19 Aralık 2011

Seninleydiler Herr Skibbe..



Kayseri maçı öncesi Eskişehir taraftarlarından Ömer Sülüngöz ulaşmıştı bana. "Hocamızın yanında olduğunu göstermek için pankart hazırlamak istiyoruz, yardımcı olur musun" dediler. İstediklerini tercüme ettik ve bunlardan bir tanesini de hazırlamışlardı Kayserispor maçına..

"Wir sind mit dir Skibbe" (Biz seninleyiz Skibbe)

Michael Skibbe ise 16 maç sonunda kazandığı 29 puan ve 250 bin avroluk tazminat sonrası yollarını Eskişehir ile ayırdı.

Şeytanın avukatlığını yapmam gerekirse eğer Alman bir teknik adamın gidebileceği yol her zaman Bundesliga üzerindedir. Yüzlerce teknik adam arasından şanşlı olan 18 tanesi burada iş yapabilir. Artık dil, kültür farkı kendisini daha fazla ortaya koyuyor ve her lig kendi adamına yöneliyor. Bir Alman'ın Premiere Lig'de görev yapması, orada yıllarca futbol oynamadıktan sonra çok zor. Hitzfeld bu yüzden Manchester'dan gelen teklifi reddetti. Alman dediğimiz gibi İsviçre,Avusturya,Hollanda tarafını kullanır. İngiliz misal Uruguay'lıya başvurmaz La Liga gibi. İskoç,Galler tarafına yönelir. Keza diğer beş büyük lig de böyle. Michael Skibbe'nin gelebileceği en iyi nokta Bayern München teknik direktörlüğüdür. Bunun da bir altı herhangi bir Bundesliga kulubüdür. zira burada Bayern sonrası sıralamanın çok fazla önemi yok. Hamburg ya da Stutgart ve hatta Bremen dahi kısa bir süre içerisinde düşme potası takımları arasında yer alabilir. (bu sene için örnek Hamburg)

Skibbe bu şekilde bıraktı Eskişehir'i. Bir başka örnek Thorsten Fink nasıl bırakmıştı Basel'i ? Şampiyon yapmış, Şampiyonlar Liginde bir üst tura çıkmaya ramak kala.. Oradan ligin son sırasındaki takımın başına geçiyor.Burada işler böyle.

Üç puanlı sisteme geçildiği günden bu yana ilk devredeki en yüksek puanını topladı Eskişehir ile Michael Skibbe. Tarihinde ilk defa Gaziantep deplasmanından üç puan çıkardı. Ankaragücü'nü keza öyle. Bursa aynı şekilde. Ola ki Mersin deplasmanından da puan çıkarırsa eli yüzü düzgün bir hocayla en kötü Avrupa Ligi için play off'lara kesinlikle kalır.

Maddi kriz, çarpık yönetim zihniyeti vesaire işin bahanesidir aslında. Mesele Bundesliga'dan teklif almasıdır. Yaşamı boyunca bu şekilde ilerleyecek. Düşerse Hollanda,İsviçre,Avusturya ligine gidecek ve başarılı olursa Bundesligadan herhangi bir kulubün başına geçecek. Abartırsa Bayern ve belki milli takım olmazsa misal Frankfurt'da iken Twente'nin teklifi vardı, gidecek buralara.

Bild'in dediğine göre 1 Ocak'tan itibaren Michael Skibbe artık Hertha Berlin teknik direktörüdür. 2.5 yıllık anlaşma yapıldı. Berlin kulubü 250 bin avro tazminat ödeyecek Eskişehir yönetime ki bu pek görülmüş bir durum değil. Bu paranın azlığı ise Skibbe'nin hali hazırda kontratında yer alan maddeden kaynaklıdır. Eğer bir Bundesliga kulubünden teklif alırsam bu para karşılığı serbest kalırım maddesi. Bu da zaten neden gittiğini yeterince anlatıyor..

Daha iyi koşullarda çalışacaksın, daha iyi kazanacaksın belki ama sürekli senin yanında olacak bir başka taraftar grubu bulamayacaksın. Hele ki Es-es gibisini çok zor.. Kalmanı isterdik ama gidiyorsan da yolun açık olsun..

4 yorum:

Hayalmeyal dedi ki...

