5 Nisan 2012

Van Gaal vs Magath



Beşiktaş'ın üç antrenör adayı varmış. Van Gaal, Magath ve Bilic. Aslında biz orta düzey profesyonellikte bir ortama sahip olsak alın Biliç'i ve sorunsuz bir şekilde yolunuza devam edin derdim ama öyle bir ortama sahibiz ki bana göre başarı bu tuhaf iki adamdan geçer. Öyle bir şey ki bu iki adam aslında futbol arenasında birbirlerinin yüzde yüz zıttında dururlar. Bu ikisinin b ortak özellikleri futbolculara istediklerini yaptırabilecek gücü olmasıdır. Taktiksel eğitiminiz eksik mi? Futbolcular söz dinlemiyor, yeteri kadar koşmuyor mu? Sorun değil, bu ikisi santim santim karakterlerini ortaya koyup bu işi kökünden halleder zira uzmanı olduğu konularda "eğitici" ve "öğretici" metotlara sahip.Sözüm olsun eğer bu iki hocadan birisi gelirse bugüne kadar görmediğiniz büyüklükte bir inceleme yapılabilir. Ancak şimdi kısa kısa şöyle diyebiliriz;

Van Gaal saha içerisinde Magath saha dışında yüzde yüz otoritedir.

Van Gaal sahayı santimetrekarelere bölüp her bölgeyi „kendisi“ yönetmek ister, Magath „teknik direktör oyuncu“ modelinden en az üç tanesine ihtiyaç duyup sazı bunların eline vermekten çekinmez.

Van Gaal taktisyen hocaların babasıdır, Magath’ın antrenmanlarında taktik antrenmanı dahi yoktur.

Van Gaal gençleri yetiştirir, imzasını "parasız" bir şekilde atar, Magath milyon tane kelepir oyuncu alır, ikisi tutsa hepsinin parasını kurtaracak şekilde verim alır.

Van Gaal sabır ister Magath para..

Van Gaal insiyatif alacak yıldız oyuncu düşmanıdır(Quaresma ya gider ya da akıllanır ama bence gider), Magath saha içi teknik direktör olacak yıldıza ihtiyaç duyar.(Quaresma iki sınıf birden atlar)

Van Gaal yıldız istemez,oyuncuları sıklıkla kendisi yetiştirir, Magath yetişltirilmiş olanların düşüşe geçmişlerini kendisine alır, bunlardan bir kaçına ikinci baharını yaşatır.

Van Gaal yönetimle „transfer istemediği için“ kapışır, Magath bir sezonda 32 oyuncu aldığı için kapışır.

Van Gaal’ın aylığı pahalıdır, eylemleri ucuzdur, Magath her türlü pahalıdır.

Van Gaal bir milli takım çalıştırmak istediğinden bahseder, kulüp takım çalıştırma ihtimali az iken Magath "Wolfsburg Bundesligadaki son kulubüm" der yurt dışına gideceğini sıklıkla belirtir, dolayısla bize gelme şansı bir hayli fazladır.

Özellikle orta sınıf, parası fazla olmayan bir takımın başında olsam Mourinho sonrası ilk başvuracağım hoca Van Gaal’dir Türkiye’de bir kulubün başında olsam direkt Magath’a tüm yetkiyi vererek takımın başına onu getiririm.

Magath kibirlidir Van Gaal Magath’ın en az yirmi beş katı kibir sahibi bir hocadır.

Magath insan yönetimi konusunda ustadır Van Gaal futbolun yönetimi ve içeriği konusunda bilirkişidir.

Magath bizim Kalli’nin iki büyük boy büyüğüdür Van Gaal ise Mourinho’nun biraz daha keskin çizgilerle donatılmışıdır.Bazen bu keskinliği onu iki adım geriye götürür, Mourinho’da hamle çeşitliliği daha fazladır.

Magath eski yıldız futbolcudur Van Gaal eski yıldız olamamış futbolcudur.

Magath futbolcu olarak finalinde bizzat onun attığı gol sonrası şampiyon kulupler kupasını kaldırmıştır Van Gaal bunu teknik direktör olarak başarmıştır.

Birileri Magath'dan şikayet eder iken Van Gaal da genelde birilerinden şikayet eder.Her ikisi de üzerinde bir adam olmadan en üst düzeyde yetkiyle ancak sorunsuz çalışabilir.

Van Gaal topu koşturur, Magath oyuncuları..

