10 Kasım 2009

Galatasaray'in Orta Üclüsü.!



Ayhan Akman
Tobias Linderoth
Baris Özbek
Mehmet Topal
Mustafa Sarp
Arda Turan
Elano Blumer

Galatasaray'in bu yeni olusumunda en cok tartisilan konu bu yedi oyuncudan hangi ücünün oynamasi gerektigi ve bunlarin nasil ve ne sekilde bir performans gösterdigidir. Takimin ileri ucunun performansi herkesi tatmin eder durumda iken buna mukabil orta saha üzerine yapilan tartismalar bitmek bilmedi ve ayni zamanda defans konusundaki sikintilarin da bire bir nedeni olarak gösteriliyor. Öyle ki takim iki-üc mactir cok az pozisyon verir iken bunun nedeni defans oyuncularinin iyi performansindan ziyade degisen orta saha oyunculari olarak gösteriliyor(kismen dogrudur da). Bu orta üclü ayni zamanda sistem tartismalarinin da merkezinde yer aliyor.

Ben sistem konusunda iki kelime daha edeyim ve sanirim bu konuda hemen herkesten farkli düsündügümü de söylemeliyim. Rijkaard bana göre sezon basindan beri belirgin bir sistemi oturtmaya calisiyor. Sistem adi altinda tartisilan tam olarak nedir onu ben cok iyi cözemedim. Bana göre sistemi belirleyen dizilimden ziyade daha cok takimin hucum/defans konusunda izledigi stratejidir. Gücün esit bir sekilde dagildigi, herkesin oyunun her yönüne katilim gösterdigi oyun felsefesidir. Dizilim bu felsefeye en uygun olan konumlanistir. Dizilimin temelinde de oyuncularin her birine esit sekilde her görev paylasimi yapabilmesi icin imkan tanimasi yatmaktadir ve bu yüzden kabaca 4-3-3 düzeninde oynuyorlar.. Zira bu her futbolcunun her alanda aktif olabilmesinin en kolay yoludur. Nasil gole gittigi ve golü nasil önledigi üzerine yogunlasiyoruz..

Bu düzen sezon basindan beri cok fazla degismiyor ama saha ici görevleri giren ciken oyuncularin farkli farkli nitelikleri olan futbolcular oldugu vakit performans farkliliklariyla isler biraz degisiyor. Baris ya da Arda oynasa da belirgin görevi cok degismiyor ama kendisine verilen talimatlar bütünün bir kisimini digerlerinden daha iyi kotardiklari ölcüde farkliliklara yol aciyor. Ön ic oyuncusu olarak Arda ya da Elano oynadigi vakit savunma görevlerini nitelikleri acisindan Baris kadar iyi yapamiyor, digerleri de hucumu. Bu farklilik olsa da sistem ve görev dagilimi adina sene basindan beri degisen cok bir sey yoktur sadece daha iyi algilayabilme, daha iyi verilen görevi yerine getirme olabilir.. Derine inildiginde ise sadece Ayhan'in girip cikmasi aslinda varolan yapiyi mutlaka ki degistirecektir zira Ayhan benzeri aslinda takim icerisinde yoktur. Arda-Elano ya da Sarp-Topal degisikliklerinden her zaman farkli olacaktir. Bu denli degisimler, orta üclünün birbirlerinden farkli nitelikte oyuncular barindirmasi, toplamda varolan stratejiyi kökünden degistirmiyor. Arda ya da Elano oynadigi zaman toplar tek bir oyuncuya cikartilip on numara oynamiyor, aslinda sistem degismiyor ama oyuncularin kendilerine verilen görevi ne kadar kotardigi degisebiliyor. Aksakliklar cikiyor, sakatliklar, cezalilar ama Rijkaard bildigini uygulatmaktan vazgecmiyor.

Konuya dönersek mesele hangi orta üclü olmasi gerektigi kadar olmasi gereken orta saha profili de isin bir baska önemli ayrintisi.



Defansif orta saha görevi olan oyuncu bir tane olmalidir ve bundan baslayalim. Defansin oyun kurmasina yardimci oldugu gibi topu öndeki ikiliye dogru bir sekilde tasimali ve ayni zamanda önde kurulan her türlü ücgenin/topu ön bölgeye tasima eyleminin kiyisinda kösesinde de yer almalidir. Genelde bu bölgedeki aksiyonlarin pasif oyuncusudur. Baska acidan sistemin bir diger kilit oyuncusu konumundadir. Cokca zaman takim hucum ettigi vakit rakip oyuncularin hesap edemedigi bir denge-bozucu konumunda cok farkli görevleri vardir ki bunu sezon basindan beri Mustafa Sarp muhtesem bir sekilde basariyor.. Nasil ki Nonda gol atmak kadar oyun kurma konusunda da yardimci olup doksan dakikanin neredeyse üc te birlik bölümünü Galatasaray orta sahasinda geciriyorsa Sarp da ayni sekilde görev mevkisine zit yönde takim adina mücadele veriyor.. Sistemin güzelligini sahada yansitan iki adamin birbirleri ile olan iliskisi ve yakinligi önemlidir. Bu yüzden defansif orta saha tercihi Topal ya da Baris degil de Mustafa Sarp olmalidir. Zira süpürücülünün yani sira kücük takimdan henüz gelmis olmasinin verdigi bir ayrinti olarak verilen görevi harfiyen yerine getirme cabasi taktiksel acidan onu daha da önemli kiliyor sinirli yetenegine ragmen.. Buraya benim ikinci adayim gelisimini istenilen noktaya getiremezse Mehmet Topal ve akabinde de Baris Özbek olacaktir ..



Ortada yer alan bu üclünün bana göre en önemli özelligi birbirleri ve takim ile olan uyumudur. Baska acidan oyuncular mutlak suretle saha icerisinde gezgin bir anlayisi benimseyip hareketli olmak durumundadirlar. Topu uzun toplarla ileriye tasima ya da öndeki oyun kurucuya iletmenin disinda kademe kademe kendilerine yaklasan oyuncularla girilen varyasyonlar dogrultusunda öne dogru tasima eylemi söz konusu. Baris Özbek, Mehmet Topal ve Mustafa Sarp ile Ayhan Akman arasindaki en büyük fark budur. Diger üclü topa belki cok daha iyi basar, savunma yönleri kuvvetlidir ve yer yer ileriye dogru güzel paslar atabilirler lakin asli görevi topu diger tarafa tasima konusunda ancak yardimci eleman olabilirler. Saha disinda degil saha icerisinde lider özelligi olmalidir. Ben bu yüzden bu üclünün olmazsa olmazini düzgün bir performans sergiledigi takdirde Ayhan Akman olarak belirtiyorum. Eger bu takim iki defansif orta sahali 4-4-2 ya da Baklava modeli dedigimiz 10 Numarali 4-4-2 oynasaydi o zaman belki digerleri daha baskin cikabilirdi.

Takim pres yediginde her seyden önce sayica fazla olmalidir orta sahada. Iki bekin ve forvetin orta sahalasmasi bu konuda size yardimci olur iken bu ancak takimin boyu kisa oldugunda mümkün olabilir. Bu da sizin uzun toplarla oradan cikis yapmanizi engeller. Dolayisla alti kisinin iki lider esliginde boslugu hareketli/gezgin olmasiyla ancak yakalayabilir. Bu kaosa hükmedecek iki lider ön ic oyuncusu zorunludur.



