19 Ekim 2008

Galatasaray-Trabzonspor: 3-0


Bir teknik adam icin daha ne kadar "kötü" calisma kosullari yaratilabilir, bilmiyorum. Galatasaray yönetimi dogru bir eylem dahi olsa kesinlikle düsüncesizce, yanlis bir sekilde halkin önünde gerceklestiriyor. Amaclari nedir anlamis degilim. Kovacaksan adam gibi kov veya bir teknik adamini bu konuma getirme. Yönetim sacmaligindan maca dogru gelirsek her sey birbirinin zitti durumda idi.

Trabzonspor bugüne kadar kendisinden beklenilenin üzerine cikmis, Teknik adamindan oyuncusuna kadar son derece iyi bir havada maca ciktilar ve öyle de basladi. Skibbe defansif orta saha kitliginda yapilabilecek tek hamleyi yapti ve Meira'yi defansif orta saha olarak görevlendirdi. Emre Asik gibi bir tercih her bakimdan tartisilabilirdi velakin kusursuz oynadi desek yeridir.. Sabri, hicbir sey yapmasa dahi enerjisiyle takimi inanilmaz etkiliyor.. Milli takimdan da moralli dönmesinin olumlu yansimasini gördük sahada.. Meire bana göre kusursuz oynadi o bölgede. Maci yorumlayan insanlarin "eh be" söylemleri de oldukca komik geldi. Daha nasil olabilirdi ki ? Keza Ayhan cok pas hatasi yapsa da cok kostu ve mücade etti. Lincoln, bekledigim ölcüde iyi degildi, vasat bir mac cikardi toplamda..

Genel görüntü ise kontradan gol arayan bir Galatasaray vardi sahada. 2-0 önde oynar iken dahi rakibi hep üzerine cekti. Bu pek alisik oldugumuz bir durum degil. Baska acidan takimin kendisine güveni gelmeli. Üst üste galibiyetler alip kimligi oturdugu zaman ancak iceride ve disarida her daim kendi oyununu oynayan bir Galatasaray olacaktir.. Bunun aksine Trabzonspor kendisine cok fazla güveniyordu ve deplasmanda oynamasina ragmen kendi oyun sistemini kabul ettirmisti.

Kewell-Arda sorunu devam ediyor, sag kanada gecen performans düsüklügü yasiyor ve o kanadin cok kisa bir süre sonra gercek sahibi Aydin Yilmaz olacaktir. Bir top bir insana bu kadar yakisir ve bir insanda bu kadar güzel "futbolcu" tipi olur mu arkadas ? Sakatlanmasin, tek derdim bu.

Macin bana göre iyileri Arda Turan ve muthesem oynayan Kaleci de Sanchtis'in yanina Meira'yi eklemek isterim. Bu arada De Sanchtis'in 9.dakikada kaleden cikis hizini ölcmek gerek idi. Bir kaleci belki her seyden daha fazla önemlidir, Galatasaray takimi Sampiyonlar Ligine cikamamistir ve bu maci da Kalecinin de güzel oynamasiyla belki almsitir zira daha macin basinda Trabzon öne gecebilirdi. Kurtardigi sutlara, sürekli oyunda olmasina ve her bakimdan "Komple" güzel bir kaleci havasini vermesinden dolayi sevindik böyle bir kaleciye sahip oldugumuz icin..

Lincoln gereginden fazla laubaliydi. Araba fuarindaki o hatunlari tavladi mi nedir kirmizi karti hakemden rica etti. Birinci sarisi ise belirtmek isterim ki son derece yerinde yapilmis bir fauldür keza ikinci sarisi, korner bayragi ile dans "kirmiziyi alayim hoca" niyetinin bariz göstergeleriydi. Yine kornerinden, golünden faydalansa da Galatasaray bir hafta yalniz birakacak takimi. Su zamana kadar fit olmasi da takdire deger bir gelisim onun adina..

