4 Mayıs 2012

Nuri Şahin üzerine..


Bazen insanları anlamakta güçlük çekiyorum. Dortmund'un onsuz yeniden şampiyon olması sonrası futbolcu birden yeteneksiz, kalitesiz ve değersiz oldu ve bu insanları ben anlayamıyorum.

 Nuri Şahin Dortmund'da muhteşem bir sezon geçirdi. Peki gitti, Dortmund yine şampiyon. Demek ki Nuri'de bir numara yokmuş yorumları. Arkadaşım sen nerenle maç izliyorsun? İzlediğini, bizzat gördüğünü algılayamıyor ve bir yerlere bakıp çizelge çıkararak mı futbolcunun yeteneğini görüyorsun? Bir futbolcunun yetenekli olup olmadığını mahalle arasında futbol oynamış insanların büyük bir kesimi hızlı bir şekilde farkedebilir. Bir başka yerde başarı gösteremese dahi o futbolcunun kalitesi bu insanlar tarafından anlaşılır. Madrid'e gidip muazzam başarı göstermesi gerekmiyor, Nuri kaliteli bir futbolcudur.

İki örnek vereyim size ben.

İki maça topluca gittik. 1991 ve 1993 doğumlu kardeşim ve enişte ile beraber. Birisi Almanya'nın en eski derbisi; Nürnberg-Fürth.. Diğeri de Nürnberg-Gladbach. Fürth maçında sağ beke hepimiz hayran kaldık ve benden önce kardeşlerim.. Çocuk filan demeyin, ikisi de kulüpte futbol oynuyor, gördüğünü algılayabilcek düzeyde. Schröck, muhteşem bir oyuncu dedik.. Maçtan çıktım bir kaç yıl önce bu bloga "alın bu adamı" diye başlık attım. Neden? Çıplak gözle izlerseniz yanılma payınız çok azdır. Sonradan anladık ki çocuk sigara tiryakisi.. Fürth zamanında Labbadia bıraktırmış ve sonrasında düzeldi. Bugün Eren Derdiyok'tan önce Hoffenheim transfer etti, seneye de izlersiniz.. Ben bunu ne zaman haber yaptım? 2008 kasımında.. Burada ( http://devrimderki.blogspot.com/2008/11/stephan-schrck.html ) yazdık ettik.. Nasıl? Sadece bir kez izlememiz yetti zira teknik bir oyuncu. Stoper ve defansif orta saha için birden fazla kez izlemeniz gerekir de buna ihtiyacınız fazla yok.

 Nürnberg-Gladbach maçında da Dante dedik. 22 oyuncu başka Dante'nin kendisine güveni başkaydı ki biz onu orta saha oynatalım diye geyik yaptık zira adam o şekilde korkmadan doğru yere topu gönderiyor vesaire.( http://devrimderki.blogspot.com/2011/05/bundesliga-transfer-tavsiye.html ) Bunu görebilmeniz için muazzam bir futbol bilginiz, bakış açınız olması filan gerekmiyor, sırıtıyor zaten. Biz irili ufaklı dört insan aynı şekilde gördük ettik.. aradan onca zaman geçti, düşerse bonservisi beleşe gelebilir, alın dedik.. Düşmedi. Şimdi Bayern Münih aldı, seneye yine izler görürsünüz..

Gelelim Nuri'ye. Bir değil iki değil 50'den fazla maçını doksan dakika izledik, izledin. Hala algılayamıyor musun bu çocuk ne kadar iyi ya da kötü? Çıkışı Klopp'la mı oldu ki Klopp'la değerlendirilsin? Wenger 18 yaş altı en iyisi dediğinde Klopp mu vardı piyasada?

İstatistik istiyorsun? Peki.

 Nuri gitti Dortmund'dan ve ilkay geldi. Burada konu İlkay değil zira iki yaş küçük İlkay yerine oynadığı Nuri'den.