Takim özellikle sezon basinda iki defansif orta saha ile yer aldi. Bu sistem icerisinde bir kusurdur. Özellikle burada yukarida bahsedildigi ölcüde lider eksikligi göze carpar iken bu kusur Sabri üzerinden ve Sabri liderliginde kendi acigini kapatti daha cok. Sistemin icerdigi bir aksiyon ya da secenek olsa da ön ic ikiliden birisinin eksik kalmasi sonucu biraz da zorunlu bir tercih oldu. Sabri bu sene sakin olmasinin ya da eskiden sik sik yaptigi deli fisek gibi öne firlamasiyla degil bu konumda taktiksel olarak kendisini gelistirebildigi icin bu kadar güzel oynamistir geride kalan maclari.. Mevzubahis konu hucum etmesi, sik sik ileriye cikmasi degil-ki bunu eskiden de yapardi- bunu yapar iken nasil bir yol izledigidir. Hakan Balta ile aralarindaki en büyük fark sanildigi gibi hucum potansiyeli degil insiyatif alabilecek karakter farkliliklaridir. O frikik öncesi topu Kewell ve Arda'ya ragmen vermemesi, ikinci kaptanligi kankasi Arda Turan'in birinci kaptanligina ragmen reddetmesi gibi cok önemli karakter degisiminin icerisinde sahaya futbol olarak da yansimasi vardir.. Iki lider ön ic oyuncusu gerekir ve fakat uzunca süre bu eksikti. Sabri, ileriye cikmasi degil o bölgenin lider oyuncusu olmasiyla sahsen benim takdirimi kazanmistir. Ataklarin tek basina gelisimini izlediginiz vakit sag bekten basliyor, defansif orta sahalarin yardimi ile ileriye ulasip keita ile kombinasyona giriyordu.. Performansindaki farklilik Sabrinin yetenegiyle degil mental acidan kendisini gelistirmesiyle ilintilidir ki bu saha icindeki tavirlarina kadar yansimistir. Ve ben bu seneki Sabri Sariogluna "helal" diyorum, helal..

Orta ön ikili ofansif yönü fazla olan ve bahsettigimiz üzere en önemli özelligi (saha ici) lider karakterli futbolcu olmasidir. Cekip cevirme isi bu ve ayni zamanda presi de kirabilme gücüdür. Kendi baslarina hareket edip topun hangi bölgeye aktarilmasi konusunda karar verip kendi bölgelerinde izlenilecek olan stratejiyi de saha icerisinde belirlemelidir. Topal bu konuma yavas yavas yaklasir iken misal Besiktas'in Fink'inin iyi oldugu alan aslinda buydu lakin henüz o konuma gelememis ya da o sekilde kullanilamiyor. Yetenek oldugu kadar taktik bilgisi de önemlidir. Mehmet Topal yavas yavas arttirdigi performans ile dogru pas oraninin arttirmasi bir yana insiyatif alabildigi ölcüde ancak buranin ikinci adayi olabilir. Elano keza defansif acidan yeterlilik gösterebildigi ölcüde yine bu bölgenin diger ikinci adayidir. Pozitif futbol adina Elano'dan yana umut tasiyoruz zira topa daha cok sahip oldugunuz vakit aslinda daha az atak yemis yani daha iyi savunma da yapmis oluyorsunuz bir bakima. Bu acidan oyunculari degerlendirir iken salt savunma ve hucum özelliklerinden ziyade takima ne kadar hucum veya savunma kazandiriklari göz önünde bulundurmalidir. Son dönemlerin Ayhan Akman'i kosmadigi icin degil kötü pas attigi icin cok fazla atak yenilmesine neden olmustur gibi.. 10 numara algisi gibi yüzeysel bakis acisiyla kandirikci bir yani vardir. Siz topa sahip oldugunuzda aslinda karsi taraf size yüklenemiyor ve bu bir takimin yapabilecegi en temiz savunmadir. On tane makalele olsaniz topa sahip oldugunuz kadar karsi tarafi etkisiz hale getiremezsiniz.



Elano'yu bu orta üclü icerisinde Arda ile kiyasa soktugunuz vakit aslinda Arda Turan'dan daha fazla artisi olan futbolcudur. Lakin bir liderlik özelliginden bahsediyoruz.. Bir tim kurma ve o timi yönetme becerisi cok önemli rol oynuyor. Elano ise tim kuracak ve daha onu yönetecek kadar takim icerisine girememistir, sik sik elleri havada bana top atin diye isyan ettigini görüyoruz sahada. Oysa o bölgede varolan cok aksiyon otamatige baglanmasi gerekir. Arda yer yer geriye gelip oyun kurmaya calistigi vakit pek cok orta saha oyuncusundan cok daha basarili olmasinin nedeni sadece yetenegi degil o bölgeye dahi liderlik edebilecek karizmaya, takim ici anlasilir olmasina baglidir. Elano'nun performans sorunu bu cok secenekli sistem icerisinde kendi timini kuramiyor, saha ici liderligini kabul ettiremiyor olusudur daha cok.. Cok sükür ki on numara pozisyonunda oynamiyor ve Lincoln gibi takim ici huzursuzlugun ciktisini bize pahaliya ödettirilmiyor.

Baris Özbek gibi sahsen oyun zekasi bana göre en düsük olan oyuncularin basina gelen bir futbolcu eger bu sistem icerisinde üc bölgeden öndeki ikilinin degismez oyuncusu olabiliyorsa bu tamamen teknik direktörün basarisi ve sistemin islerliginin bir baska göstergesi olacaktir lakin henüz bugün icin henüz böyle bir durumdan söz edemeyiz. Benim de Rijkaard'dan beklentim bireysel becerilerin disinda sablon ürünü goller ve Sabri gibi farklilasan oyuncularin fazlaligidir.. Sistem tam anlamiyla isledigi vakit takima sonradan giren her oyuncu bu bölgede ikinci secenek olacaktir cok derin yetenek farki olmadigi sürece.. Burada iste bu yaklasimlardan Rijkaard'in degerini ve basarisini ölcecegiz..



Arda Turan bu üclünün adaylari arasinda olsa da takimin diger on futbolcusundan ayri bir konumu var. Rijkaard onu Michels'in Cruyff'u gibi kullaniyor. Sarp gibi Arda Turan size karsi kolay bir sekilde taktiksel acilim sergilenememesinin her zaman nedeni olacaktir. Bu rolüyle takimin degismezi olmasi kacinilmazdir. Oyuncularin saha icerisinde sürekli birbirlerinin pozisyonunda oynayabilme becerisi nasil ki Özil'in de üzerinde durdugu gibi inanilmaz bir avantaj sagliyorsa Arda Turan'in da bu gezgin rolü rakip takimlarin sizin üzerinizde kolay cözüme ulasamamasinin bir nedeni olacaktir.

