29 Nisan 2009

Bayern Münih Antrenörleri.!



Udo Lattek

Toplamda Bayern'in basinda 299 maca cikmistir efsane hoca. 2,07 mac basina aldigi puan. Mart 1970 ile ocak 1975 yillari arasinda birinci dönemi, Temmuz 1983 ile Haziran 1987 ikinci dönemidir.. 10 tane kupasi vardir toplamda.. Almanyanin gelmis gecmis en basarili teknik adamidir, DSF kanalinda yorumcu olarak yasamina devam ediyor, Doppelpass programini takip etme nedenimdir kendisi, Barca macinin ilk yarisinda Rummenige Lattek'in agladigini söylemistir böyle de bir bayernlidir..

Lattek, Trapottoni ile beraber her üc Avrupa Kupasini da kazanan iki isimden birisidir.. Pedagoji egitimi aldigi icin futbol ici dinamikler üzerine Almanyada "uzman" sifati ile yorum yapar.. Basarinin belki de en önemli kistaslarindan birisini olusturur, keza Hitzfeld de ayni sekilde. O kücümsenen oyuncu yönetimi basarinin bire bir kilit noktasidir aslinda..

1970 yilinda takimin basina gectiginde cok fazla deneyimi olmadigi icin bütün elestirileri üzerine cekti ki Bayern bugünkü gibi buyuk takim degildi o dönem.. DFB kupasini almasinin arkasindan Hoeness ve Breitner transferleri ile muhtesem Bayernin iskeletini olusturan adamdir.. Üc yil arka arkaya Bundesliga sampiyonu olur iken 1974 yilinda da Sampiyon Klupler Kupasini aliyordu o müthis Atletico Madrid final maci ile.. Ertesi sene cok da iyi gitmedi isler ve birinci devrenin sonunda Bayern ligde onuncu durumda iken DFB kupasinda da ücüncü turda Duisburg takimina eleniyordu. Burada efsane olan ise kovulma hadisesidir.. O dönemki baskan Neudecker ile konusmaya giden Lattek, patron bir seyleri degistirmek gerek diyordu ve onun cevabi oldukca net idi:

"kesinlikle haklisiniz, kovuldunuz.."

Bu karar sonrasi Gladbach takiminda da sampiyonluklar yasayip yolu Barcelona teknik direktörlügüne kadar uzanacaktir.. Ve hatta barca deneyimi sonrasi bir daha Bayerne gelip bir üc sene daha burada üst üste sampiyon olacaktir..


Ottmar Hitzfeld

Bayernin basinda 253 maca cikmistir ve mac basina aldigi puan da 2,08'dir. Benim icin yasayan en büyük teknik adam su an icin budur, hakkindaki bilgiler icin suraya bakmalisiniz:

Sessizligin Genareli: Ottmar Hitzfeld




Pal Csernai

151 maca cikmistir Bayern'in basinda ve mac basina ortalamasi da 2,17, puandir. 3 kupasi var. Mart 1979 ile mayis 1983 yillari arasinda görevde bulunmustur.

Aslinda takimin basina onun gecirilmesi oldukca süpriz bir gelismedir.. Son anda yardimci antrnörlükten birinci adamliga terci edilmistir. Iki kupasi da mevcut.. Ve önemlisi defansda uygulanan alan savunmasi o dönem Csernai sistemi olarak aniliyordu. Bir de blogda da isleyecegim bir Nürnberg maci var ki su adamin yaninda oturan Uli'nin kardesi Berlin'in menacerinin kafasinin yarilip Uli'nin gaziylam maca devam edip 2-0 biten ilk yaridan maci cevirmislerdir ki efsanedir.. Sonuc itibari ile basarisiz olup daha da basarisiz bir adam olacak olan Saftig'e sezon sonuna kadar takimi devretmistir..




Jupp Heynckes

148 maca cikmistir Bayern ile ve 1,98 mac basina aldigi puan. Toplamda iki lig sampiyonlugu mevcut. Haziran 1987 ile Ocak 1991 yillari arasinda Bayernde calismitir ve daha öncede söyledigimiz gibi bu kovma olayi Hoeness'in pismanlik duydugu nadir kararlarindandir.. Daha cok asagida da yer alan iki maca birden ayni gün cikan danimarkali oyuncu Lerby'nin akabinde cok kötü performans sergilemesi nedeniyle böyle bir pismanlik duyulmustur gibi..

