15 Aralık 2008

Özil & Schaaf.!



Özil geride biraktigimiz Bundesliganin ilk yarisinin parlayan en önemli genc yeteneklerinden birisi oldu. Bremene transfer oldugunda cok sevinmistik.. Bekledigimiz gibi gelisti cok sey..

Inter ve Wolfsburg macinda atilan toplam dört bremen golünde imzasi var Mesut'un. Iki galibiyet ve Mesut Özil. Baska acidan milli takim secimi de iyice bulaniklasti, hicbir seyin kesin olmadigini ve o an spontan bir sekilde karar verecegini acikliyor Mesut Özil.. Terim biraz inatci olursa milli takima alir Mesut Özil'i.. Ama Terim'in oyun sistemine uyar mi orasi biraz düsündürücü.. Ben daha cok kaybedilen Serdar Tasci icin üzülüyorum, ne Alman milli takiminda oynayabilecek ne de Türk.. Oysa yüzlerce kez belirttigimiz gibi tam da Türk milli takiminin aradigi defans idi.. (pek cok okurun yorumuna göre postu burada bitirmeliyim aslinda.. post dedigin kisa olur, su bu.. Ama su haberi en az milyon yerde görüyorsunuz zaten..)

Özellikle Mesut Özil'in gelisim yolunda katettigi mesafe önemlidir. Genc yeteneklerin baskiyi kaldirabilecek ölcüde üst düzey sakin kluplere ihtiyaci var. Türkiyede Arda Turan'in yasadigi sikintilari görüyoruz.. Belki bunu kaldirabilen ve bununla yasamayi ögrenenler olacaktir ama su kesindir ki buyuk bir cogunlugu da piyasaya cikaramayan gercegin adi bu olumsuz kosullardir.

Bayern munih genc yetenek cikaramaz durumda. Misal yetenek oldugu asikar olan Kroos silinip gidiyor, Marin ve Özil parlarken.. Türkiyenin üc buyuk klubu gibi en ufak bir basarisizliga kesinlikle tahammülü olmayan bir klup. Dolayisla kendisini kanitlamis oyunculara yönelirler.. Makaay, Toni gibi 29 yasini geckin isimleri transfer ederler.. Hemen basari isteyen bir kluptur.. Digerleri de bu baskiyi, en ufak bir sorunda gelen elestirileri kaldiramaz.. Bu yüzden yetenekler diger bölgelerde yetisir.. Ibrahim Üzülmez belki gelecegi biraz parlak genc bir yetenekten cok daha fazlasini vermiyor takima ama üzerine gelen baskiyi, o kosullarin getirisini kotarabilecek yasa sahip, bu yüzden o oynuyor, yerine kimse oynayamiyor.. Fiziksel degil ruhsal acidan kaldirilamiyor daha cok.. Bir Hakan Sükür yetisti ve fakat elinizi vicdaniniza koyun siz olsaydiniz o kacan goller sonrasi elestirileri karsilayabilir miydiniz ? Ben, dayanamazdim sahsen o yaslarda.. Ki bu konuyu bir baska sekilde ele alacagiz zaten..

Bremen klubu ise..

sakin, ne yaptigini bilen bir adam var basinda ve sportif direktör Allofs da Hoeness'in biraktigi zaman yerine düsünülen isim olacak kadar iyi isler cikarmistir. bir bir yetenekler fiskiriyor bünyesinden.. Charestias denilen adam ne yapmistir ömrü boyunca ? Ailton baska nerde basarili olmustur, Klose iyi olsa da bremen formunu yakalayabilmis mi herhangi bir yerde ? Diego portoda sönük kalmis.. Frings Bayerne gidip geri gelmis bir yilda.. Baska yer yok aslinda.. Özil'in ilk maclari aslinda bekledigimden bile kötüydü. Mücadele gücü sifira yakin idi. Sportbild'in Özil-Kroos-Marin degerlendirmesinde mercek altina almislar bugüne kadar yaptigi her seyi.. Orada da yüzde 86 pas orani ile oynamasi takdire sayan iken ikili mücadelelerde kazanma oraninin düsüklügü( yüzde 39) de aslinda baska acidan Bremenin bu sene neden cok gol yediginin cok baska ayrintisini olusturuyor muhtemelen.. velhasil burada basliklara tasinmadi, formsuzlugu abartilmadi verilen para da kimsenin gözüne sokulmadi. Sonuc itibari ile Lincoln parasina alinmistir Mesut.. Ilk haftalarda da dökülmüstür, gik diyen olmadi.. Burada Lincoln'ün en basarili döneminde dahi mehmet demirkolum altan alta calisiyor baska yerde oynamaz o parayi ona kimse vermez.. Wolfsburg'un, Bayernin oyunculara verdigi paradan bihaber kendisi. Ivica Olic'e Bayern yedek kalacagini bile bile yillik 4,5 milyon euro veriyor ki Lincoln'ün ismi ondan daha buyuktur burada.. Magath'in Lincoln aski da baska. Kimsenin bilmedigi capon oyuncuya bes alti milyon dolari basiyor yine Wolfsburg.. velhasil tam da yerine geldi ve haliyle birinci Bundesliganin ilk devresinin parlayan yildizlari arasinda girdi Özil..