Ben anketleri cok sevmiyorum ve bu blogda da yer vermiyorum lakin bu bir ankettir. Yorum birakma zahmetine giren insanlar nedenlerini aciklamasalar dahi hangi üclünün en dogru secim oldugunu da kenara ilistirirlerse cok memnun olacagiz zira bu konu hakkinda herkesin görüsünü merak ediyorum. Su an varolan performanslara göre benim ideal üclüm sudur:

Mustafa Sarp- Ayhan Akman - Arda Turan.

37 yorum:

şafak dedi ki...

Su anki performanslara gore en dogru calisan uclu bu gibi gozukmekle birlikte bahsettigin "takim tarafindan kabullenilme" sorunu ortadan kalkarsa, Elano'nun da istemesi halinde rahatlikla Ayhan'in yerini alabilecegini dusunuyorum. Ancak bu gorevini hem onun, hem de takimin geri kalaninin iyi anlamasi ve beraber oynamalari ile saglanabilir. Sanssizligi takima gec katilmasi ve diger oyuncularin beklentilerin uzerine cikmalarindan kaynaklaniyor. Su an gidisat Elano'yu takimdan uzaklastiriyor gibi gorunmekle birlikte umidimi koruyorum.

Sarp - Elano - Arda

Borges dedi ki...

Safak: Ben inatla ELano'nun kalacagi kanisindayim. Elano'nun bu ön icteki performansi ayni zamanda Rijkaard'in artisi olacaktir, benim bekledigimdir.. Lakin Elano-Arda'li sistem benim arzuladigim olsa da savunma yönünü kotarabilecek kadar topa sahip olabilmesi gerekiyor, cok ileride gerceklesebilecek ve istedigim üclü Sarp(Linderoth)-Elano-Arda'dir..

Adsız dedi ki...

Linderoth, Sarp ve Arda Turan. O kadar zamanda oynadığı maç sayısı 20'ye ulaşmamasına rağmen halen Linderoth'a güvenim tam zira oyun zekası en üst düzeyde olan 3 futbolcumuzdan birisidir kendisi. Mustafa Sarp ne yapması gerektiğini bilen bir oyuncu. Çocukluğundan beri tuttuğu takıma geldiği için, bunun ötesinde Galatasaray gibi büyük bir takıma gelmeyi 29 yaşında başarabildiği için bu fırsatı kaçırmak istemiyor, oyununda bunu görmek çok kolay. Arda'yı konuşmaya gerek yok, driplingiyle olsun, oyun zekasıyla ve liderliğiyle olsun her takıma lazım bir oyuncu. Ama Türkiye'de son yılların en çok yıpratılan oyuncusu oldu kendisi, inşallah bu yüklerin altından kalkar. Bizim görevimiz arkasında durmak, gerçekleri görmek adına eleştirip durmak değil.

Borges dedi ki...

O "elestirmek" konusu cok farklidir. Sükür bu denli basariyi bu denli elestiri sayesinde de yakalamistir baska acidan.. Ki Arda Turan henüz daha bahar aylarindadir, yakinda daha sert elestiriler gelecektir bu nedir ki ? Ama bunlarin altindan kalkabilirse cok genc yasinda cok büyük oyuncu da olacaktir ve coklarin dedigi gibi büyük futbolcu olmanin temel ilkesi o baskiya karsi dayanakli olmak.. Ben ikinci kaptan olmam derken kimse ona 22 yasindasin dur demedi, o zaman bu elestiriler karsisinda da "ama o daha 22 yasinda " geyigini ben kabul etmiyorum. Umudumuz var, gelecegimiz de orada ve ben basarinin bu catalli yollardan gecilirse ancak gelecegine inaniyorum.. Yollari düzlemenin yararindan cok zarari olabilir.. Dozunu iyi ayarlamak gerekir.

Linderoth gelirse vazgecilmezi olacaktir ama o korku hep var.. yine de bu üclü is yapar chao ;)

Adsız dedi ki...

Eleştiri merciinin (böyle bir merciin olması da ayrı bir konu ya neyse) işi eleştirmek, ama taraftarlar da eleştirmen kesilince iş çığrından çıkıyor. Sözüm meclisten dışarı ama amatör ruhumuzu kaybediyoruz gibi geliyor bana. Gerrard barda adam dövdükten sonra kaç Liverpoollu "kaptan bunu yapar mı" demiştir ki? Terry'nin ailesinin kötü alışkanlıklarını ya da Klasnic'i yumruklamasını kaç Chelseali yakıştıramamıştır kendisine? Doğru değil belki körü körüne desteklemek, ama bazen de gerekiyor. Hakan Şükür'ün o kadar eleştiriye rağmen yıkılmaması da taraftar sayesindedir ne de olsa. Ayrıca Arda'ya yapılan eleştiriler bence "bu daha nedir ki?" boyutunda değil abi. Giydiklerinin fiyat dökümü yapılıyor, arabası tartışılıyor, tarzı tartışılıyor, uyku düzeni tartışılıyor, kız arkadaşıyla çekilmiş fotoğrafları sızdırılıyor, Elano'ya Lincoln'e karşı kışkırtılıyor, herkes akıl hocalığı yapıyor adama. O güçlü karakteri olmasa çoktan erimişti.

Borges dedi ki...

Chao Grey: Bunun altinda bu tartismayi devam ettirmek istemiyorum lakin bir kiyas yaparsam eger Hakan Sükür'ün milyonda birine ancak belki simdi ulasmistir. Kiyafetleri filan geyik.. Kizarkadasi meselesi de iki günde kapandi zaten.. Ve fakat bir de Sükür'e bak istersen ? Kendimi bildim bileli taraftarlarin da buyuk bir kismi elestirir durur, hem futbolunu, hem siyasen durusunu her seyini.. Ama su kesindir; o noktada olmak istemiyorsan cikmazsan sahnenin önüne, balta gibi baska bir karaktere bürünürsün.. Arda bunlardan yilacak adam degil lakin elestiriler de cok abarti degil ki aksine seviliyor basin tarafindan.. 22 yasinda 30 milyon taraftari olan klubün on numarasi, kaptani.. kolay degil ama bu elestiriler de onu büyütecek ve hirslandirip daha iyiye götürecektir, en kötüsü hic elestirilmemesidir.. Sahsen hic acimiyorum cok da güzel konumdadir kendisi. Sadece ilerisi icin daha güclü olsundur dilegimiz..

Siz toplumu, basini ve her seyi degistiremeyeceginize göre, kültürü.. o yapiya dayanikli futbolcu yetistirilecektir, Arda da orada kalmak istiyorsa yapacaklari bellidir. ki her seye ragmen fena da degildir simdilik.

Diyelim ki Elano konusunda hatali ya da Baros'a pas vermeme, nonda'yi kayirma. Ben elestirmezsem sen elestirmezsen basin da gitmezse kim onu düzeltecek ? Takim ici gruplasmaya gitmedigi sürece barda adam mi döver ciplak olarak denize mi girmis, süleymanci tarikatina mi üye olmus beni ve cok kisiyi ilgilendirmez aslinda..

POSTER BOY NYC dedi ki...

