8 Kasım 2009

Lahm Üzerinden Bayern Münih.!



Philip Lahm cok önemli bir mac öncesi Sueddeutsche Zeitung'a bir röportaj verdi. Hoeness'i de sinirlendiren isin etik kismini bir kenara birakiyorum yani en azindan cok önemli bir mac öncesi böyle sivri bir gündem olusturmak cok dogru degildi belki ve fakat benim burada Bayern analizi altinda söyleyecegim ne varsa inanin hepsini icerisine katmis ve cok cesur bir icerik sunmustur bizlere.. Bunu sadece Türkiye'de degil dünyada dahi cok az futbolcu yapar.. Cok saglam elestiriler, analizler var ki inanilmaz.. Buraya gelmeden önce biraz Lahm'a deginmek gerek..

Lahm'in futbolculuguna sanirim tek bir insanoglu olsun bu diyarlarda olumsuz bir sey söyleyemez. Cesareti de biraz buradan gelir.. Eksiklikleri muhakkak ki vardir lakin mevkisi itibari ile dünya capinda olan bir iki isimden biridir zaten.. Ki röportaja Barca'ya gitmeyip burada kaldiginiz icin pisman misiniz diye giris yapiliyor. O her ne kadar pisman degilim dese de verdigi her cevabin iceriginde örnek olarak aldigi klubun barca olmasindan dolayi ben biraz pismanlik sezmiyor degilim.



Lahm, karakter olarak benim burada sürekli isledigim eski model olarak adlandirilan lider oyuncu tipolojisinin bire bir zittidir. Milli takimda Oliver Bierhoff-Ballack kavgasinin altinda yatan aslinda onun fikirleridir. Kendisi abitur yapmis ve daha baska oyuncularin yine abitur yaptigindan dem vurup cocuk gibi mac icerisinde azarlanmamasi gerektigini ve o Ballack modeli liderligin de eskide kaldigini belirtiyordu. Bierhoff, biraz da bundan kuvvet alarak Ballack'in üzerine bu konu üzerinden gidip cok baska bir kavgaya sebep olmustur amma velakin Lahm cesurdur, bildigini bir sekilde söyler.. Bugün itibariyle yayimlanan röportajin icerigini bugüne kadar hicbir bayernlinin cesaret edip söylebildigini sanmiyorum.. Bayern klubününe yapilmis en agir elestirilerden birisidir.. Gecmiste Klinsmann icin taktik bilmiyor, oynatmaya calistigi taktigi ben algilayamiyorum da demisligi mevcuttur. Bugün pek cok otorite bunu tekrarliyor.. Vaktim olsa bire bir cevirecektim lakin özet gecmek de yetecektir.. Ne demistir Lahm ? Bana Bayern analizi yaptirmayacak ölcüde her seyi söylemistir.. Saglam elestiriler geliyor bu adamdan.. Ve fakat bu asagida özeti gecilecek röportaj sonrasi Hoeness puan kaybinin da verdigi kizginlikla acik bir sekilde tehtit de etmistir

"sundan kesinlikle emin olabilirsiniz ki o bu röportaji verdigine pisman olacaktir.."



Lahm, Bayern'in en basta transfer politikasini elestirmistir. Tüm elestirileri boyunca Barca,Man U ve Chelsea gibi klupleri örnek gösterip orada var ama biz de yok diye dile getirmistir eksiklikleri. Her seyin basinda bu kluplerin bayernin aksine kendilerine ait belirgin bir futbol felsefesi ve kimligi oldugundan ve transferin bu felsefe dogrultusunda yapildigindan dem vuruyor.. Bayern Munih'in bir futbol felsefesi, futbol kimligi olmadigindan ve bu nedenle sadece bir oyuncuyu iyi bir oyuncu oldugu icin transfer etme yanlisligina düstügünü dile getirmistir. Biz Mario Gomez'i aldik ve haliyle sezon öncesi 4-4-2 hazirligi yaptik.. Bütün yaz bunu calistik.. Ayni zamanda bu sistem geregi ikinci bir defansif orta saha(timoschuk) daha aldik.. Lakin ardindan cok iyi bir oyuncu olan Arjen Robben'in transferiyle 4-3-3 oynamaya karar verdik.. Defansif orta saha ve merkez forvet sayisi bire düsünce sorun her bakimdan büyüdü. Biz Arjen Robben'i cok iyi bir oyuncu oldugu icin aliyoruz olmasi gerektigi gibi sistemimize uygun hedef futbolcu oldugu icin degil. Bir oyuncu sadece iyi bir oyuncu oldugu icin transfer edilmemelidir. Bu cok büyük bir yanlistir.!



