17 Haziran 2008

Arda Turan




Büyük bir yetenek kuskusuz..

inatla üzerinde durmak isterim ki varolan yeteneginden ziyade azmi ve inanci ile o golleri atmistir. Bu sadece milli takim icin degil ayni zamanda Galatasarayin son dönemde oynadigi maclarda gösterdigi performans icin de gecerlidir. Arda Turan ilk oynadigi Avrupa Kupasinda ceklere karsi, akabinde Türkiye Liginde misal Trabzonspor'a karsi ve Milli takimda özellikle italya ve hatta Galatasaray ile Liverpool macinda oynadigi gibi oynamiyor. Bu bakimdan eksiye dogru bir gidis de söz konusu. Ne zaman atti o muhtesem calimlarini ve asistlerini ? Yetenegini konusturmuyor, azmini,inancini konusturuyor ki üzerinde durmak istedigim nokta budur.

Bir futbolcunun saha icerisinde ortaya koyabilecegi performans 1 ile 100 arasinda olsun. Ortalam futbolcular 55-60 degerde performans koyarlar. iyi taktisyen hocalar bunu 75'e cikarabilirler, dogru yerde ve dogru sekilde oynatildigi zaman.. iyi motive edilmis futbolcu ise 95 ve hatta 110 dahi olabilir. Arda icin herhangi birisinin onu motive etmesine ihtiyaci yok. Hem Galatasarayda ve ayni zamanda Milli takimda yüzde yüzyirmi ile oynuyor. 60.Dakikada kondüsyon acisindan bitiverirdi eskiden.. Cunku onun kadar kosan ve mücadele eden oyuncu sayisi cok azdi. Bunu ligin bitimine haftalar kala 80 dakikaya cikardi. Kac kez arkadan gelip defans oyuncusu gibi muhtesem bir sekilde kayarak top caldigini gördük..? onlarca kez rakibe saldiran, mücadele eden..

Kesinlikle siradisi bir futbolcudur, yetenektir. Eksiklikleri olsa da akli ile futbolu oynuyor. En verimli oldugu veya bana göre yetenegini konusturdugu bölge kanatlardir.. Özellikle sol kanatta hem iceriye girebilir olusu ve ayni zamanda asistleri ile son derece tehlikeli bir görüntüsü var.

Milli takimda ve Galatasarayin oynadigi son maclarda ise bu yeteneginin disinda azmi, inanci ve en cok da mücadeleci yapisiyla yildiz olmustur, bize gösterdigi ilk haftalarda oyuncularin belini kiran calimlari, bir ikisini gectikten sonra alda at dercesine verdigi paslar ile degil..

Arda Turan'in hem Hakan Sükür yani(Azim,mücadele,inanc) ve ayni zamanda Sergen Yalcin(yetenek, oyun zekasi) yani vardir. Son dönemde Hakan Sükür yani agir basiyor.. Hepsi takdire deger olsa da ben Hirvatistan macinda biraz da "Sergen Yalcin" tarafini izlemek istiyorum. Oturmus bir takimda geriye gelip kosmak durumunda olmadigi zaman kanatlarda su anki performansindan kat ve kat daha faydali olacagini düsünüyorum. Bu yüzden onu Avrupada izlemek isterim..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Arda'nın 60. dakikada kondüsyonunun bitişini, kısa bacakları olmasına bağlayanlar olurdu, aynı mesafeyi koşması için herkeseten daha çok efor sarfetmesi gerektiğinden dem vururlardı, ama şimdi akıllı şekilde kondüsyonunu kullandığında maçın tümüne yayabildigini görüyoruz, sorun bacaklar değilmiş demek ki.. Dediğin gibi son dakikalarda rakibe saldırması mücadele etmesi gibi, İsviçre'ye de golü son dakikada atması artık daha akıllı şekilde oynadığını gösteriyor..Sana katılıyorum bu açıdan.

Kendini geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Yine bazıları, hep aynı şekilde çalım atıyor, rakipler öğrendiğinde bunu da yapamaz dedi, o da yalan çıktı.

Kanatta oynamasına da katılıyorum, Lincoln'ün olmadığı zamanlarda forvet arkası denendiğinde iyi performans veremedi, son maçlarda Lincoln döndü, o da kendi yerine geçti ve son maçlar harika oynadı.

Ama Hırvatistan maçı için dediğin gibi Sergen Yalçın tarafı ağır bassın dileğin, bence bizim takım içinde imkansız. Çünkü ne süper bir oyun sistemimiz, ne organize bir yapımız ne de oturmuş bir takımımız var, tam aksine, sürekli boğuşan, didişen, hatta bunun seviyesi zaman zaman karmaşaya varan bir takıma sahibiz. Ancak çok motive olunca iyi oynuyoruz, o gazla saldırıyoruz. Bu yüzden Fatih Terim çok iyi motive edebileceği adamları seçiyor ve bu yüzden de sadece yetenek, zeka bence bu macta yetmez, ama yine söylediğin gibi Avrupa'da oturmuş bir düzende oynarsa tadından yenmez bir Arda görürüz bence de..

Mustafa dedi ki...

Milli takım, Arda'nın takımı oldu son iki maçta. Son maçta çok iyi oynayan futbolcular oldu -Hamit gibi- ama hiç birisi Arda gibi değil. Sadece yeteneği değil kazanma isteği, azmi onu lider yaptı takım için.

Kanatlarda çok çok verimli, solda sıkıştığı zaman sağa geçmesi, oyun içinde yer değiştirmesi de çok büyük bir + değerdir bence.