Valla borges secmek okadar zor ki.Her gun aklima takiliyor bir kac kere kimler oynamali bu uclunun icinde diye.Fm de bile secemiyorum bazen.
Bu gune kadar ki perfonmanslara bakarsak kafadan M.sarp formalardan birini hak ediyor bu gune kadar oynan maclarda hem pas hizi olarak hem isabetli bas hizi olarak en tepedeki isim.Ayrica pasini verdikten sonra durmayip kendini tekrar bosa cikarak hem bos alan yaratiyor hem pas opsyonu olarak ortaya cikiyor.Mucadelesine zaten diyecek bir sey yok.kisitli teknigine ramen atak organizasyonlainida girmeye calisiyor.Ozellikle pasini verdikten sonra son surat bir sekilde ceza sahasi icine kosusunu yaparak hem ataga destek veriyor hemde rakip takimin defansini tehdit ederek forwet elemanlari icin yarrali oluyor.Mustafa eksik gordugum sey oyunun yonunu degistirmeyi hic dusunmeden sahayi surekli doylamasina oynamaa calismasi sahanin genisligini tam manasiyla kullanamiyor bide kademe anlasinda bariz bir problem var gibi.beklerin bosattigi alanlari dolduramiyor.
Ikinci olarak M.topal hak ediyor cunku bu takimin barcedeki gibi bir keita ya ihtiyaci var.ama kendisini atak ve pas anlaminda gelistirmesi lazim.Mehmet orta uclunun ortasinda birazda kesici rol uslenerek oynamasi lazim gunumuz futbolunda capa olarak tabir edilen sekilde.Mehmetten hicbir zaman box to box olmaz olamaz degil rijkaard in elinde michel kalkip gels olamaz.
ve ayhan .B adami ben 15 senedir izliyor hala tam manasiyla cozebilmis degilim acikcasi.Ayhanin cok onemli bir ozelligini ardan sonra ki en iyi driplik yapip topu rakip yari alana tasiyan adam dir.Eger ardasiz bir uclu ile cikicaksaniz ayhan mutlaka olmalidir aksi taktirde bence fazlalik.
Benim ideal 3 lum

elano mustafa arda dir.Ardan ilerde dusunulurse linderhot da iyi bir tercih olucaktir.Surekli bu adamlar oynayamiyacagina gore rotasyola degisik kombinasyonlarda yakalanabilir.

tabiki bu gun icin degil devre arasindan sonra ki maclar icin.Elanun bu fizim gucu ve bu futbol anlayisiyla isi simdilik zor.arda keza daha fazla pres yapmali oynamasi icin.
elano m.sarp ve linderhot da aslinda iyi bir uclu.
Sana katiliyorum elanun simdilik liderlik sorunu var ama devre arasinda bunu asarsa G.S icin vazgecilmez olucaktir.Oyun gorusu bence cok ust duzey.Ve topu eveleyip gevelemeden oynamasi basit ve etkili olani yapmasi ile takimin futbolu akiskanlik kazanicak ve top dolastirma orani yukselerek seninde dedigin gibi top kayiplari minimilize edilerek rakip takimin topla oynama orani dusucek ve rakip atak yapmak icin topu zaten az gorucektir.ama dedgim gibi devre arasinda guzel bir idman yemesi ve direncini arttirmasi lazim.
Son maclarda oynayan uclu bence sadece eksikler yuzunden gunun kurtarmak icin idealdir.Yoksa mehmet ve barisin beraber oynadigi bir takimin total futboldan bassetmesi komik olur.

buriel dedi ki...

Oncelikle yorum yazan arkadaslarin ne senin yazilarinizi siklikla takip ediyorum. Ben yazmayan ama okuyan ve dusunen grubundanim ama sizleri cok basarili buluyorum ve destekliyorum. En azindan yazarken, Kaliforniya'dan bile takip ediliyorum dersiniz. Ulke disinda oldugu icin maclara gidemeyen, ama sabahin korunde kalkip izleyen koyu bir GS'li olarak soylediklerinize birkac sey eklemek istiyorum.

Benim anladigim kadariyla zaten Rijkaard'in kafasindaki ultimate oyun duzeni bir DMC ve gidip gelebilen iki CM den olusuyor, ki bunu hazirlik maclarinda ve sezonun ilk Avrupa kupasi maclarinda gosterdi.

Fakat bu sistemin oturmasi icin ve olasi puan kayiplarindan siyrilmak icin, gecen senenin taktigine asiri derecede benzeyen bir taktik oturtmaya calisti. Ayriyetten asiri derecede korner ve duran top calistirdi. Bu tavri da bence Turk insanini ve Turk futbolunu iyi etud etmesinden kaynaklaniyor. Tabii ki daha uygulatmak istedigi sistemin oturmadiginin ve uzun bir sure oturmayacaginin bilincindeydi.

Ligin basindaki 4-3-3 formatinda Arda'yi cok daha fazla ataklara katilan bir rolde gorduk. Bunu da hakkaten layikiyla yapti. Iki on liberolu duzen icindeki en iyi tercihim: Topal (Sarp) - Ayhan - Arda

Fakat bu sistem Rijkaard'in dogrulariyla bence cok ortusmuyor. Cunku Lincoln'u yildiz yapabilecek olan da bu sistemdir, taraftar tarafindan yuhlatacak olan da. Iki on liberonun hucuma sinirli katkisi butun yuku 10 numaranin ustune yukluyor ve takim da kismen o adamin performansina bakiyor.

O yuzden, kondisyonu cok ust seviyede ayni zamanda cok teknik ve en az birinin oyunun yonunu degistirebildigi ve en az birinin insiyatif alabildigi ve en az birinin defansif gorevini de kusursuz yerine getirdigi bir orta saha ikilisi gerekiyor. Bunlarin gerisine de bir on libero (Toure tarzi), ki buna en yakin aday Mustafa Sarp. Ama top hakimiyeti Mehmet Topal'i daha iyi bir alternatif kiliyor.
Topal - Baris - Ayhan

Onlerindeki iki oyuncu icin ise, su anki performanslarina bakacak olursak en iyi secenekler Baris ve Ayhan'dir. Ne yazikki Arda bu durumda yedek kaliyor sanirim Rijkaard'in kafasinda. Bu durum da onu mukemmel bir rotasyon oyuncusu daha dogrusu serbest oyuncu yapiyor. Elano ve Arda su anda bu sistem icin hazir degiller. Keza Linderoth da.. Hazir olunca eminim formayi alacaklardir. Tabi Arda icin forvet uclusunden birinde oynamak daha iyi bir alternatif aslinda..

Cok uzattim. Herkesin formda oldugu ve sistemin mukemmel isledigi bir durumda sanirim en iyi uclu:
Topal (Sarp) - Elano (Ayhan) - Linderoth (Baris)
parantez icindekiler yedeklerdir.

Erdem Karakuş dedi ki...