12 yorum:

Flying Dutchman dedi ki...

Mesut demişken bu hafta Hoffenheim'ın golünü atan ve 3 sezondur orada olan Selim Teber Hoffenheim'dan önce Denizlispor'da 4 maç oynayıp Almanya'ya dönmüş. Kulübün çıkışı boyunca kadrodaymış, şu anda da Almanya 21 yaş altı oyuncusu...

biz böyle adamları kaçırmayı niye bu kadar seviyoruz...denizli'den ayrılam sebebi nedir acaba?

Borges dedi ki...

Flying Dutchmann: Benim bildigim mac bile oynamadan sözlesmesinin feshedildigi.. Sebebi de denizlispor Selim Teber'i türk diye aliyor ama TC kimligi olmadigindan yabanci statüsünde oynatacagini ögrenince sözlesmesini feshediyorlar.. Öyle ya Selim Teber'den cok cok daha iyi yabancilari oynatti Denizli:)

Selim Teber, Bayern maci öncesi sonradan girdiginde muhtesem oynadi Hoffenheim'da.. Schalke macinda da muhtesem bir frikik ile beraberligi getirdi ki seviyorum ben o adami.. Yasi 27, iyi zamaninda ve fakat milli takimda da sanirim oynayamayaz..

Sabir yok.. Sabirli hocalar da yok malasef..

Her Yol Roma dedi ki...

dutchman biraz geç kalmış. selim 81'li. bizim sinan kaloğlu, volkan demirel, kemal aslan jenerasyonu zamanında alm u21'de oynuyordu.

alessandro del piero dedi ki...

şunu merak etmedim değil. bu kadar süper analizleri yapan birisi olarak neden sürekli mehmet demirkol gibi belki türk medyası dahilinde elle tutulur gibi görünen ama evrensel anlamda futbol bilgisi ve yorumlama yeteneği anlamında kaale dahi alınmaması gereken birini bu kadar çok geçiriyorsun yazılarında.. sonuçta ister cahilliğinden olsun isterse gs düşmanlığından sık sık saçmalayabilen bi insan olduğu çok açık demirkol'un ve bu kadar çok ciddiye alıp eleştirmen ilginç geliyor bana açıkçası..

Borges dedi ki...

Monuk: Söyle diyeyim.. Demirkol, fena degildir ama daha kötüsünü örnek vereyim: Hincal Uluc. Simdi bu adami isterseniz dikkate almayin.. ve fakat seyirciyi yönlendirme acisindan cok önemli role sahipler.. Adam misal Sabahta yaziyor,Fotomacta yaziyor, NTV de konusuyor, orda burda her yerde cikiyor, okuyan insanlar da etkileniyor ve ben de etkilenimler karsisinda kucuk bir bilinclendirme adina isimlerini ve fikirlerini anmak durumunda kaliyorum.. Inanin bana her ikisi de tahmin edilenden cok daha fazla etki yapiyor.. Burada beni okuyan bin kisidir onlari dinleyen, bir sekilde etkilenen binlerce insandir.. Misal pek cok kisi sözlkteki yazidan sonra demirkol'e baska bakmaya, daha iyi algilamaya baslamistir, sizce de bu onlari anmam icin yeterli degil midir ?

alessandro del piero dedi ki...

düşününce hak vermemek elde değil aslında, bazen ortalama zihniyeti de yükseltmeye çalışmalı insan elinden geldiğince.

cikkoleite dedi ki...