Arkasindan Real Madrid ile Sampiyonlar Ligini alsa da o daha cok baska bir sekilde hatiralarak kazanir.. Heynckes ismi gectigi vakit efsane televizyon programini anmadan olmaz.. Simdi tekrardan klubun basina gecici olarak getirildi efsane oyuncu ve teknik adam "Don" Jupp Heynckes.. Keza yine onun döneminde cocuklugumun belki de hafizasindan hicbir zaman silinmeyecek sekilde kazinacak olan Klaus Augenthaler'in orta sahadan Frankfurt'a attigi gol gerceklesmitir.. Keza Aumann'in avrupa sampiyon klupler kupasi yari final macinda son saniyesinde kendi kalesine attigi gol ki bu maclar, goller burada islenecektir..




Tschik Cajkovski

102 maca cikmistir Bayernin basinda ve 1,72 mac basina aldigi puan, toplamda da üc kupa. 1965 ile 1968 yillari arasinda bu görevde bulunmus Cajkovski aslinda Köln ile Bundesliga sampiyonu, lig ikincisi filan oldu. Sonradan Bayern'e gecip onu bundesliganin o dönem bir alt ligi olan bölgesel ligden cikardi akabinde 2 kez DFB Kupasini aldi.. Burdan girdigi Kupa galipleri kupasini da aldi.. Lig Sampiyonlugu olmamasina ragmen Bayernin cikisi bu sekilde baslamistir, Bundesligadaki ilk teknik adamidir..


Giovanni Trapattoni

Bayern ile 102 maca cikip mac basina 1,94 puan ortalamasina sahip olmus teknik adamdir. iki kupasi var, 1994-95 arasi birinci dönemi, 1996 ile 98 arasi da ikinci dönemidir..


Aslinda bakislari cok seyi anlatiyor, baska bir sey demeye gerek yok.. Benim daha yogun bir sekilde egildigim dönemde BAyern'in basina gecti, Stuttgart'da teknik adamlik yapti ve bana göre cok kötü futbol oynatan adamdir.. Elber, Stuttgart zamani Löw ile beraber muhtesem futbol oynar iken Trapattoni zamani Bayern'e geldi.. Acaip sikildigini belirtiyordu oynattigi futboldan, cok fazla taktik ve futbol yok diye delirmek üzereydi ki Bermuda Seytan ücgeni ile cosan Elber icin olagan bir sonuc..

Iki Efendim ilk geldiginde ilk turda kupadan elendi, ligde o sezon Gladbach'in kupa galipleri kupasini kazanmasi sayesinde ancak 6.olmasina ragmen UEFA kupasinda mücadele edebilme hakkini kazandi ve fakat Sampiyonlar Liginde yari final oynatti.. Keza yari finalde de Ajax'a 5-2 yenilerek elendi.. Sonrsinda da gönderildi..

Akilda kalan nedir ? Sürekli almanca kurdugu cok kötü hatalari olan cümleler..

Ikinci gelisinde ise.. o hani Klinsmann'in reklam panolarina vurup cikarilmasina tepki verdigi o malum macin oldugu dönem.. Bir basin toplantisi yapti ki bugün en efsane basin aciklamasidir.. Abi nasil yükleniyor oyunculara ? Stunz diyor.. Strunz, iki sene de yirmi mac bile oynamamistir sürekli sakat.. iste su böyle, o böyle.. inanilmazdi, tek kelimeyle oyunculari basin önünde bu kadar rahat elestiren ve hatta dalga gecen bir baska teknik adam gelmemistir bu dünyaya. O bozuk almancasi ile bir Basler'e bir Mehmet Scholl'e.. unutulmazlar arasina girmistir!





Dettmar Cramer

Bayern'in basinda 101 maca cikti ve mac basina 1,46 puan topladi. Ocak 1975 ve Kasim 1977 zamani görevde kaldi.

Cramer arkadaslar 1,61 boya sahip futbol profesörü olmus bir adamdir. Lattek sonrasi takima gelmis ve onun biraktigi yerden avrupada devam etmis. Hali hazirda gecen yilin Sampiyon Klupler Kupasi Sampiyonu takiminin basina gecen Cramer, iki yil daha bu kupayi almistir, toplamda Bayern üc yil boyunca üst üste Avrupa Sampiyonu olmayi basarmistir.. Ve fakat o meshur 7-0 lik kendi evinde aldigi Schalke yenilgisi de bu teknik adamin döneminde gerceklesmistir keza 65 gol yemistir o sezon Bayern.. Sezon sonunda ise kovulmamistir, Frankfurt takimi ile degis tokus yapilmis.. Teknik adamlar degismis, Cramer, Frankfurt'un basina Gyula Lorant da Bayernin basina gecmistir..