Takımın şu anki mevcut durumuyla benim tercihim
Mustafa Sarp
Linderoth - Arda
şeklinde olurdu. Ayhan geçen seneki formuyla oynasa (ki bence kötü geçen sezona rağmen kariyerinin en iyi maçlarını oynadı) Linderoth yerine Ayhan yazardım.
İleri seviyelerde Elano eğer takımda sorumluluk alacak düzeye gelirse ve arkadaşları da ona bu güveni verirse, bu sefer Linderoth yerine Elano'yu yazarım.
Kişisel düşüncem ortasahanın defansif, ofansif diye ayrılmasından ziyade ayağında top tutabilen, pas yapabilen oyunculardan kurulu olmasıdır. Böyle bir düzende alan savunmasını yerleştirebildiğiniz zaman geride Mustafa Sarp yeterli olur sizin için zaten.
Tabi Barcelona maçlarını da izliyoruz, kıyas yapma şansımız oluyor. Hücumları yönlendiren Xavi sürekli kendisini boşa çıkarıyor, Iniesta daha çok ortadan içeriye giriyor. Xavi ileriye doğru bir pas attığında rakip topun gittiği yöne doğru pres yapıyor, tam bu anda Barcelona toplu olarak ileriye doğru çıkıyor, bütün pozisyonlardaki oyuncular 5-6 metre ilerliyorlar. Daha sonra pas tekrar Xavi'ye atılıyor, ve ilk pozisyona göre takım toplu olarak ileriye çıkıp sahada oyun kuracak pozisyona gelmiş oluyor.
Şimdi koskoca bir pozisyonu neden anlattım onu açıklayayım. Başta söylediklerime rağmen Elano veya Arda'nın böyle bir organizasyonu başlatabileceğinden emin değilim. Ama işin kötüsü şu ki Ayhan'ın ve Linderoth'un bunu kesin olarak yapamayacağını biliyorum. Oradaki tercihim bu yüzden Elano'dur zaten. Ve Galatasaray'ın bence en birincil eksiği orada oynayacak vizyonu barındıran bir oyuncuya sahip olmamasıdır.

benjcev dedi ki...

topal - sarp - elano olmalıdır. ikinci yarı büyük ihtimalle bu adamları göreceğimizi düşünüyorum. topal'ın yerine linderoth da gelebilir fakat arda'yı orta üçlü yerine ileride oynatmanın galatasaray'ın hücumda daha yaratıcı olmasını sağlıyor.

dediğin gibi futbolcunun yeteneklerinden ziyade, sistem ilgili görevin yapılmasını gerektiriyor. aslında rijkaard'ın bu sisteminde orta sahada beni bile oynatsa, çok sırıtmam diye düşünüyorum.

ama gece maçlarında gözlüğümü takarım. darılmaca gücenmece yok frank'im.

Arkhe dedi ki...

Bir Fenerbahçeli olarak hangi üçlü iyi olur için bir şey demeyeyim ama bence Sarp-Elano-Arda üçlüsü kevgire döner.

havyarsız dedi ki...

asıl istediğim linderoth - elano ve arda üçlüsüdür fakat. lindertoh'un bölgesindeki oyuncu daha fizikli olmalı diye düşündüğümden o bölgede sarp'ın oynaması da mantıklı. bu şekilde tobi-arda-elano üçlünün ön ikilisinde rotasyonda olabilirler.

MFF dedi ki...

TOPAL
LİNDEROTH-YENİ YABANCI(ERNST,APPİAH,AURELİO TARZI[tabi ki iyi zamanlarındaki])

Can dedi ki...

Bana göre Linderoth-Mustafa Sarp-Elano.

Ama iyi bir Elano. Nedenlerim ise şunlar.

Arda orta 3'lünün blok yapısına takımın boyu kısalmadıkça katkıda bulunmuyor. Supporter oyuncu gibi ön tarafı dörtlüyor. Bunda temel etken zaten arka taraf ve ön tarafın baskı yendiğinde birbirlerinden uzaklaşması. Boy uzadığında bu bağlantıları kurabilmesi lazım orta oyuncularının. Elano oynadığı son maçlarda etkisiz olsada, bu blok oyununa çok bağlı kaldı; bilhassa Fenerbahçe maçında. Ancak burada da, ön kısmın yakınlaşmaması, ya da yavaş oyun gibi problemler ortaya çıktı. Elano'nun Arda ile beraber oyunu, çok iyi bir saha içi rotasyon imkanı da verecek ama Elano'nun biraz girmesi lazım işe. Arda'nın da buna yardımcı olması lazım takım kaptanı olarak. Pek sağlıklı gözükmüyor o kısımlarda işler.

Mustafa Sarp'ı seçmemin sebebi ise tamamen geriye kalan oyunculardan daha zeki olması. Yeteneklerinin sınırını biliyor ve en basit oyunu oynuyor o bölgede yapması gerektiği gibi. Topu verdikten sonra durmuyor, doğru pas pozisyonlarını buluyor. Az denese de, inanılmaz doğru koridorlar buluyor, arkadan yaptığı boş koşularda. Baskı yediğinde Topal gibi panik yapmayışı, yine Topal gibi savunmanın ortasına çok girmeyişi de onu seçmemde etken.

Linderoth ise sağlam olduğu sürece o pozisyonda başkası oynamamalı Galatasaray'da. Ne kadar zeki, taktik bilgisi ne kadar yüksek her oynadığında görüyoruz. Dahası savunma ve orta sahanın yaklaştığı bölümlerde, çok net uzun paslar atıyor savunma arkasına. Tam bir köprü oyuncu Linderoth. Fundamental'i çok ileri önündekilerden. Diyarbakır maçında Sabri'nin bana göre yaptığı tek anlamsız çıkşta, kontra yiyoruz dedim, Linderoth'u gördüm sağ bekte. Boşlukları doldurmak konusunda da oldukça etkili. Sarp'la orta kısmı yer değiştirerek çok iyi toplayacaklarını düşünüyorum. Orta sahanın sertleşmekten ziyade, daha fazla ve daha hızlı top yapabilme kabiliyetine ihtiyacı var. Bir transfer de gelebilir oraya.

Arda-Elano ile beraber 3'lü oluşturma fantezisi var herkesin ama, ne Arda'dan Xavi ya da Iniesta, ne de Elano'dan Deco üretebilirsiniz. O mevcut 5'linin oynaması için makine düzeni ve kusursuz alan oyunu şart.

arsw dedi ki...

Linderoth / elano / mehmet topal.

A . A dedi ki...

ben daha değişik birşey söylüyeyim.

arda kesinlikle solda oynamalı.

sağlam bir linderoth ya da mehmet topal'ın yerine iki tane hamit altıntop alınmalı.

mustafa sarp tek başına ön liberosu olamaz galatasaray'ın.

barış- akıllı bir adam değil. ancak yedek olmalı.

ayhan- bu şekilde deavm ederse istanbulspor'da alır soluğu.

elano- ne zaman futbol oynama isteği duyarsa o zaman kadroya alınmalı. şu haliyle lincoln'ü aratır durumda.

oyunu iki yönüyle de oynayabilcek yani hem taş gibi duracak rakibin önünde, hem de şut atıcak arapası atıcak, üçgen yapıcak iki adam alınmalı.

A . A dedi ki...

sarp- elano- arda ancak gol gereken dakikalarda denenmeli. o da çok mecbur kalınırsa.

L dedi ki...

öncelikle sezon başından beri taktik meselelere kafa yoran gs taraftarı için belki de en içinden çıkılmaz mesele olan bu 3lü o.saha hakkında yazdığın için teşekkürler ve eline sağlık abi.

