cüret eden Ankaragücü taraftarı, sahaya şemsiye atanlar, Servet Rijkaard'ı bitirirken de ve Servet şimdi Fatih Terim'in koltuk altında otururken de susanlar, TDnin sırtına kaya atanlar, misafir takım taraftarını meydanlarda bıçaklayanlar ve daha niceleri.Bazı oyuncular, taraftarlar, yorumcular, muhabirler ya da bu saydıklarımın bazı davranışları boktur, esasen bunu demeye çalışıyorum.Biz de ısıtıp ısıtıp yemeyelim. Kendi kendimizi eleştirirken bile çok zorlanıyorsak, kendini eleştirmeyeceğini bildiğimiz, eleştirebilse bu kıvamdan başka bir kıvama evrilecek olanlardan niye bunu bekliyoruz ki? Boş verin amk. Bekleyelim, umut edelim bir gün adam, insan gibi bir şeyler görürüz elbet diyerek.

Kamil Güğüm dedi ki...

Arkadaşlar yorumların hepsini okuyamadım ama Rıdvan Dilmen'in futbolculuğunda yaptıklarını 45 yaşına gelmişken kötüleyerek ahlak dersi vermeye kalkmasın bence.

Yorumculuğa ilk başladığı yıllarda Erman Toroğlu'yla oyuncunun kendini yere atarak kazandığı bir penaltıyı tartışıyorlardı ve şuna benzer bir diyalog geçmişti:

ET: Oyuncu topu düşünecek arkadaş, burda top sende kaleciyi geçmişsin penaltı peşinde koşmayacaksın.

RD: Neden hocam kaleci hatalı çıkmiş, kontrolsüz gelmiş?

ET: Olsun abi sen kurtarabiliyorsan kurtaracaksın kendini.

RD: Peki ben bu hatayı neden takımıma avantaja dönüştürmeyeyim. Hem penaltı kazandırıp hem kaleciyi attırabilirim?

ET: Yaparsın. Ama ahlak diye de birşey var.

Eboue eve gitsinmiş de televizyonu izlerse kanal değiştirirmiş. Ben olsam dayanamam diyor adam, kanal değiştiririm diyor. Değiştirmezsin Rıdvan abi. Senin gözünde Emre'nin Volkan'ın yaptıklarının telafisi var. Net okunuyor Emre'nin dudaklarından "..... bilmemne evlatları bir susun vs" diye, sen hala stadı yapanları da ıslıklamışlardı diyorsun.

Tutup da Cüneyt Tanman konuşsa, Rıza Çalımbay eleştirse yine eyvallah. Ama sen sus Rıdvan abi, sus. Hasan Şaş, Sergen vs de sussun.

Bursa şampiyon olduğu günkü programı da youtube'dan bulursanız izleyin. Sanki akrabası ölmüş gibi konuşuyor. Fromasını bir türlü çıkaramıyor.

İzlememek izletmemek, tepki koymak gerekiyor sanırım artık. Bir hafta ayrı, bir hafta ayrı, takımına göre konuşan adamların tamamını.

A . A dedi ki...

alta yazılan hasanşaş yorumlarına:
eboue haketmiştir dediğimi ya da birinin diyebileceğini zannetmiyorum zaten. kimse haktemez canına kastedilmesini. ki bjk tarftarının yaptığı bir nevi canını kastetmektir eboue'nin.

rıdvan'ın ikiyüzlükleri olduğu ön kabuluyle, ben sadece rıdvan'ın eboue'ye sallamasının ikiyüzlülük olmadığını, taraftarın bu yanlışının ülkemiz normallerince es geçilerek eboue'nin yağtığının yanlışlığının konuşulduğunu anlatmaya çalıştım.

bu yüzden bir çelişki yok diyorum hala rıdvan'da bu konuda.

yorumculuğu bıraktım deyip bırakmaması, mikrofonu atmış olması ve tayyip sevgisi çocukluk kahramanımı tanrılaştırmamı engellemeye yetti zaten..

benim anlatmak istediğim melo bile o tahrik edici hareketlerine rağmen eboue'ye yapılanları haketmeyeck olmasına rağmen rıdvan ona da sallayacaktır bir şekilde.

ama volkan'ı ve emre'yi korumaya çalışması bir çelişki oluşturmaz.

çünkü o milli maçtır maç 3-0 dır, hezimettir ama dakika 60'tır daha, 70'tir..85 olsa ne değişir sanki.

siz nasıl bu postunuzda ve sonraki yorumlarınızda, seyircinin, volkan antipatisinden dolayı milli kalecisiyle hayat memat mücadelesinin 60. dakikasında dalga geçmesini "olağan" bulup seyirciyi volkan'ı eleştirdiğiniz kadar eleştirmiyorsanız rıdvan'da eboue'yi suçlamayı seçiyor.
yazık ki ülkenin normali bu.

bu yazı bir borges yazısı değil demek ise sanırım başarılı bloggerların kurtulamayacağı bir yorum taslağı.

bu yazı elbette bir borges yazısı.. diliyle fikirleriyle hep birşeyler katmaya devam edecek olan borges yazısı.

bu yüzdendir ki aklıma yatmayan bir postu anlatabilmek ya da anlayabilmek adına uzun uzun konuşuyoruz böyle.

A . A dedi ki...

kamil güğüm : bursa şampiyon olduğu gün rıdvan akrabası ölmüş gibi hissetmezse problem olur bence. siz riya mı istiyorsunuz objektiflik adı altında.

onu çıkarmayacak ntvspor öyle bir travmanın sabahında.

buna cevap dahi vermek istemiyorum ama biri kendini yere atıp bunun amaç için normal olduğunu söylerse bir zaman, ömür boyu şerefsizdir değil mi?

birini karalamak isteyen, nefretinin nedeni temelde sadece renkleriyken buna kendince somut argümanlar bulup nefret ederken kendini "iyi" hissetmek isteyen herkesin söyleyeceği sözler bunlar aslında.
rıdvan değişemez, gelişemez. eskisinden daha erdemli bir şey söylüyorsa daha erdemli olmaz iki yüzlü karaktersiz olur.

yapmayın bunu.

ozhi dedi ki...

Seyircinin yaptigini degilde Ebou enin perde perde oynadigi oyunu saskinlikla izleyen sadece Besiktasli oyuncular degil GS li oyuncularda var ne hikmetse bir tanesi haric...tabiki Engin B.