17 Aralık 2008

Daum vs Hoeness.!



Arkadaslar cok baska bir duellodur bu ikisinin arasindaki.. Tarihi vardir, öncesi ve sonrasi vardir iki aykiri kisiligin bulustugu televizyon ekranlari ve o muhtesem görüntüleri vardir.. Sonrasinda olagelen kokain davasi aslinda devam filmi niteliginde idi.. Her sey 1989 yilinda Daum'un o müthis cikisi ile basladi aslinda..

Köln inanilmazi basardi o sene.. Sampiyonluk yarisina ortak oldu ve Bayern ile Köln'ün cok önemli maci öncesi atismalar basladi.. Bayern'in antrenörü o dönem Jupp Heynckes.. Daum giydiriyor da giydiriyor.. Inter Milan zaferi sonrasi dahi Daum durmamis devam etmis.. O diyor uyku tabletlerinin reklamini yapsin.. ya da daha neler neler.. Havadurumu izlemek onunla konusmaktan daha ilginc gibi..

Uli Hoeness bu saldirilar karsisinda sessiz kalamiyor ve bu tepkiselligi belirtmek icin ZDF'in davetini kabul ediyor.. Iste bu program almanyada efsanedir.. Sampiyonlugu kaybetmesine ragmen aslinda Daum'un Hoeness karsisinda ezilmedigi icin gercek Sampiyon oldugunu iddia edenler cogunluktaydi.. Hoeness elindeki rapor ile Daum'un yanindaki teknik adam Heynckes icin söylediklerini bir bir tekrar ederken Daum araya giriyor güzel hazirlik yapmissin derken kavga tutusuyor biden.. Daum Hoeness'e yükleniyor.. "Sen kendine bunu ilke bellemissin beni gittigim yoldan alikoymaya calisiyorsun ama sana garanti veriyorum ki bunu sen de basaramayacaksin" diyor.. Hoeness cevap veriyor "Böyle bir caba sarfetmeyecegim
cunku Persembe günü senin yolun sona eriyor" diyor oynanilacak olan Sampiyonluk maci olan Bayern Munih- FC Köln maci öncesi.. Ki o mac sampiyonu belirliyor..



Hoeness yillar sonra Tutku, Hirs olarak nitelendiriyor o gün olanlari.. Ve mac sonucunda agladigini ve o golleri hicbir zaman unutamayacagini söylüyor.. Daum cok keyif aldigini söylüyor.. Littbarski Daum'in motivatör gücünün yani sira o sert antrenmanlari her gün oyuncularin keyif alacagi sekilde düzenledigini, müthis bir teknik adam oldugunu ve doksan yilinda Kölnden kovulusunu bugün dahi kimsenin anlamadigini söylüyor...

Daum yetenekli ve kendisine güvenen bir teknik adamdir. Basarilari ortadadir. Onun kariyerine sahip cok az teknik adam Alman ikinci Bundesliga gibi bir lige gidebilir.. Cok cekismeli ve denk takimlarin mücadele ettigi yerdir.. Ben sahsen böyle bi risk almazdim sonuc itibari ile ikinci Ligde bir takimi cikaramamak gibi bir basarisizlik hemen size yapisabilirdi ama o kabul etti neden kabul ettigi nasil bir yapisi olup sampiyonluklari nasil kazandigi aslinda yukaridaki videoda cok net görülebiliyor..

Hoeness ise.. Bayernin baskani Rummenige ya da teknik adamlari ya da calisanlari.. Hepsini bosverin. O Bayern efsanesini yaratan adamdir. 30 yildir teknik adamlarin yaninda ve onlardan daha cok sevinir atilan gollere.. vari yogu Bayerndir ve bu yüzden cokca zaman sevilmeyebiliyor ama Daum dahi onu takdir etmekten cekinmiyor.. Iki hirs küpü adamin muhtesem görüntüleridir yukaridaki ve o mac izleyenler icin cok daha baska oluyordu haliyle..

10 yorum:

UzunPaslar dedi ki...

güzel bir yazı olmuş.

tebrikler.

Adsız dedi ki...

daum gs ye gelse ne olur düşüncen? hala iyi bir teknik adam mı sence? skibbe kovuldu diyelim devre arası, (dilemiyorum bunu elbette)..

Borges dedi ki...

Dark knight: gelse hic hayir demem her daim iyi bir teknik adamdir benim gözümde ama yine yeni bastan olmasi pek hos olmaz..

Flying Dutchman dedi ki...

Öncelikle yazı için sağol borges.

