9 Haziran 2008

Basarinin Sürpriz Karakterinin Analizi: Almanya



Alman milli takiminin basarilarinin algilanamamasi söz konusudur her daim. Bu da liglerinin disariya acilan penceresinin oldukca dar olmasindan kaynaklidir. 1990 dünya kupasini kaldirdigi zaman yedekler dahil onlarca futbolcusu da kendi ligi olan Bundesligandandi. Oyunculari hakkinda gerekli bilgi olmadigindan dolayi "turnuva takimi, bu yüzden basarili" gibi analizler yer aliyordu. Ilgner,Kohler,Brehme,Buchwald,Matthäus,Littbarski,Klinssmann,Völler, Reuter,Berthold, Buchwald,Hassler,Riedle,yedekten oyuna giren Andreas Möller vesaire.. Hepsi de o dönemin en popüler ligi olan Serie A'ya dogru yol aldi bir süre sonra.. Velhasil turnuva öncesi "Almanya Turnuva takimidir" önermesinin disinda ne kadar güclü olduguna dair iki satir yazi bulmak oldukca zordu. zira Bundesliga sanildiginin aksine güclü bir lig velakin yaldizli degil, popüler degil bu da onun gücünü görünmez kilan unsurlarin arasindadir. Elbette göz alici teknik futboldan yoksunluk da baska bir önemli ciktidir.

Almanyanin üc buyugu yok, tek buyugu vardir o da Bayern Münih. Ribery-Toni transferlerine kadar her zaman kendi liginden beslenen bir buyuk takim olmustur. Bu yuzden siz henüz Lahm'in dünyada esi benzeri zor bulunan ve her iki kanadi da ayni ölcüde kullanabilen bir bek oldugunu bilemeyebilirsiniz. Marcell Jansen adli oyuncu bana göre su an turnuvada bulunan en iyi sol bektir desem "hadi len" dersiniz.. Turnuvada basarili olsa da olmasa da Mertesacker ikili mücadelerdeki kazanma orani ile her daim turnuvanin yildizi olur farkinda bile olmazsiniz zira oynadigi takim Chelsea,Madrid degil Werder Bremendir. Defans konusunda daha iyisini bulmak oldukca zor, gönül isterdi ki belki de en iyi oldugu mevki olan kalecilerini de suraya ekleyeyim ama Lehmann konusu bu turnuvada sorun cikaracak "takintili" bir mevzudur, üzerinden geciyorum. Gelenek olarak baktiginiz zaman ezelden bu milli takim her daim kalecileri ile gündemde yer etmistir.. Torsten Frings, futbolseverler icin alman bir oyuncudur en fazla.. velakin daha iyisini bulabilmeniz sandiginiz kadar kolay degil.



Turnuvanin Sampiyon adayi olan takimin yurt disinda oynayan tek oyuncusu "Michael Ballack" dir. Lehmann'i konu disi birakiyoruz su durumda zira oynamiyor o, yedekte duruyordu sadece. Onun dahi futbol adina ortaya koyduklarinin algisi kolay degildir. Hakan Sükür gibidir, bakarak görülebilecek bir oyun stili yoktur. Laneti vardir, kupa kaldiramaz ama kupaya giden yolda finale kadar takimi tasiyan isimdir. Bayer Leverkusen ile oynadigi Sampiyonlar Ligi finalinden ayni sene son üc haftaya alti puan fark ile Bundesligaya lider girmis olmasindan 2002 dunya kupasi finaline kadar takimi ve ne kadar önemli oldugunun ortaya koymasi adina önemli bir veridir. Keza bu sene Chelsea'yi sampiyonluga ortak etmesinden lig kupasi ve Sampiyonlar ligi kupasi finaline kadar gelmesindeki rolüne bakin. Ben onun kadar kazandiran bir adam görmedim henüz. Ama iste bütün finallleri kaybetmis bir adam ve bu belki de onun elindeki son sansi.

Aslinda sorun sudur: Bayer Münih.. Bu takim bu sene oldugu gibi ligden beslenmeyi birakip disariya dogru yol aldigi vakit diger klup takimlari da avrupa devleri arasina girecektir. O zaman belki hepiniz Mertesacker gibi oyuncunun ne oldugunu, Frings gibi bir orta sahanin kolay bulunamayacagini ve Mario Gomez gibi ekstrem bir forvetin gollerine daha yakindan bakip neden favori oldugu konusnu anlayabilecegiz.