Felix Magath
87 maca cikip mac basina 2,14 ortalamaya sahiptir 4 kupa almsitir ama Hikayesi buradadir..



Erich Ribbeck

65 maca cikmistir Bayern'in basina ve mac basina 1,74 puan almistir.Herhangi bir kupasi yok ve mart 1992 ile Aralik 1993 yillari arasinda görevde bulunmustur.

Fazlasiyla basarisiz bir sezon gecirmistir zira Bayern saglam yatirim yapmistir o dönem futbolculara.. 20 milyon markin üzerinde para harcanarak Mehmet Scholl,Thomas Helmer, Jorginho geri dönen Loddar abimiz gibi futbolcular klube kazandirilmistir ama kupa yüzü görememistir Ribbeck. Ilk yilinda "bu sene sampiyon olmasak da olur" demis ve hakkaten de olamamistir, Bremen'in arkasindan ikinci olmustur.. Akabinde yine olamamis ve sonraki sezonun ortasinda da Beckenbauer yeter be deyip takimin basina gecmistir ki bu onda aliskanlik olmustur.. ne var ki Ribbeck ilk devre kac puan aldiysa Beckenbauer de o kadar almistir sonunda..



Branko Zebec

58 maca cikmistir Bayern in basinda ve mac basina 1,89 puan almistir, iki kupasi da yaninda..Haziran 1968'den Mart 1970 yilina kadar Bayernin basinda kalmistir. Önemi sudur ki Bayern 1932'den sonra ilk defa Zebec ile bundesliga sampiyonu olmustur hatta ilk defa bundesliga tarihinde Zebec duble yapmis, ayni dönem DFB kupasini da almistir. Öyle ki ikinci sezonmunda sözlesmesini uzatmayacagini söylemis ve Lattek hazirlanmistir ama avrupada ilk turda gidince ve arkasindan Lig sampiyonlugu da hayal olunca Lattek takimi biraz daha erken devralmak durumunda kaliyor..



Gyula Lorant

34 maca cikiyor Bayernin basinda ve mac basina 1,53 puan topluyor, kupasi yok.. Aralik 1977 ile Subat 1978 yillari arasinda görev yapiyor Bayern'de..

Cramer ile degis tokus yapilan hoca..

Ilk yilinda devre arasi aldigi takim 12. bitiriyor ligi akabinde lig altincisi iken kovuluyor.. Basarisi yok ama güzel deyimler birakti geriye.. "Futbol, rusyadaki secimler gibi her daim kazanacagin bir yaris degildir". baska da bir sey birakmadi kendisinden geriye..Sonrasinda yunanistan'a gitti ve orda basari yakaladiktan sonra Salonik'in basinda Olympiakos Piraus maci sirasinda bankta kalp krizi gecirerek yasama veda ediyor ayrintisi önemlidir sanirim..



Otto Rehagel

30 maca cikti Bayern ile ve 1,93 mac basina ortalamasi, kupasi yok derken biraz haksizlik etmis olacagiz ve Haziran 1995 ile Nisan 1996 tarihleri arasinda görev yapti Bayernin basinda..

Kupasi yok degil mis gibi UEFA kupasi var aslinda. UEFA finalinden bir gün önce görevden alinmis ve yerine Beckenbauer teknik adam olarak görev yapip UEFA kupasini almistir ki bu kupa da Rehhagel'indir..

Rehhagel, oyuncularin kurbanidir daha cok.. Pappin oynatilmiyor ve isyan ediyor "aciklama bekliyorum" Mehmet Scholl, "8 haftadir oynuyoruz ama hala taktigimiz belli degi"l diyor..Sforza, bu gibi seyleri -taktikleri- calismali insan diyor.. diyor da diyorlar.. Daha kostadinov, herzog ve Helmer.. Hepsi istemiyor aslinda rehhagel'i. Bremendeki o müthis günlerinde böyle sorunlar yoktu, olamazdi da.. Bambaska bir dünyaydi burasi onun icin ki Bremen ile Bayern birbirlerine zit karaktere sahip iki kluptür.. haksiz yere gönderdiler ama o ne yapti ?

Ikinci lige düsmüs Kaiserslautern'in basina gecip birinci bundesligaya cikardi ve ilk senesinde Bayerni her iki macta da maglup ederek Bundesliga sampiyonu oldu. Hakettiler mi ? Sonuna kadar.. Gerci sevilmemesinin belki bir nedeni de Bayerne gelmeden Bremen ile 2-0 geriden gelip Bayerni 3-2 devirip Bayern Münihin sampiyonlugunu engellemesi de olabilir sonuc itibari ile bu adam Bundesligada 850 mac cikarmistir ki yanina yaklasan yoktur ..



Jürgen Klinsmann

eskisin önce bi. 29 mac ve 1,86 mac basina aldigi puan..

taze daha..



18 mac, 1,88 mac basina puani ve ama 2 kupasi var. 93,94 ve 96 yillarinda cani sikilinca klubeye gecen Bayern efsanesi..


Soren Lerby

15 mac, 1,13 mac basina aldigi puan ve 9 Ekim 1991 ile 10 mart 1992 arasi görevde bulunmustur. Bugün Bayernin basina getirilen Jupp Heynckes'in kovulmasi sonrasi takimda görev almistir. Hoeness pismanlik duydugum karar derken nedeni biraz da su mac basina aldigi ortalamadir. ya da UEFA kupasi ikinci tur macinda Kopenhag karsisinda alinan 6-2 lik hezimettir ki tarihin en agir avrupa yenilgisi olarak geciyordu barca macina kadar .. Baska acidan oyunculugu zamani cok ekstrem bir olayin da kahramanidir.


Rainhard Saftig

3 mac, 1,33 mac basina ve 1983 yilinin nisaninda gelir mayisinda gider.. fazla da söze gerek yok.



Klaus Augenthaler

1 mac. 1 puan mac basina.

1996 yilinin son macinda Beckenbauer yerine takimin basinda cikmistir ve bir macla sinirli kalmsitir, onda da berabere kalmis..

11 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Hepsinin yegane ortak ozelligi Bayern'e geldiginde Almanca biliyor olusudur saniyorum. Trapattoni belki pek basarili degildi ama yine de Almanca basin toplantisi yapabiliyordu :)

Bayern'in teknik direktor seciminde bir numarali kriterlerden biri bu olsa gerek.

Guzel bir portre yazisi olmsu gene Orhan.

alperensaylar dedi ki...

beckenbauer ile aziz yıldırım'ın bir akrabalığı var mı acaba:)

alperensaylar dedi ki...

ayrıca teşekkürler borges saftig denilen adamın bile bayern'i 3 maç bile olsa çalıştırdığını öğrenmiş oldum:)

Borges dedi ki...

Oraya kadar okundugunu ögrenmek, bu isi icin verilen emegi anlamli kilmasi bakimindan önemlidir ve ben tesekkür ederim ;)

Kartal Bafiler dedi ki...

Giovanni Trapattoni ile Ali Dürüst'ü birbirine çok benzeten benmiyim sadece?

Borges dedi ki...

Kartal Bafiler;))))

Söyle bu yorumdan sonra bakinca baya bi benzettim ben de ;)

varol döken dedi ki...

hafta sonu arkadaşımda senin bu konuları işleyiş düzenini konuştuk... ki o da çok takip eder bundesliga ve daha önemlisi ayrıntılarını... benden farklı olarak o unutmaz... bense unutuyorum ne yazık ki, şimdi bu isimleri 10 gün sonra say desen na mümkün ama ne kalıyor geriye, kapıda bekleyen hazır jet ve her şeye yetişen adam uli hoeness:)

csernai fenerbahçe yi çalıştırmadı mı aynı zamanda?

Borges dedi ki...

Yok abi, Munih dortmund berlin filan calistirdi, türkiye'ye gelmedi ya da benim haberim olmadan gelmistir en kötü.)

varol döken dedi ki...

1987-88 sezonu, 6 ila 38. haftalar arası, ardından veselinovic gelmiş, sanırım başarısızdı çok, ayrıntısına ulaşamadım şu an...

Borges dedi ki...

abi biliyorsun da o zaman neden bana soruyorsun :))

Evet gelmis, bir yil calistirmis ama benden habersiz bu isi yapmis.l)

varol döken dedi ki...

tembellikten abi, emin olamadım, sonra gittim baktım... bulaşık yıkamayı da biliyorum ama tercih etmiyorum:)