13 Haziran 2008

Romanya-Italya: 1-1




Beklentinin aksine futbol adina hemen her seyin icerisinde oldugu seyri güzel son derece keyifli bir mac idi Italya-Romanya maci.

Italyanlar, elestirilerden ve konumunun zorlugundan dolayi mutlak suretle kazanmak zorunda oldugu düsüncesinin üzerlerinde yarattigi baski sonucu zorunlu kaldiklari ofansif bir futbol anlayisina yöneldiler. Acikcasi böylesine güclü bir takiminin baskisina rakip iyi dayansa da kalecileri Lobont'un muthis peformansi ile sahadan beraberlikle ayrildiklarini söylemek cok da yanlis olmasa gerek. Donadoni milanlilari Pirlo haric hemen hepsini yedek klubesine gönderir iken Romalilari sahaya sürdü. Barzagli yerine Panucci secimi büyük hata olarak nitelendirsem de Hollanda macinin aksine daha iyi bir futbol koyan bir onbiri sahaya sürdügünü söyleyebiliriz. Pirlo tek kelime ile muhtesemdi. Bir adam her karisiklikta orada bitip topu dogru yere atabilir mi ? Acikcasi toplamda italya takiminin evine dönecek olmasi beni üzer, diger bütün turnuvalarin aksine iyi bir oyun ortaya koyabilecek güclü bir kadrosu var..

Turnuvalardaki takimlar birer birer Hollandanin güclü kadro yapisina ragmen oynadigi 4-5-1 sistemine dogru kayma yasiyor. Her ne kadar Del Piero forvet oynasa da kanatlara kadar gelip cakili forvet görüntüsünden uzak, 4-5-1'e yakin bir düzende oynamasini saglayacak ölcüde orta sahaya yakin oynadi. Toninin cabasinin belki de son derece hakedilmis karsiligi olan golü ofsayt gerekcesi ile sayilmadi. Ofsayt ile yakin uzak alakasi olmayan gol aslinda dengeleri bozmak icin yeterliydi. Zira italya takimi o ana kadar ne yapmasi gerekiyorsa harfiyen yerine getirmis, ödevine iyi calismis ve fakat hakemin yanlis karari sonucu oyun cok baska bir noktaya dogru ilerlemistir. Golden önce Romanya iki tane firikik ve Rat'in bir sutu disinda kale icine fazla girememis. Bunun yaninda bu takimin ne oldugunu anlamak icin 27.dakikada sag acikta kendi aralarinda inanilmaz bir hizda nasil top cevirdigine bakmak gerek..



Ofsayt gerekcesi ile golün sayilmadigi anda üst üste rakibi korner manyagina ceviren Italya kaleci Lobont'un muhtesem performansi ile hayal kirikligi yasamistir. Ikinci devreye bu sekilde giren iki takim, devrenin henüz onuncu dakikasi dolmadan her ikisi de birer gol buldu. Acikcasi macin ortalamasi soyledir. Italyan teknik adam, Panucci'nin yavasligina, aksiligine, oynamadigi bölgede 35 yasinin da getirdigi sorunlarina ragmen diretirken Buffon inatla takimi öne dogru itekliyordu. Oyunculariyla kesinlikle ceyrek finali hakeden italya takimi teknik adami nedeniyle belki de turnuvaya veda edecektir..




Turnuvanin en buyuk hayal kirikliklarindan birisi olan Mutu'nun forvetsiz takimi Romanya zorunluluktan dolayi aslinda fena da olmayan, elemelerde grubu Hollandanin önünde Hollandaya her iki mactada yenilmeyerek ve rakibinden dört puan alarak birinci bitirmesine ragmen defansif agirlikli bir oyun anlayisina sahip olmak durumunda kaldi. Stuttgart'in en pahali transferi forvet Marica'nin sakatligi, Mutu'nun formsuzlugu da eklenince elemelerdeki Romanyadan eser kalmadi pek..



Baktigimiz vakit bu adamdan Italya takimi bir türlü gerektigi kadar yararlanamadi.. Yasi 33.. Ne Totti ne Del Pierro.. Roberto Baggio'dan sonra 10 numara oyun stilini tarihe gömdü. En iyi döneminde dahi hep soru isareti olarak milli takimda yer alan Del Piero bugün biraz olsun kurtarici rolüne büründü. O kafayi cikaran romen defansi olmasa belki de kurtaracakti takimini kaptan..



Talihsiz an gercekten..

Macin hakemi de oldukca ilginc. O penaltiyi cok az hakem calar, onu bilir, onu söylerim. Toplamda cok begendim o hakemi. Ama iste o gol ofsayt tartismasina dahi girmeyecek ölcüde acikti bence..

Hayirlisi diyelim ve güzel bir macti vesselam.

1 yorum:

ti esti to dedi ki...

bu grupta elenen italya olursa gerçekten çok üzüleceğim ben. şayet bugün fransa hollandayı yenerse işte en zevkli grup maçları ölüm grubunun son maçları olur, ki bu defa maçlar sabaha kadar oynansa izlenir.