3 Nisan 2009

Grafite vs Toni.!



Bu hafta Bayern Münih, Wolfsburg ile karsilasiyor ve cok güzel olacagini düsündügüm bu macin iki önemli olasi yildizi Grafite ve Luca Toni.

Her iki golcüyü de begendigimi söylemeliyim öncelikle. Toni ve Grafite gibi golcüler inanirim ki teknik adamin sahadaki isini kolaylastiran en önemli futbolcularin basinda gelir. Sistem ile iliskisi dogrudandir. Yeteneklerinin disinda sahadaki varoluslari takimin saha ici diziliminden taktigine kadar etki eder.

Iki golcü oyuncu da bu sezon neredeyse ayni süreyi aldilar.. Grafite 1295, Luca Toni 1269 dakika ve toplamda 16 Bundesliga maci oynadilar bu sezon. Grafite, her seye ragmen Toni'nin attiginin iki katini atti. Toni 9, Grafite 6'si penaltidan 18 gol atiyordu ve bu sene Grafite, gecen sezon da Toni Gerd Müller ile kiyaslaniyordu. Grafite'nin 72 dakikaya bir gol sigdirdigini ve bu oranin Gerd Müller'in 40 gol attigi 1971/72 sezonundan bile daha iyi oldugu dile getiriliyor..

Grafite 1,89 Luca Toni 1,96 boyundadir. Aradaki yedi santim fark Grafite'ye hareketlilik ve ceza sahasi disina dogru haha aktif bir rol üstlenmesini saglar iken Luca Toni ise defansi caresiz birakan fiziksel üstünlügü ile etkisiz hale getirilmesi en zor forvet konumuna sahip oluyordu. Soldan bindiren Lahm ortalar, bilirsiniz Toni'yedir, ordasinizdir ama yine de sansiniz cok yok gibidir..



Bu fiziksel özelliklerine ragmen su ana kadar 16 mac cikarmis bu iki forvetin kafayla golleri yok denecek kadar azdir. Misal Grafite attigi 18 golün hicbirisini kafa ile atmamistir toplamda ulastigi 45 bundesliga golünde de kafa golü sayisi 5'tir. Luca Toni ise iki kez belki kafasiyla gole ulasmistir ve fakat gördügüm en yeteneksiz forvet olarak adlandirdigim Rob Friend ile birlikte bu sezon en cok kafasini kullanan-33 kez- isimdir. Zamanlamasi ve sicrayisi bana göre muazzamdir Luca Toni'nin.. Mesele Kafa topu hakimiyeti ise Luca Toni bir kac adim ileridedir Grafite'den..



Grafite'nin sut teknigi inanilmaz. 18 golü atmak icin sadece 45 suta ihtiyaci olmus. Bu da her 2,5 sutunda bir gol demektir. Elbette bu yüksek oranda alti tane penaltiyi da es gecmemek gerekir. Attigi 18 golün 12'sini sag ayak, 6'sini sol ayak ile atiyor.. Luca Toni de ayni sekilde iki ayakli diyebilecegimiz oyunculardan.. 18'i sol ayak 21'i sag ayak iledir sutlarinin.. Yalniz bu sene formu gecen seneye göre cok da iyi oldugu söyleyemiyoruz zira eline gecen 19 önemli gol sansinin 12'sini degerlendirememistir.



Genelde bencil oyuncular klasmanina koyabiliriz her ikisini de. Buna ragmen Luca Toni 3, Grafite 6 asist yapmistir. Her seye ragmen Grafite, ceza sahasinin disarisina Toni'ye göre daha fazla ciktigindan o bölgede ölümcül paslari sürekli deniyor. Yüzde 40 gibi yanlis pas atma yüzdesi Bundesliga icin cok fazla belki lakin oynadigi alanda atilan paslarin yüzde sekseni asist özelligi tasidigi icin biraz da normal.. Misimovic-Dzeko uyumu biraz daha iyi zira ayni memlemetin vatandaslaridir ve fakat zamanla cok daha iyi olacagi da kesin.. Toni ise bu sene daha cok sakatliklardan cekti. Klose ile olan ufak probleminin yani sira gecen senenin uyumun bozulmasi, istikrarsizlik ve elbette sakatligi onu biraz geriletmis durumdadir..



Ceza sahasinin disina daha fazla cikan Grafite'nin mac basina topla bulusma sayisi 47'dir. Bu oldukca fazladir misal Luca Toni'de bu sayi 38. Her ikisi de uzun boyuna ragmen teknik, adam gecebilen ve topu saklayabilen oyuncu tipine bire bir uyumludur. Daha hareketli olan Grafite'nin daha dinamik olmasi bir avantaj iken Luca Toni'nin fizigini kullanarak topu kendinde tutmasi ve ayni zamanda boyuna oranla hareketli yapisi ile rakiplerine zor anlar yasatmasi alti cizilmesi gereken farkliliklaridir..



Her ikisi de kendisine güvenir ve hareketlidir saha icerisinde. Grafite'nin mac basina 37 ikili mücadele orani Bundesliganin en iyisi iken bunlardan sadece yüzde 37'sinde karsisindaki adami gecebilmis. Oldukca düsük. Forvetlerin bundesligada ikili mücadele kazanma orani ortalamasi yüzde 41'dir. Burada sorun sürekli foul ile durdurulmus olmasindan da kaynaklaniyor ve frikik kazanilmadigi sürece bu da arti olarak gecmiyor hanesine. Toni ise yüzde 48 gibi yüksek bir orana sahip ikili mücadele kazanma konusunda. Burada da ceza sahasi icerisinde kalan Toni'nin pek cok kez frikige gebe durduruluslarinin da payi vardir..

Benzer forvet tipi olarak adlandirilsa da aslinda cok ayri bir oyun anlayislarina sahip olduklarini söyleyebiliriz. En büyük fark ise Luca Toni'nin ceza sahasi ici forveti, Grafite'nin ise gezgin bir yapiya sahip olmasi olarak dile getirebiliriz. Bu oyun anlayislari her iki takimin da oynuna bire bir etki ediyor. Wolfsburg, ücgen kuruyor sürekli ve Grafite saha icerisinde sürekli gezinmek durumunda kaliyor. Toni ise bekleyen konumunda.. Topla nerede bulusacagi nasil bir yol izleyecegi asagi yukari bkestirilebilir.. Ribery ya da Scweini.. Hangi kanada yakin oynadigina göre ceza sahasi icerisindeki o dar alan dahi yeri mac icerisinde daralir, bekler, verkaclara girer, ortalari kaleye gönderir.. Grafite, Dzeko ve Misimovic ile her yerde olabilir, bu yüzden durdurulmasi biraz daha zordur ve fakat Toni ise süründürür adami.. Bilirsiniz de yapabileceginiz cok fazla bir sey olmazi sik sik saha icerisinde tadarsiniz..

Hangi farkli özelliklere sahip olmalarindan ziyade sahip oldugu yetenekleri degerlendirebilecek ortamlar da önemlidir. Bayern, Toni'ye göre oyununu iki yil önce kurdu. Klinsmann bir ara degisime gittiyse de cabuk döndü. Magath ise Satranc ustasidir, bes yillik plan yapip yavas yavas sahneye koyar, Grafite dogru yerde dogru insanlarla beraberdir ve geldigi günden bu yana bu yüzden basarili bir grafik cizmistir..

Her ikisini de severim, sayarim efendim..

Hiç yorum yok: