12 Kasım 2009

Warum ?



Herkesin sordugu soru budur.. Warum(Neden) ?

Son derece bilincli bir sekilde ölüme gidildiginden dolayi arkasindan gelecek aciklamalarin tamamina yakini kisiyi anormal bilinc düzeyine oturtmasi üzerine kurulmustur. Bir depresyondan veyahut hastalik teshisi kacinilmaz oluyor bu durumda ve fakat tüm yaz beraber oldugu milli takim arkadaslarindan milli takim yetkilerine ve sene boyunca karisindan bile daha cok onunla beraber yasamis Hannover'li oyunculardan hemen hepsi sunu diyorlar: Biz depresyonuna iliskin tek bir belirti dahi göremedik..

Derin depresyon..

Barcelona ve Fenerbahce dönemlerini ele alirsak bugün yaklasik 200 futbolcudan yarisi icin bu dönemlerden bahsedebiliriz lakin Enke, Leila'yi evlatlik olarak aldigi vakit sakinlesmis ve mutlu bir gününde sunlari dile getiriyordu

"Natürlich gibt es immer wieder Phasen, in denen es sehr, sehr schwierig ist. In denen man sich fragt: Hätte Laras Tod verhindert werden können? Die Leere, wenn jemand stirbt, die ist immer da", erklärte Enke. Er sagte aber auch: "Die Trauer darf dich nicht besiegen"

"Elbette cok ama cok zor dönemler oluyor ve bunun icerisinde insan kendisine sürekli soruyor: Lara'nin ölümünü engelleyebilir miydik ?" Bir insanin kaybindan dogan bosluk her zaman burada olacaktir" der iken ayni zamanda hemen üzerine sunu da ekliyordu: "O üzüntü/keder/yas galip gelmemelidir"

Ispanya devi Barcelona'dan Ispanya ikinci lig takimina ikinci kalecilige düsüsten milli takima yükselmis ve su an bagli bulundugu klubun kalesinde 45 hatali gol yese dahi yeri garanti olan bir adamin depresyonu Martin Kind'in ilk tepkisinde de dile getirildigi gibi "futbolla alakasi yoktur". Tüm kariyerinin en güzel ve huzurlu dönemlerini yasar iken ölüme götürecek kadar depresif ruh haline büründürecek bir "futbol" durumu olamaz..

Yakindan ilintili oldugu icin Stefan Deisler'un su röportajini da okumanizi tavsiye ederim.

Enke'nin babasi Psikoterapist.. Evlat edindigi cocugunu kaybetme korkusuna hastaneden yardim alamama durumu trajikomik bir aciklamadir. Babasi olmasa da ona yasal sorun cikartmadan yardim edebilecek sürüyle insan vardir ki futbolcularin cevresi psikologlardan/psikiyatrlardan gecilmiyor zaten.. Klup doktoru, milli takim doktoru, babasinin arkadaslari vesaire..

Enke yaklasik her röportajinda hep ayni seyleri söyler.. Bu dünyada her seyin bir anlami vardir.! Bunu o kadar cok duyarsiniz ki.. Bu adam arabasina atlayip yola cikiyor, mektubunu yaziyor ve tren ile yolculuga cikiyor. Son derece bilincli bir ruh haliyle yapilmis bir yasamdan vazgecme eylemidir. Resimdeki o kagidin icerigi hicbir zaman cevaplanayamacaktir ola ki benim dahi kelimeleri yutkundugum bir dönemde basinin karsisina gecip konusabilecek kadar gercekten cok ama cok güclü olan karisi baska bir aciklama yapmadigi sürece.. O süreye kadar siz ne düsünüyorsaniz odur neden..

7 yorum:

y. dedi ki...

Galiba bir tek bu anlaşılmıyor, insan bazen öyle derin bir kederdedir ki, bu onun yaşama biçimi olmuştur, herkesin herşeyi normal sanması anlamaması o yüzden.çünkü bu durumda bilinç altı olarak tuhaf hissedenler depresyonu belirtileriyle yaşarlar ve yardım isterler içten içe. birde böyle düşünmesinin tuhaf olmadığına inanalar varki, onlar için soru yok sorun yok kurtarılmak yok. sadece gidilecek yol var. zaten aynen de öyle oldu.

Borges dedi ki...