Büyük takim olarak bir futbol felsefesi ve kimligine ihtiyaciniz vardir. Barca 4-3-3 oynar, teknik adamlari da o yöne dogru kosullandirirlar, transferleri bu sistem geregi ihtiyaca göre yaparlar. Kim olursa olsun orada 4-4-2 oynatamaz mesela.. Oysa biz sisteme göre futbolcu degil, futbolcuya göre sistem belirliyoruz..

Kiyaslandigimiz büyük kluplerin ortalama 8 farkli mevkide birinci sinif oyunculari mevcut iken biz de ise bu sayi cok cok az. Baska acidan rekabet bize her zaman fayda getirmiyor. Barca isteseydi Ibrahimovic transferine ragmen Ettoo kalirdi belki ama bu onlar da biliyor ki yarardan cok zarar getirirdi. (Gomez,Klose,Toni )

Öne dogru oynamadigimizi söylüyorlar ki haklilar. Lakin bu takimda 4-3-3 ün istedigi orta saha oyuncusu yok. Takimin temel problemi bana göre orta sahadadir. Saha icerisinde gezgin bir anlayis ile defans ile ofans arasina köprü olacak nitelikte futbolcu yok. Basa dönüyoruz, önce sistem ve futbol kimligi daha sonra sisteme göre hedef futbolcu secimi olmasi gerekir. Bu yüzden oyuncularin da bu konuda sucu yoktur.. Klubün transfer politikasi ve kendine ait bir felsefesi olmamasidir aslen sorun..



Lahm öyle takik bir sekilde takimin futbol kimligine egiliyor ki ona göre takim gelen teknik adama sistem konusunda diretecektir. Biz 4-4-2 oynuyoruz ve buna göre transfer yapiyoruz ve sen buna göre takimi oynatacaksin gibi.. Barca'da hicbir zaman 4-4-2'nin oynanmayacagini, bir futbol felsefesine sahip olduklarindan ve bunun benzerinin Bayern de olmasi icin calismalar yapilmasi gerektiginden bahseder iken bu yapilanma asamasinda Van Gaal'in da cok uygun bir secenek olduguna dikkati cekiyor.. Daha da sunlari söylüyor Van Gaal icin..

Van Gaal benim gördügüm belki de taktik konusunda en yetkin antrenördür ve bu yüzden sistem insasi adina cok güzel bir secenektir. Klinsmann döneminde dahi olmayan mac sonrasi mac analizleri ve daha baska yeni metotlar söz konusu. En azindan bugün bizim de algilayabildigimiz bir "taktik" kavramindan bahsedebilyioruz diyerek Klinsmann'a yönelttigi elestirileri gizliden bir daha tekrarliyor.. Futbolcular olarak sahada o an keyfimize göre hareket ettigimiz zaman mac sonrasi tüm takimin bizi elestirebilecegi korkusu var artik.. Bu bizi aslinda daha disiplinli yapiyor. Disipline cok fazla önem veriyor ve onun göründügü kadar korku duymanizi gerektirecek bir karakteri yoktur diye de ekliyor. Hala farkli taktikler, dizilimler söz konusu ve bu da teknik adamin arayis icerisinde oldugunu gösteriyor ama bir daha belirtmek gerekir ki sistem insasi konusunda önemli bir isim ve taktiksel yetkinligi üst düzeyde.



Bunlarin disinda Hoeness'in baskanliga oturacagi icin menajerlik konusunda kendisini geri cekmesi diger etkendir. Sadece baskanlik degil Rummennige ile beraber isin ekonomi kismi ile ilgileniyorlar ki Audi ile yaptigi 100 ve hatta Bild'e göre toplamda 200 milyon euro gelir getirecek anlasmadan da bunu görebilirsiniz.. Yerine gececegi söylenilen Nerlinger'in yapmasi gerekenin takima bir futbol felsefesi kazandirmasi gerektiginin üzerinde durarak Bayernin transferlerinden sistemsizligine degin saglam elestirileri siralamistir..