şimdi, geldiğinden beri bir taraflarını yırtarcasına oynamasıyla sarp tabii ki ilk yer için favori gibi. ama ben buna katılmıyorum. hırs, ne bileyim oynadığın takımın taraftarı olmak filan bi yerden sonra yetmiyor. m. sarp bütün iyiniyeti ve özverisine rağmen, kısıtlı bir oyuncu. duran toplar harici hücum yeteneği bu gs takımı için hiç yeterli değil. ayrıca ve en önemlisi, pas trafiğini başlatacak olan bu adam, her maç 5-10 defa ellerini kaldırarak "nereye atıcam ben bu topu yaa" şeklinde serzenişlerde bulunuyor, ki ben bunun çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum.
oysa ki linderoth gerek pas kabiliyeti, soğukkanlılığı ve tecrübesi ile burası için daha uygun aday.

2. bölge için ise ayhan. çok eklemek istemiyorum yazdıklarının üstüne abi. işin garibi, gs taraftarı bu adama çok sallıyor. farkında değiller ki, arda-elano'yu çıkartırsak, diğer 5 o.saha elemanı içinde hücum konusunda en efektifi ve yeteneklisi o. ama hala insanlar 3-4 pas hatasına bakıp "hoca çıkar şunu" çekebiliyor kolayca. bu sistemde ayhan zaruri.

geldik en ofansife. şimdi eğer söz konusu sistem 4-3-3 ise, son 2 maçtır uyguladığımız şekil çok uygun. ama gerek hücum kadrosunun şişkinkiği, gerek elano gibi bir adamın varlığı, gerekse arda'nın daha genel kullanılması isteği, bu durumu baltalıyor. imkansız hale getiriyor.

benim ideal üçlüm linderoth-ayhan-arda. ama bu kombinasyonu çok az -belki de hiç- göreceğimizin farkındayım.

o zaman şunu sorayım abi, madem senin ideal o.sahanda elano yok, onu mesela ön üçlüde mi düşünüyorsun. veya rotasyonla o.sahada mı yer bulur diyorsun. bu zamana kadar pek ön üçlüde görülmedi gerçi. orda da keita'nın varlığıyla, ya solda oynar, ya da keita sola geçer o sağa yerleşir.

aslında baros yokken keita'nın ortada olduğu 4-6-0 vari bişeyler mi denesek. neyse çok uzattım zaten.

Bay C. dedi ki...

detaylara girmeden önce görüşümü belirteyim;

topal
linderoth elano

açıkçası, arda'nın sol kanatta oynamasını tercih ediyorum.. orta sahada gereğinden fazla topla buluşup, fiziksel açıdan gereğinden fazla yıpranıyor.. sol kanatta, içte oynadığının belki 3'te 1'i topla buluşacak, ancak diri kalmasının da etkisiyle efektiflik oranı da aynı ölçüde artacaktır.. ayrıca, arda'nın sola geçişinin hakan balta'ya da pozitif etkide bulunacağını düşünüyorum.. arda ile yakaladığı uyumu, kewell ile yakalayabildiğine inanmıyorum.. kewell'lı formasyonda, hakan'ın hücuma aktif olarak katılma sayısı 2-3'ü geçmiyor.. geçtiğimiz senelere bakacak olursak; arda'lı formasyonda bu oranın arttığını görebiliriz..

topal tercihine gelelim..

mustafa sarp ile "en iyi performans henüz gösterilmemiş olandır" ibaresi herhangi bir uyum teşkil etmiyor.. sarp'ın maksimumu bu.. gelişime açık olduğunu düşünmüyorum.. ancak topal'ın son 4-5 maçlık periyoduna bakarsanız, adım adım oyununu üst seviyeye çıkardığını görebilirsiniz.. dürüst olmak gerekirse dinamo bükreş maçını izlemedim.. ancak o maçla ilgili bir not vermek istiyorum ki bu topal'ın attığı gol olmayacak.. yanlışım varsa düzeltin; topal'ın o günkü pas oranı 77'de 77..

trabzon ve fenerbahçe maçlarında düşülen aciz durumların hücuma çıkarken yapılan top kayıplarından kaynaklandığı düşünülürse, sarp tercihini neden sağlıklı bulmadığım anlaşılabilir belki..

topal bu takımın en komple oyuncularından biridir.. en azından potansiyel olarak.. ve o potansiyel, rijkaard-neeskens ikilisinin elinde işlenmeye devam ediyor.. açıkçası bu da bana güven veriyor..

topal'ın 2 sezon önce beşiktaş derbisinde arkadan gelip delgado'dan çaldığı topu hatırlatırım.. bugüne dek gördüğüm en temiz müdahalelerden biriydi belki de.. şahsi görüşüm; gerek savunma gerekse de hücum anlamında, savunma önünde oynayacak isimler içinde topal açık ara bir numaradır.. bu yüzden de kendisi özelinde ısrar edilmesi gerektiğine inanıyorum..

linderoth'a gelince;

'godot'yu beklerken' gibi bir durum aslında linderoth ile ilişkimiz.. bir türlü gelemiyor ama bu sefer olacak galiba :) ayhan'ın yerine kendisini tercih etme nedenim ise pas isabeti ve akışkanlığa yapabileceklerini düşündüğüm katkıdan kaynaklanıyor..

son olarak;

elano bu takım için önemli bir değer ve üstünde durulması gerekiyor.. elano bir lincoln değil.. takım oyununu ön plana çıkarmadığı sürece, kendisinin de etkisizleşeceğinin farkında..

bu sebeptendir ki; ikinci yarıya kadar düzenli forma şansı verildiği takdirde, önümüzde devre bambaşka bir elano izleyeceğimizi düşünüyorum..

Borges dedi ki...

Evden cikmadan önce bir dip not: Su ana kadar yapilan yorumlar ve daha yapilacaklar konusunda bir kac diyecegim vardir, gece yarisindan önce burada olacaktir.

Unknown dedi ki...

bir hamit transferi takıma 2 sınıf birden atlattırır.

barış dedi ki...

şu an değil ama

linderoth elano arda

brk dedi ki...

içimden niyese
topal
linderoth arda
üçlüsü geçmekte, aslında oynayabilse tobias o bölgede yaramzıa merhem olucaktı, 2 sene evvelki haliyle düşününce tabi...

Protanopia dedi ki...

Uzun vadede oturtulablirse
sarp-elano-arda diyorum ben. zor maçlar hariç tabi.

şu durumda ise sarp-ayhan-arda iyidir.

Evrim dedi ki...

Şu an değil belki ama Topal - Linderoth - Elano üçlüsünün çok başarılı olacağını düşünüyorum.

Şu an ise Sarp - Linde - Arda derim.

KEREM dedi ki...

