29 Mart 2009

Ispanya - Türkiye : 1-0



Türkiye milli takimi cok da kötü olmayan bir futbol ile Ispanya karsisinda maglubiyet ile ayrildi.

Milli takim cok seyi dogru yapsa da hücüm gücü acisindan beklenilenden cok zayif ve pasif bir görüntü cizdi macta. Eger milli takima bir elestirim olursa bu maca dair o da orta saha ile forvet arasindaki ucurumun kapanmamasi. Baglanti eksikligi söz konusu. Avrupa futbolu diye kafayi cizen kesim beni affetsin ama klasik bir on numara sorunu sahadaydi bugün.

Rakip ataga kalkar iken bir sekilde topa sahip olup terse yakalanmis rakibin üzerine gidip belki bir kac pozisyon bulup hatta gol dahi macin basinda gelebilirdi ve fakat herkesin olmasi gerektigi yerde oldugu vakit orta sahada topu alan yanindakine vermenin disinda hicbir sey yapmadi.. Forvet ile Orta sahayi bütünlestirecek, derinlemesine pas atacak oyuncu eksikligi söz konusuydu. Emre'nin kötü performansi takimi cok kötü etkiledi ya da Nihat'in..

Terim, golsüz berabere giden mactan üzerine gelecek olan rakibi düsünüp araya kacacak Nihat'i birakip ondan biraz daha iyi olan Semih'i oyuna aldi ne var ki bu teoride dogru olsa da biraz erken bir degisiklik hamlesiydi.. Zira cok kisa bir süre sonra üzerinize gelecek degil üzerine gidilecek rakip olarak cok sey degisiyordu ve Orta Saha fazlaligi da bir arti saglamiyordu..

Emre-Balta tuttu ve iyi bir defans ikilisi oldular.. Ibrahim Üzülmez he iste futbolunu oynamaya devam eder iken Gökhan Gönül hucum yönünden eksik kaliyordu ama aslen etki etmesi gereken Arda Turan, Tuncay Sanli etkisiz kalinca sonuc da kacinilmaz oluyordu..

Her seye ragmen bana göre "iyi bir futbol" yine de sahada vardi ya da benim beklentimin üzerinde bir sakinlik ile güzel bir yerlesim sergiledi takim sahada.. Ama iste hücüm seti calisilmak durumundadir. Avrupa Sampiyonasinda da Terim'in eksikligini cektigi konuydu bu.. Kenarda Nihat-Tuncay-Gökhan Gönül ücgenleri ya da diger tarafta Ibrahim-Arda-Semih yaklasimlari (burasi fantezidir biraz) olmak durumundaydi.. Bunu bir kez macin basinda basardilar ve Nihat'in henüz sakatliktan cikmis olmasi sonuca etkiyememesine neden oluyordu..

Türkiye Milli Takimi organize bir hucum gelistiremiyor. Bir plani yok daha dogrusu.. Dakika 70, kale dibinde Ayhan cizgiye inmis, bombos durumda.. Iceride tek bir oyuncu var ve geri kalan alti kisi de onun basina üsüsmüs.. Tam bu noktada hucumda cogalmanin olamamasi, durgun, biraz fazla sakin olan Milli takimin belki de beraberligi hicbir sekilde düsünmeyip maci oynanmadan kaybettiginin ciktisiydi sanki..

Ispanya muhtesem oynamadi ve fakat kötü de iyi de oynasalar, topu ellerinde bize verseler de hücum edecek bir organizasyon mümkün degildi bu gece..

Toplamda bu milli takim henüz Hakan Sükürsüz kisa adamlarla hucum etmeye yetkin degildir. Semih de formsuz oldugu vakit isimiz orta sahadan kapilan toplarla rakibi kötü aninda yakalamaya kaliyor.. Tavsiyem yakin zaman icerisinde Batuhan'i yetistirip eger ki Terim kalacaksa bi yirmi yil ondan ekmek yemektir..

Son olarak Emre Asik muhtesemdi..

7 yorum:

Confeng dedi ki...

10 numara diyorsunuz ama rakibin de 10 numarası yoktu. Bence Emre'nin daha baskın olması gerekiyordu. Taktiksel olarak geriye daha yatkın Aurelio hücumda ondan daha çok boy gösterdi. Ayhan 11'de başlamalıydı bana göre.

Borges dedi ki...

rakibin de muhtesem top oynamadigini ekleyelim.. Ve fakat 10 numaradan kasit farklilik yaratacak, derinlemesine oynayabilecek topcu diyelim. Rakip sistem takimi, birbirleriyle uyumlu bicimde organize olarak gelebiliyorlar ki xavi yeterince on numaralik paslar dagitabilir..

