9 Ekim 2008

Mesut Özil'in Karari.!



Hem Alman ve ayni zamanda Türk milli takimi onu istiyor. Löw, Milli mac sonrasi Özil ile konusacagini belirtti basin toplantisinda. Bugüne kadar sessiz kalan Terim tam da alman milli formayi sirtina gecirecek iken "bize gel" diyor.. Hamiti,Halili araya sokuyor ve simdi ilgileniyor.. Ve fakat Özil 2 yildir yildiz adayi, star..

Oysa Alman milli takimi cok cok önceleri Mesut Özil ile ilgilenmis, U17 , U19larinda oynatmis, her seyden önce yakin iliski kurmus.. Özil, Alman vatandasligini secmis, türk pasaportunu iade etmistir.

Simdi kime gitmeli ?

Arkadaslarla kendi aramizda dahi cikmaza düsüyoruz.

Isterim ki Türk Milli takiminda oynasin.. Velakin oyuncu acisindan bakarsak isler biraz karisik. Misal su an Alman Milli takiminda oynayan Serdar Tasci bana göre alman milli takimini secerek cok buyuk hata yapmistir. Olasi Mertesacker'in yoklugunda bir iki kez forma giyer en fazla. Alman milli takimi defansif olarak güclüdür ve yabanciya ihtiyaclari yok. Aksine, Türk Milli takiminin Serdar Tasci gibi defansa ihtiyaci var, en az 10 yil kalirdi ve biz de kurtulurduk Gokhan Zanlardan filan..

Oysa Özil ?

Alman orta sahasinda Özil gibi oyuncu yok. Teknik orta sahalar azinlikta. Marko Marin var biraz.. Bundan önce de Thomas Hassler vardi. Elle sayarsin tek tek.. Özil her daim almanya takiminda oynar. Tascinin da her zaman Türk Milli takiminda oynayacak olmasi gibi..

Velakin duygusal bakarsak baska, oyle bakarsak cok baska boyle bakarsak cok cok baska.

Yalniz kimse "türksün" burada oynasin geyigine girmesin. En azindan söyle bir resim cizilsin kafalarda. Özil bu türkcesi ve almancasiyla Türk Milli takiminda mi Alman Milli takiminda mi kendisini "yabanci" hissedecektir.?

8 yorum:

Murat Emre Kervancılar dedi ki...

abi selam,

lig tv'de maraton'a canlı bağlandı fatih terim. erman toroğlu da mesut özil'in babası ile konuştuğunu, milli takımdan kimsenin onunla irtibata geçmediğini söyledi. bu malik fathi mevzusundan zaten dolydum fatih terim'e; fakat fatih terim güzel bir açıklama yaptı, eğer doğru ise, yargısız infaz yapıyoruz.

terim'in dediğine göre bundan yıllar önce tolunay aramış özil'i kadroya almak için, red cevabı vermiş özil. en son iki hafta önce oğuz çetin aradı babasını diyor, "cevabını, uslubunu burada söylemem mümkün değil" dedi.

ne kadar doğru bilmiyorum ki sen daha iyi biliyorsundur, almanya'da yeni bir yasa çıkarmışlar bu mevzu için. bir sporcu hangi ülkenin milli takımını seçerse, diğer ülkenin pasaportunu ve vatandaşlık haklarını kaybediyor. yani terim'in dediğine göre özil, türk mili takımını seçerse, alman pasaportundan oluyor. dolayısı ile 20'li yaşlardaki bir insan bir kaç kez milli forma giyme ihtimali için alman vatandaşlığından feragat etmek istemiyor. şu sıralar en çok yaşadıkları porblemin bu olduğunu söyledi fatih hoca.

bunun dışında, elinde 30 isimden oluşan dosya olduğunu, bu isimlerin milli takım için teklif götürülüp, reddedenleri içerdiğini söyledi.

"aralarında öyle cevaplar var ki, hakaret düzeyinde, fakat bu çocuklar genç, durumu kamuoyuna açıklayıp, rencide etmek, hedef göstermek, baskı görsünler istemiyoruz, bu yüzden de sessiz kalıyoruz" dedi.

eğer anlattıkları doğru ise, terim'e hak vermemek elde değil.

iyi ki döndün bu arada; sevgiler
guybrush

Borges dedi ki...

Abi;

Tam olarak bilgimiz yok. Aylar-Yillar önce kicker'e röportaj veren dört türk oyuncusu vardi. Altintoplar,Mesut ve Serdar. Ikisi Türk diger ikisi alman milli takimini secmislerdi. Nedenlerine pek girilmedi ama "ilgi-alaka" üzerinde durmustu Mesut Özil. Burada türk gencleri izlemek icin Erdal Keser tarafindan Köln'de dernek kurulmus ama toplamda artik oyuncular keser'in dedigine göre hangi mevkide oynadigini ve hangi milli takimda daha cok "oynayabilecegini" düsünüp hareket ediyorlar diyor. Mesut Özil bu acidan düsünüp hareket etmis olabilir cunku gercekten duygusal degil son derece akilli hareket ediyor.

Baska acidan misal Eren Derdiyok'un aciklamalari vardi. Biz zorunluluktan isvicre formasini giydik diyor. Üstelik bunu isvicre basinina söylemekten cekinmiyor. Kendimizi göstermek icin.. Istedigimiz Türk Milli takimi formasi gibi aciklamalari vardi.

