23 Haziran 2008

Jens Lehmann ve Bild



Lehmann, Galatasarayda oyayan Baris/Serkan ikilisinin de dahil oldugu türklerin yogunlukta oldugu bölge olan Essen kökenlidir. Cocuklugu Essen'de gecmis ve türkler ile iliskisi oldukca fazla olmus. DSF deki ya da Bild'deki röportajinda sürekli bunu dile getirir.. Benim icin özel bir karsilasma olacak diyor inatla üzerine basa basa.. Ben türklerle beraber büyüdüm ve türkiye söyle güzel, böyle güzel insanlara sahip diye gidiyor. Keza Löw de provakasyon olmamasi adina bir aciklama yapar iken Türkiye deneyiminden bahsetti. O Türkiyede "Yabanci" olarak muhtesem karsilandigini belirtip insanlarin inanilmaz misafirperver oldugundan bahsetti. Yolda gören insanlarin kendisine sarildigini, yemege davet ettigini ve daha olumlu pek cok detay.. Daum'dan sonra Löw de türklere karsi sempatisi olan ve bunu cok iyi bir sekilde dile getiren isimler arasinda girdi. Lehmann'a gelecegim de sunu da ekleyeyim. Löw, türkleri gercekten iyi taniyor. Bu bir bakima kötü. Hani tüm bu olumsuz futbola ragmen yeterli sekilde motive olacagindan kimsenin suphesi olmadigi milli takimin oynayacagi bu macin onlar icin sürpriz ama bizim icin asla sürpriz olmayacak olan tarafini da cok iyi algilamis.. Türkler diyor, tehlikeli, bir sekilde uyum saglandiginda kimsenin erisemeyecegi düzeyde futbol oynama ihtimali olan Ülke diyor.. Yani bizi cok iyi taniyan bir teknik adam ile karsi karsiyayiz..

Ilginc olan ise Lehmann'in Bild'e verdigi röportaj. Bild, cokca zaman Hürriyet ile karsilastirilir. Benim gibi Ertugrul Özkök'den ve sahip oldugu yazar kadrosunun yüzde doksanbesinden nefret eden adam dahi bunun bir haksizlik oldugunu düsünüyor. Bild'in rakibi Tan ya da Bugün'dür. Cok satabilir ama Milliyetin/Hürriyetin ücüncü sayfa haberi gibi bir gazete. Bol resimli, tecavüz, seks icerikli haberleri olan.. kalin kalin iki tane haber ile on sayfayi dolduran ama bunun yaninda ve belki de bu yüzden bir milyon satan gazete. Pek cogu tirajina bakip niteligini algilayamiyor. Bild gercekten kötü de olsa bizim anladigimiz sekilde bir gazete degil.. Magazin haberleri ile ucuncu sayfa haberlerinin toplandigi bir yer iste.. Dili sokak dilidir, niteligi yoktur ki on bes satiri gecen bir haber de cok nadiren olur.. Kaba-saba yorumlar..

Baska bir özelligi yabanci düsmanligini sürekli tetiklemesidir. Buradaki yabancilara en agir kosullarin hazirlayicisi konumundadir her zaman. Inanilmaz tehlikeli buluyorum ben. Simdi bu gazete Lehmann ile röportaj yapiyor.. Bizi ilgilendiren kismi soyledir:


Bild: Türkiye, almanyanin yari finalde karsilasabilecegi en iyi takim midir ?

Lehmann:Ben türklere karsi oynamaktan son derece mutluyum ve bu sadece sportif nedenlerden dolayi degil arka planda alman-türk iliskilerden kaynakli bir sevinc de söz konusu. Türkler,onurlu insanlariyla beraber büyük bir ulus.

Bild: Bu sanki türklere karsi sevgi aciklamasi gibi bir sey oldu..

Lehmann: Türklerin büyük bir tarihi var. ve Türkler almanyanin ekonomik acidan kalkinmasinda inanilmaz yardimci oldular.. Essende gecen cocuklugumda pek cok türk arkadasim vardi, onlarla beraber büyüdüm ve benim digerlerine nazaran daha yakin bir iliskim vardir türklerle..

Ben sekli nasil olursa olsun "milliyetci" bir insan degilim. Bayrak,Toprak gibi soyut degerler neyi temsil ederse etsin hicbir zaman insanin kendisinden üstün degildir.Tarihinden, sanindan gurur ya da eziklik duymuyorum. Kendi adima galibiyetin önemi olsa da futbol acisindandir. Üzerinde durdugum nokta ise buradaki insanlarin basit bir futbol macina cok baska bakmasidir ki buna ileride deginecegiz zaten. velakin bir baska acidan Türklerin ekonomik acidan almanyayi kalkindirdigi gercegi türkler ile ilgili konularda cok az yer bulur. Bu konuda inanilmaz haksizlik yapildigini düsünmüsümdür her zaman. Lehman'in bir milyon insanin okudugu bu gazete parcasinda bunu cok kalin bir sekilde gecmesi hosuma gitti isin dogrusu.

Yillar yillar önce almanyanin is gücüne ihtiyaci oldugu bir dönemde "Vasifsiz" isci almasi nedeniyle köylerdeki türklerin buraya akin etmesi sonucu isgücü elde eden almanlarin ayni zamanda vasifsiz, bant basinda durup onu burdan alip suraya koyacak nitelikte olan insanlarin cok da dogal olan entegrasyon sorunlarini büyütmesi zoruma gidiyor. Bilincli olarak egitimsiz kesimi ülkesine buyur eden insanlarin bir süre sonra o insanlarin egitimsizliginden yakinmasi ve ayni zamanda bunu bütün bir halk ile özdeslestirme cabasindan dogan genelleme/irkcilik, her daim en cok sorun yasadigimiz kisimdir. Almanyadaki türkler, ülkedeki "belirli" bir sinifin temsilcidir. Bir halkin ortalamasi degildir. Belki ileride buna cok daha genis bir sekilde yer veririz.. sikinti buyuk, her gün hissettigimdir..

Türkler, iste kli$e sorunlar.. derken Lehmann'in , Türkler, bizim kalkinmamizda emegi olan insanlardir diye aciklama yapmasi,bunu dile getirmesi.. Roportajin hemen sonrasinda konu birden futbol topunun hacmine gecer zaten..

2 yorum:

serkan utlu dedi ki...

Lehmann'ı severdim, ne biliyim sevgim biraz daha arttı galiba ...

ti esti to dedi ki...

gerçekten önemli bir konuya değinmiş. bunu lehmanın söyleyebilmesi çok önemli. politik açıdan falan önemi değil, insan olarak gerçekten taktir edilesi. acaba aynı durumu bizden birisi olsa yaparmıydı. ya da lehmanın bu açıklamaları medyada yer bulur mu? soru burası yer bulursa biraz lehman gibi olabiliriz belki.