Daum'un Bayern Münih nefreti biraz derindir bana göre. Bayern Leverkusen'de iken Bayern maçı öncesi futbolcular sahaya sağlam bassınlar diye çıplak ayakla kırık camlar üzerine antrenman yaptırıyor şeklinde haberler çıkmıştı. Zamanında Beşiktaş'ta iken (ilk gelişinde) yenik götürdüğü bir maçta Recep ve Kadir'i çıkarıp Ali ve Metin'i oyuna alacak kadar gözü karardı mı büyük kumarlar oynamış bir adamdır. Bu yüzden de bir dolu lakabı vardı dahi daum, sihirbaz daumi deli daum gibi

Ama bence Türkiye'ye ikinci gelişi onu çok değiştirdi. Öncesinde dünyadaki en büyük futbol zekalarından biriydi. Ama sonra Aziz Yıldırım'ın aşırı kontrolü onda bir kararlılık gerilemesine yol açtı, kulübede aslan gibi olan adam kediye döndü. Biraz garip olacak ama bunda uyuşturucuyu bırakmasının da etkisinin olduğunu sanıyorum. Onu o yapan bir şeyi bıraktı adam.

Flying Dutchman dedi ki...

Ha bir de unutmuşum videoda Daum'un o siyah ayakkabı beyaz çorap birleşimi nedir yahu? :)))

alengir dedi ki...

Daum'un Fenerbahçe den kovulmasını da bir çok kişi anlamıyor,aslında anlıyor ama anlam veremiyor!

Borges dedi ki...

Flying Dutchmann: Söyle dü´sünüyorum ben.. Bir adam gencliginin verdigi avantaj iste bu hareketliligi, motive edici durumu ve buna benzer cok sey.. Oysa yasini aldigi vakit insan cocuklar gibi ya da eskisi gibi kenarda hoplayip ziplamaz ya da türlü türülü riskleri almaz, bunun yerine biraz daha bilgili,olgun davranislar sergiler.. her ikisinin de birbirlerine avantja sagladigi dönemler olsa da su iyidir diyemiyorum ama ben biraz da yasa bagliyorum. 19889 yili. Nerden baksan 19 yil öncesi Daum.

Ama yazdin aklima geldi Kokain'i birakmasi nasil etki yapmistir hic bilmiyorum.. Söyledigin gibi olabilir.. Düsünmem gerek bunu:)

Ama ben her seyden öte oynattigi futbolu seviyordum özellikle besiktas'a ilk geldigi dönem.. Acik futbol, güzel ve keyif veren futbol. Simdi Köln kötü futbol ama iyi sonuc. Kadrosuzluk mu yoksa akilli mi davraniyor bilemedim.. Bir baska takimda görmek isterim bu yüzden.

Alengir: Bana göre o Aziz Yildirim'in hatasidir ama onu getirmek ve o kadar süre tutmak, onun getirdigi oyuncularla bir basari yakalamak ve iki yil daum ile fenerbahce yillar sonra üst üste sampiyon olmustur.. toplamda karli cikmis..

Bolat dedi ki...

Bence Daum'un degisiminde Aziz Yildirim'in onu kotrol altinda tutmasinin etkisini oldugunu ileri sürmek cok yerinde olmaz cünkü Daum'un ikinci Besiktas seferi de aslinda Fenerbahce'deki gibidir. Ilk Besiktas seferindeki Daum'dan eser yoktur. Orda da mi Aziz Yildirim etkili olmustur?

Bir sey daha var, Daum Fenerbahce'den kovulmamistir. O kendisi istemistir ayrilmayi. Bunu Daum da Aziz Yildirim da söylemislerdir sonradan.

Daum'un Köln'e kötü futbol oynatmasinin da (tabii kötü futbol olup olmamasi da kisiye göre degisir) bence elindeki kadro kisitliligiyla alakali birseydir ve Daum'un ilk evvela amaci sürekli asansör olan Köln'ün bu senede Bundesliga'da tutmaktir. Ilerleyen yillarda kalitesi artan kadroyla birlikte Leverkusen'de yaptigini burda da yapabilir, yapacaktir.

Video'da Daum'un Hoeness'e söyledigi bir söz daha var, Borges ondan bahsetmemis, benim favorilerimdendir: "Iyi hazirlanmissin ama o elindeki kagitlar olmadan muhtemelen konusamayacaksin..."

Alper Öcal dedi ki...

Daum Dünya'nın en underrated teknik adamlarından biridir. Ölüyü diriltip tepeye oynatacak birikime ve beceriye sahiptir.

Fenerbahçe'ye unutamayacağım bir top oynatıp, temel atmıştır.Unutamayacağım anlar yaşatmıştır. Hem sevinçli hem de hüzünlü. Ben de yeri her daim özeldir.

Köln maddi açıdan ne durumda bilemiyorum ama önümüzdeki sene takımı UEFA klasmanına sokacağından eminim.

Borges dedi ki...

Alper bu biraz da sansizlik, biraz da bu videodaki zamanlarin getirisi.. Yoksa Almanya Milli takimi icin bir numarali adaydi, akabinde cok daha iyi klupler de onu bekliyordu, kokain isi bitirdi her seyi.. Basa döndürdü ama yine gelecektir, her zaman güvenirim bu adama. Kölnün su hali su noktada olmasi dahi mucize.. Bu kadrosuzlukla bu sonuclar, daum'un eseridir.. Littbarski diyordu Daum'u kovarak Kölnü bitirdiler.. Keza ben de katiliyorum ona.. Buyuk hocadir.