Y: Sunu söylemek isterim.. Aciga cikanlar olagelen olaylarin binde biri. Bilmiyoruz cok seyi.. Daum'a kadar gidiyor isin ucu.. Varolan bir depresyon var ise eger süphesiz ki doruk noktasi su dönem degil Tenerife dönemi olmasi gerekir ya da kizinin vefatindan sonraki sürec.. Hem kizinin yerine bir baska güzelligi koyabilmis hem de kariyer olarak tepeye ulastigi bir noktada onu rahatsiz eden neydi ? Bunu cevaplamak sadece "hastadir" diye gecistirmek bence ona yapilmis en büyük haksizliktir..

Bir mektup yaziyor, özür diliyor.. Ne yaptigini ve sonuclarinin da farkinda, ne kariyeri kötü ne de bunda badireden sonra ufak-tefek sakatliklardan etkilenecek konumu vardir..

Belki de sadece yasamak istememistir..

Schumy dedi ki...

Daum'un açıklamaları çok garip. Yakında bizim basına da düşer...

Hamburg - Christoph Daum, Trainer des türkischen Clubs Fenerbahce Istanbul, hat nach eigenen Angaben seit 2003 von Robert Enkes Depressionen gewusst. "Ja. Er war gerade zwei Wochen bei uns, da kam er in mein Büro und vertraute sich mir an", sagte Daum in einem Interview mit dem "Express". Er habe dem Torhüter, den er als damaliger Fenerbahce-Coach vom FC Barcelona ausgeliehen hatte, jegliche Hilfe und Unterstützung zugesagt, berichtete Daum.

"Ich habe ihm gesagt: Ich helfe dir, wo ich kann, weil ich absolut überzeugt von dir bin." Der 56-Jährige erklärte, er habe Enke einen Experten aus Köln empfohlen. So kam Enke zum Facharzt für Psychiatrie, Valentin Markser, bei dem er bis zu seinem Suizid am Dienstagabend in Behandlung war.

Daum erklärte, er sei sicher gewesen, dass Enke nach seiner Flucht aus Istanbul seine Karriere beenden würde. "Ich war dann total überrascht, als er in Teneriffa unterschrieb. Dann tauchte er plötzlich in Hannover auf. Ich war happy, dass er seine Krankheit offensichtlich im Griff hatte." Auf die Frage, warum Enke Istanbul verlassen habe, sagte Daum: "Er hat mir etwas gesagt, das ich nie verraten werde. Darüber haben wir Stillschweigen vereinbart."

Daum Enke'nin psikolojik problemlerini biliyormuş ve Fenerbahçe'de olan olaydan sonra terapiste gitmesini önermiş kısaca. Ayrıca Fenerbahçe olayından sonra futbolu bırakacağını da söylemiş sanırım Enke. Ben de İngilizce bir forumdan aldım bu haberi. Garip...

Borges dedi ki...

Schumy: Hepsini okudum ben.. hemen hemen bütün gazeteler yer verdi Daum'un aciklamalarina.. Benim simdi cok uzun post atacak vaktim yok biraz daha ileride daha netlesir cok sey..

Ben aciklamalari yeterli bulmuyorum, lakin belki de hakli nedenlerden dolayi böyle bir yönlendirilme icerisindeler.. Bir hastaligi vardir ama bugün neden ? teneriffe de ayakta kalan bugün nasil yikilir ? ve daha cok soru vardir..

Schumy dedi ki...

Daum bana anlattı ama ona ihanet edemem de demiş sanırım.

Bu açıklamaya göre eşi menajeri ve daum Enke'nin probleminden haberdardı ama tek haberdar olması gereken kişi yani doktorunun haberi yoktu...

Adsız dedi ki...

artık dunya rahat bıraksa bu adamı...sozler agırlık yapar..açıklama yapmak istediği tek insanı düşünmüş zaten.. gitmek istediği yolu buldugunu diliyorum ............................

Zahir dedi ki...

Enke gitmek istemiş,
Çünkü artık ağır gelmiş bu dünya ona..
Çünkü cevaplayamamış çok sevdiği kızının neden gittiğini..
Çünkü kaldıramamış çevresinde olup biteni..
Çünkü korkmuş aralarına en son katılan kızlarının da elinden alınacağından..
Kimbilir neler varmış daha o karanlıkların içinde..
Ardından yakılan o mumlar o ruhundaki karanlığı aydınlatmak için..