Trabzonspor'un hatasi yok bana göre. Tayfun'un kendisini kontrol edememsi ve akabinde oyundan cikmak durumunda kalmasi olarak belki dile getirilebilir lakin asil sorun her iki forvetinin de bana göre "yarim forvet" olmasidir.. Bazen bu ikisi birlesip tek forvet edemiyorlar. Özellikle Gökhan Ünal benim pek "tutmadigim" forvetlerdendir.. Daha cok acik alan oyuncusudur ve bu bakimdan kucuk takimlarin büyük golcüsü olmaya adaydir velakin büyük bir takimda her daim siritacaktir. Umut ise cok klas goller atsa da oyun zekasi bakimindan yerlerde geziniyor. Bir bakima insan üzülüyor böyle bir forvetin her daim sorun yasayacak olmasi..

Skibbe su ortamda elinden gelenin en iyisini yapmistir ve yine soruyoruz, geldigi günden beri kendisine verilen görevi yerine getirmenin disinda hicbir olumsuz özelligi olmayan bir hocanin basina gelenler reva midir ? Gidebilirdi belki ama gitmeyip de kendisini ispatlamasi da "onursuzluk" degil. Galatasaray yönetiminin arkadan oynadigi bu oyuna bir nevi kendi capinda "cevap" vermektir ve bence cok da güzel yapiyor.. Yardimcilarinin onurunu da mac sonu "cok iyi anlastigim cok degerli insanlar" olarak belirterek kurtariyordu.. velhasil su durum aslinda Galatasaray icin pek de icacici degil..

Galatasaraya gereken galibiyet serisidir. Hocanin takimdaki yerinin belirlenmesi ve kendisine gelmesi icin.. Bu simdilik 1..

4 yorum:

rıza yaşar dedi ki...

son dönemde Galatasaray'a çok kaliteli Teknik adamlar geldi. Ancak ne yönetim ne de taraftar bu hocalara sahip çıkmadılar. Türk medyasının her daim teknik adamların kellesini istemesine artık alıştık ama yönetimin ve bilinçli taraftarın istikrar adına medyanın gazına gelmemesi gerekiyor kanımca. Şu an için Skibbe'nin gönderilmesi isteniyor, geçmişte de aynı durum haketmedikleri halde hem Lucescu'nun hem de Gerets'in başına gelmişti. Özellikle Gerets gibi bir değerin Galatasaray'dan gönderilmesi son derece yanlış bir hamle oldu, ki o Gerets şu an için Fransa liginde Lyton hegemonyasını kırmaya aday tek takımın teknik direktörü durumunda. Fransa ligi gibi kısır bir ligde takımına oynattığı pozitif oyun ile ufak çaplı bir devrim yapıyor Belçikalı teknik adam. Keza Lucescu da yıllardır Shaktar'ı Avrupa'da Dinamo Kiev'in önünde saygın bir klüp haline getirdi. Şimdi de Skibbe gibi bir değer kaybediliyor göz göre göre. Yazık olacak...

Borges dedi ki...

Riza Yasar: Skibbe mac sonrasi degerlendirmesinde basinin teknik adam üzerindeki aciklamasini yapar iken anlamsizligini cok iyi bir sekilde dile getirdi ve hatta almanca "bu denli delicesine bir yogunluk olmasi anlamsizdir teknik adamlar üzerinde" gibi bir cümle kurmustu..

Uc buyukler cok sey bekliyorlar takimdan ve anadolu klupleri cok daha baskisiz bir ortamda olmalarina ragmen ayni sekilde takim kötü gittiginde yapilabilecek tek hamle olarak teknik adam degisikligini görüyorlar. isbilmemezlik, acemilik ve istikrarin bir futbol takimi icin nasil ölümcül anlami oldugunu bilmemezlikten kaynaklaniyor. Skibbe her bakimdan önemli bir teknik adamdir keza Gerets de ayni sekilde ve
hatta Hagi.. Terim'in en buyuk basarisinin altinda basin ile iyi gecinmesi bir yana ayni zamanda 4 yil gibi buyuk bir zaman diliminde takimin basinda kalmasidir..

Mehmet Çelik dedi ki...

Gerets iyi bir hoca olabilir belki ama Galatasaray adina bir felaketti bence. Tamam elindeki malzeme cok da iyi değildi belki ama, Cihan Haspolatlı'ya birinci sınıf topçu muamaelesi yapan adamdır Gerets. 2. sınıf topçu bile diyemeyeceğimiz İnamoto'yu yere göğe koyamayan da Gerets di hatirlayalim. Topal kulubede paslanmadi mi inamoto oynasın diye. İyi hocaydı ama Galatasaray a olmadi iste. Tromso'ye elenen SL'deki en kolay grubta bile 4. olan Gerets'in takimi degil miydi?Tersi baska takimlarda basarili olamayan Hagi Galatasaray'da gercekten basarılıydı. Son 12 yilda Galatasaray, bir tek Hagi doneminde F.Bahce'ye karsı ezilmemeden cesurca top oynamistir. Gerek kendi saha dısı yanlısları, gerek yonetimin is bilmezligi sonucu kopmustur o donem takimdan.
Kotu hoca degildir Skibe. Galatasaray'i ucuracak hoca da degildir gordugumuz kadariyla. Ama daha onemlisi, antrenore birakin ideal sartlar sunmayi, habire isini zorlastiran bir yonetim var Galatasaray'da. Ideal kosullarda cok begenmedigimiz Skibbe bile basarili olacaktir Galatasaray da zamanla.

Borges dedi ki...

Abi: Gerets iyi bir hocaydi. Ben bunu Wolfsburgda iken de soyluyordum, Galatasarada iken de ve ayni zamanda marsilyada iken de durum farkli degil. Pozitif futbol oynatmasi bir yana elindeki kadro inanilmaz yetersizdi. Bogustugu rakipler Anelka'yi yedek birakacak ölcüde yildizlar toplulugu iken biz ferhatlarla, o dönemki ugurlarla maca cikmak zorunda kaliyorduk. Mehmet Topal asama kaydeden bir oyuncu. O dönemki mehmet topal ilkonbir oyuncusu degildi. Velev ki hatali davranmis olsun, yine de bu toplamda cizilen olumlu görüntüyü cok fazla sarsmiyor. Puan rekoru kirdik biz bu hocayla.. hatalari vardi ama kötü antrenör diyemiyorum ben. Uluslararasi basarisizliklari ise kadrosuzluktan kaynaklandi. Özellikle ikinci yilinda hali hazirda bitmis kadroya tek br isim dahi almadilar, o ne yapsin eline inamatolar veriliyorsa..

Skibbe ise bir risk bu kesin ama yöntem dogru. Skibbe,Zico gibi hocalar galatasarayi ancak bir üst seviyeye cikarabilir. BU yine de cok fazla derinlikli bir konu yalniz dünyanin hicbir yerinde üc macta adam asilmaz. Teknik adam ülkeyi, takimi, galatasarayi ancak taniyor, Terim dört yilin sonunda basari yakalayabildi.. Zico desen öyle, digerleri de. Istikrardir aslolan..

Ilk yilinda basari yakalayan pek cok hoca vardir yalniz biraz da sans yaninizda olacaktir, Kaleci Aykut'un öyle bir zamanda böyle bir hatasi sonunu getirdi gibi. BAna göre skibbe bugün ya da yarin kovulacaktir bu kosullar altinda cok fazla verim alinmasi mümkün degildir.

Hagi ise zor bir hoca. Öshan abi ona gecmisteki basarilari nedeniyle saygi duymaliydi, duymadi. Steau Bukres macerasinda da ayni sekilde yönetim ile takisti. Cok zor bir insandi ama kazanilabilseydi kesinlikle cok güzel bir teknik adam olacakti.. Bu ve pek cok nedenden dolayi bana göre bu klubun en iyi baskani Faruk Süren olmustur en azindan Sportif anlamda..