Bunun üzerine bayern icin bir kac cümle de biz kuralim. Takimin yaptigi cok önemli iki transfer bütün dengeleri sarsmistir. Aslinda her sey öyle bir gelisti ki sanirim baska türlü olamazdi. Van Gaal, Alkmaar öncesi pek cok hollandali gibi sisteminde direten ve asla vazgecmeyen bir antrenör idi. Alkmaar'da 4-4-2 ile tanisti ve bir gecis sagladi. Artik her ikisini de oynatabilirdi yeni takiminda.. Öyle oldu ki iki önemli transfer onun icin önemli olmus olan iki sistemi de zorunlu kildi. Eldeki Toni'nin varliginin yaninda bir de Gomez eklenince 4-4-2 derken Ribery ile bulusturulan Robben ise 4-3-3.. Van Gaal ne yapsin ? Yanlis da olsa bir konuda direten teknik adam anlayisini terk etmesi onu aslinda zora sokan, bu kötü günlerin bir baska nedenidir..

Baska acidan asiri disiplin ve tipik hollanda teknik adam modelinin sart kostugu sey basaridir. Galatasaraydan dahi bunu görebilirsiniz. Arda'yi oyundan cikarma eylemi eger basarili sonuc aliyorsa teknik adam artisi olarak yer eder iken ola ki basarisiz sonucta basarisizligin kaynagi, teknik adamin yanlisligi olarak yer alir basinda.. Daha da önemlisi böyle yildiz oyunculari yedek birakmak zorunda kaliyor iken basarisizlik bu oyunculara cok fazla güc verir, onlarin daha fazla calismasini alikoyar sürekli yedek kalmalarinin kendilerine olan güvenlerini yitirmesini saglayacagi gibi.. Toni'yi Schalke ve önceki maclarda gördüm ,inanamadim.. Cocuk gibi, kaybedenlerin simgesi olmus.. Öyle kendine güvensiz, savruk.. Toplamda Van Gaal'i biraz olsun etkisizlestiren sportif basarisizlik sonrasi oyuncular ile farkli sekilde carpismasi, kararlarinin tartismaya acilmasidir. Oysa bugün grup birincisi olup ligde lider olsaydi herkes ve her sey cok baska olacakti. Her seye ragmen en büyük elestiri futbolcularin özgüvenlerinin yitirilmesine neden olacak olaylarin yasanmasidir.. Bu büyük bir eksidir onun hanesine yazilan..

Son olarak Almanyada basarili olmus Hollandali teknik adam yok denecek kadar azdir ki bunlarin arasinda diktatör kelimesinin bile cok naif kaldigi, dönem itibari ile en fazla parayi almis yüzyilin teknik adami Rinus Michels dahildir. Dick Advacoat, onca maddi imkanina ragmen Gladbach ile 15. iken kovuldu ama arkasindan Zenit ile UEFA kupasini kaldirdi.. Michels Köln takimindan kovulur iken 88 Avrupa Sampiyonasinda Hollanda ile kupayi kaldirdi... Yine geldi yine basaramadi.. Stevens bir istisnadir ki bunlarin arasina ben Martin Jol'u da eklemek isterdim eger burada yasamini devam ettirseydi.. Van Gaal basaracak midir ? Isi cok cok zor.. Yalniz Lahm'in da üzerinde durdugu gibi Bayernin dahi teknik adam ve sistem konusunda sabira/sisteme ihtiyaci vardir oysa bizim ? Koy iki forvet, B Plani yarat, salla gitsin mnkym..

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Lahm'ın bu tespitleri yapması beni hiç şaşırtmadı açıkçası, zira gördüğüm en zeki bek kendisidir. Oyunu okuması ve oyun içi kararları müthiştir. Bize attığı gole hayranım mesela.

Sistem transferi konusuna gelirsek, Galatasaray Keita'da böyle bir yol izledi ve 12'den vurdu hedefi. Fenerbahçe Bayern Münih'in yanlışına çok düştü, keza Beşiktaş da. Sistem takımı olma yolunda yürümek su üstünde yürümek kadar zor Türkiye'de, Galatasaray bunu başarırsa çağ atlama yolunda büyük bir adım atarız inşallah.