Elano'nun performansını gördükten sonra,ah keşke Lincoln'e Rijkaard'la bir şans daha verilseydi demekten alamıyor insan kendini.

bombe_ekran dedi ki...

sağlam bir linderoth bir mehmet topal ve takımda kabul görmüş bi elano en iyisi gibime geliyor..

shncm dedi ki...

kısa vade de orta üçlü de farklı oynamalar yapılabilir, devre arasına girene kadar. takımın TOPAL, SARP, AYHAN (LİNDEROTH) şeklinde bir orta saha ile oynayacağı muhakkak.. ama devre arası ile birlikte Reijkard'ın kesin bir şekilde, iki yönlü bir orta saha transferi yaptıracağı ve o alınan oyuncu ile birlikte elano'nun yanyana oynayacağını düşünüyorum. Galatasaray için Elano kullanılması zorunlu bir değerdir.Bir şekilde, onu parlatmalı, sene sonunda dünya kupasında, oynamasını sağlamalı. eğer memnun değilsek de, kupa sonrası satmalıyız. Ama elano'yu anlamak için, türk seyirci profilinin, futbol kültürünün de bir değişime girmesi gerektiği muhkakak. sonuç olarak, Galatasaray'ın ilerleyen zaman diliminde oynatmak istediği futbol anlayışında, deplasmanda: sabri,servet-gokhan-hakan/ sarp-topal-elano/ keita-baros- kewell iç sahada ise sabri-gokhan-servet-caner/topal-arda-elano/ keita-baros-kewell şeklinde bir dizilişle çıkacağını düşünüyorum. transfer edilecek yeni oyuncuları hesaba katmadım.Barış'ın son iki maçta , pas yüzdesi yüksekti. Eğer böyle yüzde ile oynayacaksa, takıma yararlı olacağı kesin. Ama genel doğru şu ki, takımda, Ayhan ve Barış çok pas hatası ile oynayan iki futbolcumuz(ayhanın yıllardır süpr ligin isabetli pas yüzdesinde zirvede olduğunu unutmamak lazım tabi)

htspor dedi ki...

barış-linderoth-elano

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Öncelikle Arda kesinlikle ve kesinlikle ortada oynamamalı, topu ayağında çok fazla tutuyor vede fazladan bir şeyler yapmaya çalışıyor farkında mı bilmiyorum fakat bu takımın kollektif oyun stilini bozuyor, giderek Alex tabiri orta saha oyuncu profiline dönüşmesi de cabası (klasik 10 numara) diyorum ve benim düşündüğüm orta üçlüye geçiyorum.

MEHMET TOPAL | ELANO | LINDEROTH

Elano bu takımın vazgeçilmezi olacaktır ki bunu herkes zamanla görecektir.

Mehmet Topal'ı kesinlikle ve kesinlikle Mustafa Sarp'A tercih ederim, Mustafa Sarp'ın gösteridiği performans sezon başından beri herkesin takdirini topluyor fakat malesef yapa bilecekleri sınırlı ki yaş sorunu da cabası.

Linderoth diyorum bilmiyorum belki biraz toz pembe bakıyorumdur ama ben ondan halen çok şey bekliyorum, eğer ki Tobi olmazsa bence o bölgeye devre arasında bir transfer gelebilir ki bu transferi düşünmeden önce Ayhan Akman'ın yaş sorununu da göz önünde tutmalıyız.

Sade dedi ki...

Yorumlar kısmına Elano - Linderoth - Arda üçlüsünü hayalimdeki üçlü olarak yazmak için niyetlendim. İlk yorumlarda da Chao Grey ve Borges'inde hayalinde benzer 3lü olduğunu görünce sevindim. Sevindim de aynı zamanda da Linderoth için tekrar bir iç geçirdim.

Linderoth gereklidir bu takıma ama artık ümit ve ümitsizlik arasında gitmekten yoruldum ki o geldiği günden beri sanırım inatla ve sabırla bekleyen nadir taraftarlandanım. Elano'nun takıma katılmasını Rijkaard'ın istediğini biliyoruz. Bence ilk olarak aklında onu orta sahadaki 3'lüye monte etmek vardı. Ancak bir türlü istenen defansif direnci ortaya koyamadı Elano. Devre arasının ona ve takıma iyi geleceğini düşünüyorum. Elano'nun liderlik vasfının da olduğuna ve bunu gösterebilmek için birazda takım arkadaşlarından destek alması gerektiğine inanıyorum. Takım arkadaşlarını tanıdıkça belki Lincoln gibi çok fazla göze hoş gelen hareketleri olmayacaktır ama topsuz alan, oyun yönü, kontra atak, serbest vuruş, gibi konularda Galatasaray'a katkı sağlayacaktır. Umarım kimya tutar ve pozitif bir patlama ile çıkışa geçer, çıkışa geçmekte vesile olur.

Tabi şuan için biraz hayali bir 3'lü bu ama istenen sistem için biçilmiş kaftan bu üçlüdür. Tabi Arda ve Elano'nun defansif yönde eksikliklerinin olduğunu da biraz görmezden gelmiş olduğumu da kabul ediyorum.

Var olan kadroda (oynayabilecekler arasından) idela yakın 3'lüyü zaten sen vermişsin. Sarp - Akman - Turan bu üçlü var olanların en iyisidir. Barış ve Topal de yedekleyicileridir. Barış takımın direnç gücüne fazlasıyla ihtiyacı olduğu durumlarda değerlendirilebilir.

Ben Topal'ı defansta görmekten de çok mutlu oluyorum. Böyle bir değişim içine girse ve tümden bir stoper olsa ne harika olurdu! Çok mu hayalci oluverdim bir anda bilmiyorum...

Cem Kalay dedi ki...

Merhaba,

Tüm yorumları okuduktan sonra benimde yazasım geldi bu konu hakkında.

Öncelikle defansif orta saha rolüne bende Mustafa Sarp'ı uygun görüyorum. Nedenide bu sezon hiçbir karşılaşmayı kaçırmaması, ileride olsun, geride olsun takımına müthiş derecede yardımda bulunması, ve bir Galatasaray taraftarı olduğunu her an hissettirmesi.. 29 yaşında büyük takıma gelmiş olmanın vermiş olduğu sorumluluk ve oynama isteği.. Mustafa Sarp bu bölge için biçilmiş kaftandır ve bu sezon sadece Diyarbakırspor maçını kaçırdıki, oda sarı kart cezasından dolayı.

Sorumlu olması, ne yaptıgının bilincinde olması, oyunu iki yönlü oynayabilmesi gibi birçok özelliğe sahip bir oyuncunuz varsa Sarp'ı bu bölgeye rahatlıkla yazabilirsiniz.


Diğer ikiliden birisi mutlaka Arda Turan. Sezon başında bu bölgede gösterdiği üstün performans, daha önceki yıllarda savunma oynamış olması, aynı zamanda ataktada son derece efektif olmasıyla orta alana rahatlıkla yazılabilinir. Kanatlarda oynamak istemediği suratından belli zaten, işin doğrusuda bana göre budur, orta sahanın ortasıdır.

Orta sahada Mustafa ve Arda'yı yerleştirdikten sonraki adayım ise Mehmet Topal'dır kesinlikle. Mehmet'in son 4-5 maçtır gösterdiği müthiş performans bir yana ileridede son zamanlarda yaratıcılığı arttı. Bakınız Pana maçında Baros'a yaptığı asist. Bakınız Dinamo maçındaki golü. Ve buna benzer birçok olumlu hareketi var sezon içerisinde. Diyarbakır maçına kötü başlamasına rağmen - pas hatalarıyla - daha sonra iyi toparladı. Ve bana göre ideal üçlüde olması gereken bir oyuncu.