Avrupa'da beklerin dahi yapabildigini bizde hucumcular yapamiyor, bu da iste onlarin ihtiyaci olmadigi ama bizim ihtiyacimiz olan pozisyonu doguruyor..

Alper Öcal dedi ki...

10 numaranın işini Semih yapıyordu, hem de gayet iyi yapıyordu.

Terim güzelim maça 57. dakikada turp sıktı

Borges dedi ki...

Semih pek cok acidan önemli, bu pek görülmüyor. Ona hucum gelistirmek, türkiyenin becerebildigi bir sistemi isletmek demektir. Baska acidan Semihsiz kisa Tuncay-Arda-Nihat'a kaldigimiz vakit her daim zorlanmisizdir, avrupa sampiyonasi da aslinda buna bir örnek.. Semih, olmadi Batuhan bunlarla oynamak zorunda bu ülke.


Ispanya'nin üzerine gelecegini düsündü Terim ve hizli adamlarla adam kacirip gol bulmayi hedefledi ve fakat her seye ragmen asil kural kötü olanin cikmasidir, iyi olana göre bir formül üretilmelidir. BU acidan NIhat cikmaliydi ki skor dezavantajinda Semihsiz saldirma sansi hic kalmadi takimin..

Quaresma7 dedi ki...

Ben "iyi futbol" tamlamasına katılmıyorum. Katılmam mümkün değildir. Avrupa ve dünya 3.lüğü sıfatıyla futbol oynuyoruz ve hala kaleciye verien geri paslar ve volkanın eline aldığı toplar uzun oynanıyor. Senn savunmanın önünde Aurelio gibi bir yıldızın var. Tabiki bir Xavi değil ama bir Senna desem abartmış olmam belki eksik bile kalabilir. Yıllardır ne tandemdeki oyuncuların ne çapa oyuncuların olumlu pas kullanmayı başarabilmişler. O zaman Aurelio şansını değerlendirilmeye çalışılmaması "sıradan" bir takım olmaktan öteye gitmek istememenden kaynaklanılıyordur sanıyorum. Devri kapanmış oyun sistemlerini bırakıp 0-10-0 taktiğini oyuna yansıtmaya "çalışılmadığı" sürece sıradandır bu takım. İyi olduğunu söylemeye dilim varmayan pique bile 4 metrelik pası adrese atabilcek kadar gelişmişse bunu bizim genç savunmacılarımıza aşılayabileceğimiz anlamına geliyor bu. Yoksa bu ülkenin yetiştireceği en büyük futbolcu olcak olan "Batuhan" bile dünyanın değiştirdiği futbol stratejisi ile artık takıma katkı sağlayamaz. 4-4-2 öldü artık...

Borges dedi ki...

querasma 7: Katiliyorum.. Yorum mac sonrasi cok hizli bir sekilde olmustu ama mac aninda bizim kendi aramizda dillendirdigimiz su oldu daha cok..

Cok seyi astik, cok seyi avrupa düzeyine getirdik belki ama defansin oyun kurmasi yönündeki eksiklikler hala daha yirmi yil öncesi ile ayni.. Burasi gelisemedi ve bu yüzden ben Serdar Tasci'nin ya da Ömer Toprak'in milli takima kazandirilmasi konusunda cok istekliyimdir..

Baska acidan 4-4-2 format olarak yine yerini koruyabilir iken orta saha düzeni benim bahsettigim on numaralarin disina cikiyor.. Göbek, ortalama her iki yönüyle oynayan oyunculardan kurulu iken kanatlarda olan "yildiz" oyuncular revacta.. Ve fakat Batuhan örnegi de gelecege dair degismeyecegini görebildigimiz gercekler karsisindaki "dogru yol" önerimizdir, olmasini istedigiimiz degil..


Iyi futbol yine de sahadaydi rakibin ispanya oldugunu düsünüp kendi evinde oynadigini göz önüne alirsak.. beklentiye göre..

aşkın dedi ki...

Yine mi Forrest Gump.
Forrest Gump yıllarca eleme gruplarında İsveç gibi kuzey ülkelerine karşı oynadı ama o ağır defanslara karşı öyle rahat galibiyetler, gruptan elini kolunu sallayarak kalifiye olma durumu göremedik.5 sene üniversite sınavına girip ekabir bir üniversitede mühendislik kazananlar gibi en skorer oldu ki forvette hep o vardı, yanına kimseyi yaklaştırmadılar.
Bedduam odur ki Forrest G.Saray'ın başına teknik direktör olsun, onu övenlerle neşeli günler geçirelim.
Aynen bugünlerde olduğu gibi.