Ispanyanin ligi oldukca güclüdür. Barcelona ve Real Madrid gibi iki dev klubu barindirir. Bu iki dev klubun yildizlarinin cok azi ispanyoldur. Genelde güney amerika kökenli olup avrupa merkezli bir oyuncu grubu söz konusu. Bu da ligi güclü yapsa da milli takimi olumsuz etkiliyor. Almanya ise avrupa arenasinda sadece Bayern Munih ile kendisini gösteriyor. Baska acidan Bayern Munih cokca zaman bundesliga yildizlarinin toplandigi mekandir. Klose Bremende iyi is mi cikardi ? Seneye Munihde.. Ballack-Ze Roberto-Lucio ile leverkusen süper form grafigi cizip Sampiyonlar Ligininde final mi oynadi ? Seneye ücü birden Bayern Munihdedir. Bremen sampiyon mu oldu ? ismael,Frings hemen Bayern munihde. Löw Stuttgart ile Uefa finali oynayip basarili mi oldu ? En popüler oyuncusu Elber hemen BAyern munih de. Magath Stutgart'i Sampiyon mu yapti ? e o zaman Bayern Munih'i yapsin sampiyon.. seneye bayern Munihde.. Bitmez bu. Bu beslenmenin sonucu sudur : Bayern Munih harici takimlarin bir kac sene üst üste avrupada kendisini göstermesi oldukca zordur. Dolayisla bremen klubunun yildizi olan oyuncuyu cok az seyredebiliyorsunuz. Bu da Alman Milli takiminin aslinda güclü olmasina ragmen popüler olmayan oyuncularindan dolayi "gücsüz" gibi lanse edilmesini sagliyor. Bir daha belirtmek gerekirse Hollanda,Italya dahil Geri dörtlüsü turnuvanin en iyisidir. Lehmann harici bütün buyuk takimlardan eksigi yoktur. Üzerine bir de Disiplini eklediginiz vakit basari kacinilmaz oluyor..

Turnuva takimi deyimi Bundesliganin görünür olmamasindan kaynaklidir. Güclü bir ligi olmasinin disinda yabanci oyuncularin lig üzerindeki etkisi diger güclü liglere göre oldukca az oldugundan milli takimi her daim basarili oluyor. La Liga güclüyse eger bu daha cok Brezilyanin ya da Hollandanin kupayi kaldiracak olmasina baglidir. Bundesliga güclüdür bu hem Almanyanin ve ayni zamanda kendi liginde Brezilyadan sonra en cok oyuncu aldigi ülke olan Hirvatistan'in güclü olacaginin isaretidir. Ivica Olic sizin icin surprizdir, Bundesliga izleyen benim icin degil gibi..

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Almanya ile uzun zamandır okuduğum en iyi analiz. Vallahi bravo..

Protanopia dedi ki...

Bayern Munih'in ciddi bir problem oldugu goruluyor. peki ne yapilabilir bu beladan kurtulmak icin? onlarin disariya yonelmesini beklemekten baska.

Borges dedi ki...

Kluplerin yavas yavas kimligini bulmasi ve daha iyi yatirimlarin yapilmasi. Bu da yavas yavas gerceklesiyor. Bayern disariya Diego-Lincoln-van der Vaart'i alamadigi icin zorunluluktan dolayi yöneldi. Bremen yavas yavas siyriliyor, Wolfsburg inanilmaz yatirim yapiyor, Hoffenheim ikinci ligden gelen ciddi bir tehtit ve Schalke-Dortmund da ayni sekilde eskisi gibi kolay futbolcu vermiyor artik Bayern'e..

Bayernden ziyade geride kalanlarin problemi ve yakin zamanda cok daha iyi olacaktir.. Bu daha cok bugune kadar olan durumun kisa bir analizi idi.

Protanopia dedi ki...

Biz de merakla bekliyoruz diger takimlarin da parlamasini. O zaman ostatlarda mac izlemennin keyfi daha da bir baska olacak...