Hakaretvari aciklamalar belirli bir diyalog sonrasi olagelmistir. Iki yil önce deniliyor. 2006 yilindan bahsediliyor. Daha Mesut Özil 17 yasinda ve Schalke'de profesyonel sözlesme imzalamis, henüz bundesliga maci dahi oynanmadigi dönemlerde.. Sizce bu durumda bir futbolcu hakaretvari aciklama yapabilir mi Fatih Terim'e karsi ? Ya da hangi diyaloglar sonucu olagelmis olabilir ?

Su an gördügü saygiyi ona sammer bundan iki yil önce gösterdi.

Löw diyor, mac sonrasi bizzat gidip kendim konusacagim. Budur ilgi alaka.

Mesut Özil bir yil kadar öncesi türk vatandasligindan cikarilma islemelerini baslatmis. Bunun yani sira 21 yasina kadar cifte vatandaslik haklari olan insanlarin secim yapma sansi var. Vatandasliktan cikarilma gibi bir durum söz konusu degil gibi. Ya da böyle bir sey olsa dahi yildiz olmus futbolcularin almanyadaki yasamini hicbir sekild eetkilemez. BU daha cok u17 futbolculari icin sorun olabilir..

Hosbuldum abi:)

Adem dedi ki...

Açıkçası, Özil'in türkçesi ve almancası ile hangi milli takımda kendini daha yabancı hissedeceğinin tercihini daha küçükken yapmış. Bakıyorum, ülkemizdeki azınlıkların konuştuğu türkçeye, bir de konuştukları anadillerine. Yüzyıllardır burada olmalarına rağmen hâlen türkçeleri son derece bozuk, ama anadillerini aynı oranda güzel konuşuyorlar. Bu tamamen, aidiyet hissiyatıdır. İlgi alakayla olacak iş değil. Almanyaya giden türkler'in içinde bulundukları psikolojiyi bilemiyorum. Ama ben türkiyede yaşayan bir türk olarak onlardan Türk millî takımını gözü kapalı seçmelerini beklediğimde neden fazla görünüyor? Yüzyıllardır orada yaşamıyorlar. Aanaları babaları 40 yıl önce gitmiş. Bu kadar çabuk mu kopuyor bağlar?

Garip...

Borges dedi ki...

Aslinda bu konu "aidiyet" eki ile beraber oldukca derin ve uzun. kapsamli bir aciklama olmazsa hep bir yani eksik, acik kalacaktir. Almanlar da pek tabi diyebilir ki bizim topraklarimizda dogan, bizim yetistirdigimiz, bizim sundugumuz imkanlar ölcüsünde gelisme saglayan ve bizim takimlarimizda oynayan, bizim dilimizi konusan bir insanin "bizim" takimimizda oynamasini istemek cok mu ?

Shadow'un belirttigi gibi "aidiyet" ile ilgilidir kisinin hangi takimda oynamaya karar verecegi. Velakin bu aidiyet hissi dahi "ilgi alaka gösterilmesi" ile ilintilidir derim ben.

Düna kadar "evet sizde oynayacagim" dedigi insanlara bugün "hayir ben türküm, türk milli takiminda oynayacagim" cevabini vermesi pek de kolay olmasa gerek, oysa bastan cok baska baslasaydi bugün de secimi haliyle cok baska olurdu belki de..

Adsız dedi ki...

Bide şu önemli bence Almanyada doğmuş orda yetişmiş Alman hoca Alman sistemi sayesinde.E birazda bu maçlar Alman hocası Alman sistemi mi yoksa Japon hocası Japon sistemi yarışı değilmidir?Kim Mesut aynen işte böyle oynardı İstanbulda doğsaydı diyebilir?Hakan Baltaya bakınca(müthiş oyuncu vesaire gibi bir anlamda değil ama)adam soldan çok sağını kullandığını görünce bi Volkan Yaman keza öyle,insan birazda Cihan'ı düşünmüyor mu?Biraz e okumuş gelmiş çocuk demiyor mu içten içe?Bence o yüzden çokda orası burası demenin anlamı yok.

Borges dedi ki...

Adsiz: bir sekilde yalan da olsa bir ad kullanarak yorum yapilirsa cok daha iyi olacaktir zira burasi da bir iletisim kaynagidir, maillerden farki yoktur nazarimda.

ve evet, kesinlikle katiliyorum soylediklerinize..

Adem dedi ki...

Aklıma şimdi geldi, bu aralar biraz fazla vitamin almam gerek sanırım. Bence Fatih Terim bu konuyu gündeme bilerek getirdi. Mesut'un bizi tercih etmeyeceğini bile bile... İleride Mesut Alman Millî takımıyla muhtemel zaferlere ilerlerken herkes Fatih Terim ve ekibinn kulaklarını çınlatmasın diye böyle bir senaryo oynuyor.

Adsız dedi ki...

ben olaya biraz daha farkli bir acidan bakip Mesut Ozil gibi one cikan gurbetci kisilerin bulunduklari ulkede diger Turkler icin bir model olusturmasi yoluyla daha onemli sorunlarin cozumune katki saglayabilecegini dusunuyorum. Konuyla ilgili olarak bir yaziyi ben de kendi blogumda yazmistim...

http://degajman.blogspot.com/2009/02/hadise-i-mesut-ozil.html