Löw´ün Mesut konusunda son aciklamalari süper oldu.Ibre az da olsa bize döndü bence ama su dönemde biraz ilgi göstermel laim bence mesut´a.
Serdar Tasci bu defans kitliginda nasil Türkiye´yi secmedi hic anlamiyorum ama Alman Milli takiminda o kadar siradan maclar cikardiki bana acaba bizim mili takimda da ayni performansi gösteriridi dedirtiyor.Kesinlikle beklenen etkiyi yapamadi.

Borges dedi ki...

Momuk: Ortalama zihniyetin yarattigi bulanikligi milim de olsa berraklastirma cabasi diyelim.. caba sadece. Bir kisi bir kisidr hesabi..

Borges dedi ki...

Cikozi: ben isin dogrusu Mesutun alman milli takiminda daha cok basarili olacagina inaniyorum ama türl milli takiminin nasil bir kimlige bürünecegini bilemedigimizden soru isaretidir. Ama su ksindir ki mesut kaos futbolunun bir parcasi olamaz o daha cok sistem takimlarinin isleyen carki olur.. Serdar Tasci icin ise sunu derim: Alman takimin geri dörtlüsü alman olur, ordan forma kapmak imkansiza yakin.. Serdar gibi defans almanyada cok var.. Ama türkiyede yok, icim gidiyor her seferinde..

Bolat dedi ki...

Mesut benim takip edebildigim kadariyla Schalke'de Bremen'de gösterdigi performansin onda birini gösteremiyordu.

Bremen'in nasil birseyse artik böyle müthis bir tarafi var. En kazma dediginiz oyuncular bile performans patlamasi yapiyor. Borges bir hayli örnek saymis bunlar icin birkac tane de ben ekleyeyim: Sanago ve Ernst. Sana(ya da "o")go Hamburg'ta iken sinirden deliye dönderirdi beni. Ama Bremen'de özellikle de gece sezon hic de yabana atilmayacak isler yapti. Ernst de yine, bugn Schalke'de Bremen'de oynadigi futbolun cok gerisinde.

Sabi hakikaten cok önemli arkadasimizin dedigi gibi, ama bu isin sirri biraz da Bremen'in teknik ekibinde gizli saniyorum...

Adsız dedi ki...

borges in bremen ve özil analizini cok begendim.3 senedir bremen de yasiorum ve 2 sezondur stadta calisiorum.bir kac senedir ligin en iyi futbolunu oynuorlar. her izleyen inanilmaz keyif alio.tabi bu futboldada schaaf ve werder klübünün cok etkisi var. bir kere schaaf bremenin 10 yildir basinda ondan öncede yardimcilik yapmis ve bremende futbol oynamistir. yani has bremen cocugudur.hangi mevkiye kimi tansfer edicegini skordan cok hücum ve göze hos gelen futbol oynatmayi cok iyi bilir.son birkac yilin sezon istatistiklerinde werder hep cok gol yemis ve atmistir.schaaf takimina geleni yildiz yapar.son bir kac yilda carlos alberto disinda basarisiz transfer yapmamis bi klüp bremen.ayni zamanda werder taraftarida takimina sadik ve sahip cikan bi klüptür.bu sezonun ilk yarisinda bos koltuk yoktu sanirsam.sabirlidir werder taraftari bir kere bir futbolcunun isliklandigini görmedim. hep alkislarla ugurlar oyuncusunu kötü oynasada. bu anlamda özil icin werderbremen inanilmaz bir firsattir.sabirli planli bir sekilde yönetilen bir klüp ve hocanin elinde özil mutlaka basarili olacak ve oynadigi futboldan zevk alacaktir.bir anektod daha söylemek gerekirse son 7-8 mactir taraftarin en begendigi fenomen olma yolunda giden bir futbolcu bir nevi diego2 bremen icin özil.ayrica alman arkadasin özil in transfer edildigi gün bana "bu adami taniomusun,schaaf bu kadar para vermisse bi adama mutlaka yildiz olur bu adam "sözleri hala kulagimda.inanilmaz bi saygi var bu adama almanyada.belkide almanyada koltugu en saglam adam.bundan 5-6 hafta önce takim kötü skorlar alirken bile kimse hoca gitsin demedi belkide almanyayla türkiyenin en büüyk farki budur.mentalite!!

Borges dedi ki...

Adsiz: bir baska sekilde de olsa cok güzel özetlemissin.. her kelimesine katiliyorum kesinlikle..