L dedi ki...

beşiktaş düştü ki, hem de ne biçim...

valla lahm'ın bu söyledikleri ne kadar doğruysa, bir o kadar da tüyler ürpertici. böyle bir cesaret, inanılmaz. ben açıkçası bu yönünü bilmiyordum hiç. dayının eyvallahı yokmuş kimseye, helal olsun.
ayrıca yetenekli veya kaliteli olmaktan öte, taktik konulara bu kadar kafa yoran herhangi bir oyuncunun yeryüzünde varolduğunu bilmek, çok güzel.

Enes Özbey dedi ki...

Biz futbolcularin saha icinde olanlari daha cok futbolu biraktiktan sonra yorumlamasina alistigimiz icin genelde oyuncularin sahada oyunu nasil gorduklerini bilemeyiz. Zaten yorumculuga basladiktan sonra gorduklerimiz de bilmememizin daha iyi oldugunu gosteriyor. Bu acidan Lahm'in saha iciyle alakali yaptigi yorumlarin, futbol bilgisi ve gorusu olarak ne kadar onemli oldugu gorulecektir. Macin en fazla icinde olan oyunculardan biri olarak oyunu kadar iyi okuyabilmesi kendisine hayranligimizi bir kat daha artirmistir. Daha onceki postlarinizdan tanidigim kadariyla Uli Hoenes dedigini yapip, Lahm'i cezasiz birakmayacaktir ama baska bir kapinin acilmasina sebep olmasi belki daha da iyi olabilir.

Gelen teknik direktorlerin takimin sistemine uymasi ve ona uygun transferlerin yapilmasi "Sistem Kulturu" fikrini ortaya cikariyor ki, bence sadece Bayern'in degil, dunya uzerindeki pek cok kulubun en onemli sorunudur. Bakildiginda bunu gerceklestirebilmis kac tane dogru durust takim sayilabilir? Diger acidan ise Almanya'da bu donusumu gerceklestirebilecek yegane takimdir belki de Bayern. Ancak gordugumuz kadariyla da Bayern'de bu sabir yoktur. Bu kadar ust duzey bir takimin bu kadar sik hoca degistirmesi de ayri bir post konusudur. (yazildiysa affola)

Kisaca Lahm'in tespitleri Bayern'i ilgilendirdigi kadar baska bir cok takimi da ilgilendirmektedir. Ancak Lahm kadar olayin farkinda olan kac kisi vardir asil sorulmasi gereken soru da budur.

birkan dedi ki...

Fenerbahçenin yanlış yaptığını söyleyen arkadaş 4-3-3 oynarız diyip Elano'yu alanlara değinmemiş.
Zaten Gs taraftarının uçuşları ve hayalperestliğine alışkınım.
Kastettiği heralde forvet.
Fenerbahçe Nobre'yi göndererek hata yaptı.Onun Fenerbahçe'de skor problemi yoktu.Bitirici adam alsan Kezman Guiza gibi tek başına kayboluyor mücadeleci alsan Alex'in paslarını değerlendiremez ikisini birden yapanı bu ülkeye getiremezsin.

Borges dedi ki...

Birkan: Elano ne kadar sisteme uygundur bunun icin daha zaman var. Baris'in bu konuma geldigi yerde sistemin icerisine yerlesebilecektir diger sorunlarini halledebilirse. Lakin Fenerbahce elestirisi de yanlis degildir en azindan Daum'un ilk geldigi yillarin öncesindeki Fenerbahce analizi icin.. Bugün icin deginildigini sanmiyorum.

Forvet konusunda Semih'i birinci forvet yapip Alex'li sistemde baska da kalipli bir forvete ihtiyaci olmadigini anlamadi ve hala anlamiyor.. Aynen Bayern'de oldugu ya da Etoo kalsaydi Barca nin yasayacagi problemi yarattilar.. Ikisi de formda olsa bir sorun olmasa baska bir sorun..

Adsız dedi ki...