 Muazzam bir açılış maçı oynadı Dortmund bu sezon teknik direktörünü kovacak olan ilk kulüp Hamburg'a karşı. Bu aldatıcıydı. Dortmund iyi başlamadı sezona ve oldukça kötü sonuçlar almaya başladı. İki sorun vardı; Barrios ve Nuri'nin yokluğu. İlk altı hafta içerisinde Dortmund 13 gol atar iken (geçen sene bu rakam 20 idi) girdiği pozisyonların yüzde 20.6'sını değerlendirebildi ve bu ligin en kötüsüydü. Barrios'suzluk öyle hemen giderilmedi ama daha önemli bir sorunu vardı; Top hızlı bir şekidle dolaşıma sokulamıyor, defansın önünden topu alıp dağıtıcı eksikliği söz konusuydu. Tempo ve ritmi belirleyen Nuri'nin eksikliği fazlasıyla hissedildi. Geçen sene maç başına ortalama 60 kez topla buluşan tandem ikilisi bu rakamı 90'a çıkardı zira top gitmiyordu. Aynı şekilde bu durum gereksiz heyecana ve özellikle deplasmandaki Marsilya maçına yansıyacak olan stoper hatalarına dönüştü. Nuri'sizlik diyebilirim ki Şampiyonlar Ligi'nden Dortmund'un erken elenmesine neden oldu. İlkay'ın kadrodan çıkartılıp Kehl ve Leitner'in dönüşümlü olarak kadroya girip geçmişe oranla çok daha defansif ve haliyle daha garanti olan bir strateji belirlenmesiyle düzlüğe çıkıldı. Dortmund diğerlerine göre yine çok daha iyi hücum etse de eskisi kadar saldırgan değildi belki ama eskisinden daha zor yenilen bir takım oldu. Defansa verdiği önem fazlalaştırıldı, Hummels gizli oyun kurucu oldu. Kagawa'nın ekstra formu, Lewandowski'nin kendisini bulması Bender'in lige alışması bugünkü Dortmund'u doğurdu. Şampiyon olmadan önceki sezonda dahi Dortmund bugüne göre daha ofansif daha saldırgandı ama daha kolay yenilebilirdi aynı zamanda. Bu yüzden ben sonuç açısından değil futbol olarak ele aldığımda Klopp'un bu yeni oyununun zirvesi 2010/11 Dortmund'dur derim.  Nuri ile Dortmund çok daha başkaydı.

 Aynı kadronun değişmeden tecrübe kazanarak bir yıl daha eskimesi galibiyetleri kolaylaştırdı, şampiyonluğu da getirdi. Yalnız Nuri'yi hiç aramadığını söylerseniz bu bir hatadır.

 Şimdi ise Bayern gizliden Nuri'yi istiyor. İlla Bayern alıp onu partlatması mı gerekiyor "iyi oyuncu" diyebilmeniz için? Robben bizim için her daim iyi oyuncuydu, öyle değil miydi yoksa Real Madrid zamanlarında? Podolski Arsenal'de bir sınav vermiyor ya da bu karşılıklı. Poldi'nin oraya uyum sağlaması kadar Wenger'in de Poldi'den verim alma sınavıdır bu. Van Gaal yeri gelmiş İniesta'yı çıkarmış, Xavi'yi piyasaya sürmüş, Müller'i keşfetmiş ama Lucio'yu da harcamış, bugüne gelen bir boşluğu doğurmuş.Mümkün pek çok hata ve yanlış seçim.

 Nuri'nin bölgesi kilit noktadır. Khedira için ben sıklıkla belirttim burada. Stuttgart çıkışlıdır, sanılanın aksine taktiksel açıdan üst seviyede bir eğitime sahip ve bu Mourinho takımında onu bir adım öne çıkarıyor. Bu bölgeye zamanla oturursunuz ve ancak zamanla yerinizden olursunuz gibi.. Bu yüzden ben Nuri'nin ne kadar kaliteli olduğunu belirten burada onlarca post atmama rağmen milli takımda "Emre" oynasın dedim zira o bölge böyledir. Sekiz farklı futbolcuyla bire bir iletişim kurarsın, modern futbolun da kalbidir. Selçuk İnan zamanla daha da iyi olacağı gibi burada zamanla performans artar..

Sezon başı ağır sakatlığı nedeniyle hazırlık kampını kaçırıp haftalarca oynamayan Nuri yeni tempo ve futbola alışamadan bir daha sakatlandı. Dönüşü de bir daha mümkün olmadı zira Mourinho futbolu fiziğe de dayalıdır. Ama derim ki gelecek.. Madrid, Münih ya da Galatasaray.. Tekrardan formayı alır ,giyer çünkü iyi futbolcu olduğu kadar diğerlerine nazaran futbola yatkın karakteri de söz konusu. Bekliyoruz..

4 yorum:

Burak Eren dedi ki...

Galatasaray'ın Nuri'yi kiralaması ya da Nuri Şahin'in 1 sezonluk da olsa Galatasaray'ı düşünmesi mümkün mü abi sence?

Borges dedi ki...

Burak eğer Mourinho ister kiralık olarak olacaksa az da olsa şansı var. Diğer yandan gizliden Bayern de bastırıyor. bekleyelim ve görelim, taliplisi çok..

Devil dedi ki...

Real satışa çıkarsa Nuri'yi havada kapacak bir sürü kulüp var eminim. Zaten futboldan az çok anlayan birisine dünyadaki en iyi 10 tane orta saha oyuncusu say desen nuri kesin ilk 5 zorlar.

Burak Eren dedi ki...

Hamit Altıntop daha makul gibi duruyor ama, Real Madrid ne ister Hamit Altıntop için onu merak ediyorum.