Eses taraftarı olarak acı verici... Süper lige çıktığımızdan beri hayalimizi gerçekleştirme yolunda en sağlam adımlarla ilerleyen Hocamız Skibbe ve tam da bu hayale çok az kalmışken gidiyor.
İlk defa bir hocamızın kulüpten ayrılışı bu kadar üzüyor beni-bizi. Keşke kalsa, keşke gitmese. Skibbe gidince muhtemelen Dede de gidecek ve biz yine sıradan bir takıma döneceğiz.

Celal Abbas dedi ki...

Hoca türkiyeyi sevdiğini söylesede galatasaraydan gönderilişini hazırlayan kocaelispor maçınıda hiç unuttuğunu sanmıyorum. galatasaraydan göönderiliş şekli çok kötü idi.

esesle anlaşma imzalarken bu deneyiminide gözönüne alarak böyle bir şeyin başına gelmeyecek bir sağlam antlaşma imzalamak istemiştir.

Arkasından oyun çevrilerek alisamiyende alınan çok kötü bir 5-2 lik yenilgi gönderilmesine sebeb olmuştu. skibbe bunu hiçmi hiç unuttuğunu sanmıyorum. Beyni türkiye ile ilgili anılarında hep bu anısını aklına getiriyordur.

Şimdi ise eses takımını bırakıp gittiği biz türkiyedekilerin aklına hep gelecek. Skibbe eses deneyimi ile kötü anısını unutup arka planlara iterken ,bizim zihnimizede skibbenin esesi yarı yolda bırakışı gelecek hemencecik. yaşam böyle bişi.

Adsız dedi ki...

Teklifi duydugum zaman ki reaksiyonum, DEDE gbi o da parasal konular nedeniyle mi bunu yapiyor diye dusundum. Ama 12 saat sonraki twitim de eger gidiyorsa mesele Almanya'ya donmektir. Burada maddi konularda bir duzensizlik oldugu bilinen gercek, ozellikle anadolu takimlarinin amator yonetim anlayisi da eklenince sorunlarin olmasi kacinilmazdi. Ama mesele bu degil. Her sartta bu Yonetimin gitmesini istiyor olsam da, Skibbe'nin kararin da bunun cok etkili olmayacagini dusunuyorum. Bundesliga'dan ustelik suanda nispeten orta sira ve fena bir kadrosu olmayan takimdan teklif gelmesi onun kararini burada hersey iyi olsa da degistirmesi zordu. Alman hocalarin olaya bakis acisini cok net anlatmissin yazinda. Bence de bahaneler bir kenara yaşı itibariyle Almanya'nin ciddi beklentileri olan bir ismidir Skibbe. Cok uzun suredir TD'lik yapmasina karsın Almanya kariyerini bir turlu istedigi sekilde taclandıramadı. Hertha bu iş icin dogru takım mı bunu gorecegiz. Burada yani bir Anadolu takımında en buyuk basariyi bile alsa onu orada en buyuk gorevlere getirebilirmiydi? burasi soru isareti. Tum bunlari dusunurek kararini ver(di)ecektir mutlaka. Almanlar dunyada işlerine duygularini karistirmamayi basaran ender toplumlardandir. Yoksa bu taraftar destegini bir baska yerde bulmasinin zor oldugunu kendisi de biliyor. Tek dilegim bu sekilde ayrilmasinin taraftarda bir kirginlik yaratmamasi. Oyle olmazsa yollar ilerde belki daha uzun sureli, daha dogru bir yonetim ve programli, duzenli bir birliktelik icin tekrar kesişebilir.

Gitmesi halinde yerlilerden Ersun Yanal disinda baska kimse bu taraftari kesmez. O da olmazsa yine yabanciya belki de bir baska Almana yonelmek beni sasirtmaz. Bu noktada bzimkiler Jurgen Röber'i dusunebilirler. Tabii yine de biz bir mucize olup bu almanin kalmasini bekliyoruz.

Özgür Ersöz dedi ki...

Bizler işin duygusallığına saplı kalmışken, kalem kalem işlemişsin madalyonun gerçek yüzün, eline sağlık.

Gerçek anlamda bu bakış açısı kısmen de olsa yüreğime su serpti, ne yaparsak yapalım gideceğinin farkına vardım çünkü.

Eskişehirspor tarihinde gerek başarı, gerek taraftara bakışı sayesinde kısa sürede özel bir yere sahip olduğu kesin. Yolu açık olsun...