Deco'yu nasıl orta üçlüde oynattıysa Rijkaard, Elano'yu da oynatacaktır. Fenerbahçe'nin bu sene yaptığı transferlere lafım yok, gelen Brezilyalılar isabetli oldu. Ama daha önceden bir çok hata oldu, mesela Gökhan Emreciksin ve Burak Yılmaz'ın ne kadar oynadığına bir bakın Fener'de.

birkan dedi ki...

Semih konusu doğru ama biz sabırsız taraftarız iyi gününde aferin Semih kötü göründüğünde seni boşuna yedek bırakmıyorlar diyoruz.Bu yıldız transferleri göz boyuyor sonra böyle diyoruz.
Deco diyerek aslında güzel bir yere değinmiş arkadaş Deco gibi Elano gibi adamlara güvenemezsiniz Barcelona güvendi ilk senenin ardından pişman oldu buna yorumum Brezilyalıların topla oynama isteklerinin oyunu yönlendirmekten daha fazla oluşudur.Zaten Deco denen şahıs kaç atağı öldürdü şut sevdası yüxzünden.
Gs'nin elinde cevher var Linderoth ama sakatlıklar izin vermiyor.
Emreciksin'e yazık oldu orada Deivid Kazım gibilere güveneceğine o oynamalıydı büyük hata oldu.

Osman dedi ki...

rummenigge acikladi: "hayal kirikligina ugradik, takimin ikinci kaptani olarak temel kurallarimizi cignemis, ve medyada takimi, teknik direktörü ve yönetimi elestirmistir. bayern tarihinde simdiye kadar görülmemis yükseklikte bir para cezasina carptirilacaktir."

varol döken dedi ki...

bayern münih taraftarı olsak da helal olsun lahm diyebilecek miydik veya bir arda bir semih bir ibrahim toraman aynı eleştirileri yapsa tuttuğumuz takımlar için alkışlar mıydık? kırılan kol yen içinde mi kalmalıdır gerçekten yoksa başarı için susmak da mübah mıdır?

ben lahm'ın yaptığını doğru buluyorum, söyledikleri kadar... geçen sene bir kişi çıkıp da aragones ile olmaz deseydi sezon başında (ben daha gelmeden olmaz demiştim ve futbolla ilgili ne kadar az şey biliyorsam bu kesin bildiğim tek şeydi) böylesine rezil bir duruma düşer miydi fenerbahçe? yoksa selçuk gibi sezon başında çok iyi çalışıyoruz, çok disiplinli hoca diyip sezon sonunda sallamak mı lazımdı?

çok zor, çok derin, çok çetrefilli konular... ben daha fazla giremeyeceğim:)

Borges dedi ki...

Varol Döken: Zaten bu tartisiliyor ve klubun rekor para cezasi gelecek. Lahm bunu da düsünmüstür bence.. baska futbolcu olsa gönderilme ihtimali dahi dogardi.. Yalniz cok basit icerik aslinda.. Simdi bunu basina sizdirmadan söylese eminim ki kimse ciddiye almazdi lakin almanyada bunu tartismaya acti. Ben de söyledigi ve buraya yansittigi her icerige katilmiyorum belki ama cok da dogru bir tartismayi da acmistir gibi geliyor.. Takim arkaaslari hakkinda olsaydi cok kizardim belki ama genel bayern felsefesi üzeirne bence yapmaliydi cok da yanlis degil cunku o büyük fedakarlik yapip barca ve man u tekliflerinine ragmen sözlesmesini uzatti. bunun icin kalmadi burada, sampiyonlar ligini istiyor ve kizginligi buradan geliyor..

Hüseyin Özkök dedi ki...

http://www.philipp-lahm-stiftung.de/en/news.html

benden bu kadar dedi ki...

burda kimse galatasaray transferde doğru yapmıştır fener yanlış yapmıştır pendikspor şöyledir filan demesin. hepsi süper transfer yapsaydı son 9 yılda bi uefa kupası alırdık en azından.(espri yapmayalım)

olay başarısız oyuncu saymaksa alın size mehmet güven, serkan çalık. boş işler bunlar. tamam bu sene galatsaray'ın transferleri başarılıdır. hatta elano bile iyi olmuştur sistem için, ama bu galatasaray'ı son 10 yılın transfer şampiyonu yapmaz, fenerbahçe'yi yapmadığı gibi.