Van Gaal beyazsa Magath siyahtır, ya da tersi. Renkler önemsiz, birbirlerinin zıttı iki hocadır.Uygunluk konusunda belki şu son kıyas biraz daha aydılatıcı olabilir;

Van Gaal kırmızı şarap sever Magath siyah çay..

Yetkiyi verin, işine karışmayın Van Gaal gelsin derim Magath yetkiyi almadan gelmez, işine de başbakan olsan karışamazsın.

4 yorum:

Ice-Man dedi ki...

"Magath kibirlidir Van Gaal Magath’ın en az yirmi beş katı kibir sahibi bir hocadır."

iyiydi:)

Celal Abbas dedi ki...

Van Gaal in uygun ortamı sağlayan türk takımlarından birine gelmesini isterdim. Galatasaray yadaa fenerbahçe kulüp olarak uygun gibi. Altyapı olarakda sanki beşiktaş daha ugun gibi.

Van Gaale hayran olduğum ve unutamadığım maçlarından birisi İnterin Şampiyon olduğu yılki Manchester unitedla Deplasmanda old trafordda oynadıklar eleme maçıydı. rövaşdı. Manchester 10 kişi kaldığında Bayern öyle bir sahayı parselledi ve bastıki Manchester kıpırdayamadı bile. Manchesterın o maçtaki çaresizliğini hiçbir yerde görmedim. Bayern maç sonunda istediğini almış ve manchesterı elemişti.

Ben Van Gaal gibi hocaları sevsemde ülkemiz Magath gibi insanları seviyor. Hep tek adam çıksın ülkeyi kurtarsın ,takıma başarılar yaşatsın. Biz böyle bir ülkeyiz.

benhur dedi ki...

magath, teknik yönetici ve çalıştırıcı olarak, alman ekolünün tüm özelliklerini ve önceliklerini yansıtır. disiplini, çok çalışması ve çalıştırması, az konuşması ve oyuncularıyla yüzgöz olmaması(kavga etmemesi) ile tanınıyor.. wwolfsburg a tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazndırarak hem kulup tarihine damga vurmuş hem de ne kadar büyük bir teknik direktör olduğunu bir kez daha göstermiştir keza Stutgard daki başarısı buna dahil.Bu sene fazla para harcadığı
ve tarnsferlerinden aldığı performans tartışılır. magath için kimileri için günü kurtaran hoca d,yebilirler.Türkiye'de kulüp takımlarının avrupa da başarısızlıklarını örtmek için yapılan milyon dolar transferleri başarıya çevirecek hoca Magath diyebiliriz.

LaCatolica dedi ki...

Borges, bizim kaotik ve anti-profesyonel ortama uymayacağı için Bilic'i direk devre dışı bırakmışsın ama aynı ortam Magath veya Van Gaal geldiğinde de değişmyecek.

Altyapı eğitimini iyi almamış, mental olarak sorumlu futbolcu topluluğuyla bu iki teknik direktör de başarısız olur.

Önümüzde bir Bernd Schuster örneği var.Getafe gibi düşük bütçeli bir takımla yaptıkları ortadaydı.Klinsmann'ın çalıştırdığı Dream Team diye adlandırılabilecek Uefa kupasının kesin favorisi gösterilen Bayern'i elemişlerdi.Bana göre son yıllarda Avrupa'da bunun benzeri yaşanmadı.

Keza Real Madrid'de ki başarısı da ortadaydı.Barcelona'yı son ezen Real Madrid Schuster yönetimindeydi.Üstelik bunu Guti ve Robinho gibi savruk oyuncuları kullanarak yapıyordu.Şuan Mourinho bile Schuster'in yaptığına yaklaşamadı.Her karşılaşmada Barça'ya ezilmekten kurtulamıyor.

İşte böyle bir Cv ye sahip Schuster bile kavulma-istifa karışımı bir olayla ülkeyi terketti.Kimse de arkasından ''ah keşke gitmeseydi'' dememiştir.

Magath gelince türk futbolcusunun mentalitesi değişecek mi? Oyuncuları istediği kadar koştursun, idmanlarda zorlasın futbol anlayışını değiştirmesi mümkün değil.
Elimizde bir de veri var.Tuncay'la yaşadıkları ortada...Oyuna alıp 15 dakika dayanamıyorsa ve maçtan sonra eleştiriyorsa bir bildiği var demektir.

Bu iş Fatih'te kadınlar pazarına Sushi Restoranı açmaya benzer.Yıllarca sabahın köründe kiloyla et yemeye alışmış bir topluluğa çiğ karides yediremezsiniz.