Mehmet Topal - Arda ve Mustafa Sarp'lı üçlü bana göre ideal olanıdır. Zaman zaman Barış rotasyonda kullanılabilinir Arda'nın yerine alınır, Arda'da daha ileriye kaydırılır vs. Ama Ayhan Akman'ın sürekli oynayabileceğini düşünmüyorum ben bu sistemde.

Sert takımlara karşı Ayhan çok pasif kalıyor. Diyarbakırspor'un ilk dakiklarda yapmış olduğu preste Ayhan'ın hatalarına göz atarsanız daha iyi anlayabilirsiniz. Kilit bir rolde Ayhan ama sert, pres yapan ve baskılı oynayan takımlara karşı her zaman zorlanmıştır. Ayhan saha içinde iyi işlerde yaptı, sezon genelindede. Ama ideal üçlüde oynayabileceğini düşünmüyorum ben.

Tabiki Rijkaard daha iyisini bilir :)

Borges dedi ki...

Yorum birakan herkese tesekkür.. Bir özetini gececektim ama bekledigimden cok yorum olmasi bir yana Enke'nin vefati biraz sarsmistir bizi. Ki bu uzun yazinin bu kadar insan tarafindan sonuna kadar okunmasi bile sürprizdi. Pek coguna göre sikici postlardan sonuc itibari ile..

Sadece beni gelistiren yorumlarin oldugunu, yer yer göremedigim farkli noktalarin varligini da gösterdigini belirtmek isterim. Futbol böyle, paylastikca zenginlestirir bakis acilari..Umarim bu yazinin da okuyanlara bir katkisi olmustur.

Söyle bi topladim ben listeyi:

Linderoth : 15
Elano: 13
Arda Turan: 13
Mustafa Sarp: 11
Mehmet Topal: 10
Ayhan Akman: 4
Baris: 2
Yeni Yabanci: 1

Hamit Transfer edilsin : 2

Okuyan/yorumlayan herkese tesekkürler..

Adsız dedi ki...

Mustafa Sarp, gönül rahatlığıyla ileriye çıkabildiği ölçüde mükemmele yakın seviyede kalacaktır. Bu da asıl ve en sevdiği yeri olan defans dörtlüsünün önünden oynayan Mehmet Topal'ın varlığını farz kılıyor. Ancak Topal'ın top çıkarmaktan ziyade pas trafiğini sağlama konusundaki yaratıcı eksikliği, fiziken tam bir Linderoth'u şart kılıyor. Aynı zamanda orta alan ile forvet hattı arasındaki iletişimi sağlamak adına da pasör bir ayağa ihtiyaç olacaktır, o da Elano'dur.

Yani Linderoth (Topal) - Sarp (Ayhan) - Elano (Arda)

Yani bu fikrim doğrultusunda orta üçlüde fizik gücü açısından her türlü bir zayıf halka olacak.

Ayhan'ı da alan daraltma yeteneği dolayısıyla katıyorum bu fizik gücü/defansif yön kısmına.

Ancak Elano da Arda da defanstaki yardım etmez hallerini, Topal yada Sarp'ın kapacağı, sektireceği yada çıkartacağı topların uçtaki üçlüye aktarılması rolünde telafi edeceklerdir.

sawero dedi ki...

ön libero diye kabaca tabir edilen bölgeye şu an için mustafa sarp-m.topalın form durumuna göre değişebilir kararım, gerçekten iyileşirse linderoth ve de elano, arda ise solda, bu seneki tüm maçları çıplak gözle izledim kısaca özetlersem ayhan inanılmaz beğendiğim bir oyuncu olmasına rağmen çok statik kalıyor,mustafa sarp konusunda kesinlikle katılıyorum sana, sadece topa biraz fazla basıyor,arda'nın sezona süper girip 6-7 hafta yokları oynaması klasikleşmeye başladı, 1 ve 2. bölgelerden top almaya geldiği takdirde fizik kalitesi 3. bölgede doğruları yaptırtmıyor ona, bu sebeple solda ve serbest oynaması daha hayırlı olur gibime geliyor,
şu anda bence en önemli problem yavaşlık, orta 3 lüyü sarp ayhan arda ile kurunca özellikle ayhan ve sarp'ın yavaşlığı ayyuka çıkıyor, misal önde basan bir takıma karşı leo kale vuruşu kullanacak servet ve gökhan çizgilere yaslanıyor (stopere basacak rakip forvet oyuncusu-ları savunmayla çizgilerde) bekler stoperlerin önünde az daha içe yakınlar, boşalan göbekten sarp ya da ayhan top almaya geliyor, sarp topu alıyor, ayhan ile oynuyor,bu arada mustafa nın pas almak için tekrar hareketlenmesi gerekiyor ki ayhan'ın pas seçeneği mustafa, bek, ya da arda ile beraber 3 e çıksın, mustafa genelde hareketlenemiyor(yavaş kalıyor), ayhan oyun kurarken arda'yı göremezse mecburen garanti oyunu oynuyor bek'e atıyor topu, ya da top ayhana ulaştığında göbeğe dönmüş olan stoperlerden birine, bu ortasahayı geriye yaslıyor, hücum mecburen çizgilere kayıyor, sezon başından beri göbekten tehlikeli geldiğimiz pozisyon sayısı 10 bile yoktur,ayhan'ın oyunculuğu tartışılmaz benim gözümde, ama senin deyiminle sistemin, en önemli parçası 33 yaşında, eski dinamizminden yoksun ve yavaş(yavaşlığı topu ayağından hızlı ve olumlu çıkaramadığından) pozisyonu yüzde 50 yetenek çokça oyun zekası ve bilgisi(takımda oyunu en çok özümsemiş adam ayhandır bana göre) ile kotarıyor, bu pozisyonda linderoth (ki bence kendisi ön liberodan çok box to box oyuncusu)oyun zekası aynı şekilde bilgisi hızı ve topu ayağından çok hızlı çıkarıp doğru koşuları yapması ile ayhan'dan bir adım öne çıkar tamamen iyileşirse, elano ise şu anki performansı ile net oynamaz, ama az buçuk elano yu izleyen herkes elano'nun bu olmadığını da bilir, lincolnün yeteneğinin yarısı yok elano'da ama zaten ikisi çok farklı tip oyuncu,elano hakkındaki tim oluşturma meselesine tamamen katılıyorum, city deki elano orada arda'yı oynatmaz bu kadar söyleyeyim.
her zamanki gibi çok güzel olmuş analiz, eline sağlık..

Ekâbir dedi ki...

Linderoth

Elano Ayhan

Elano Deco kadar geriye çalışamaz mı?
Yahut Deco tam olarak ne yapıyordu?

bonaventure dedi ki...

linderothh arda elano diyesim var ama linderothun neredeyse 2 yıl süren sakatlığından sonra formunu bulması çok zor gibime geliyor. bu saatten sonra linderoth dan iyi bir yedek olur en fazla. o yüzden topalın euro 2008 deki (ve öncesi) performansıyla arda elano tercihimdir. elanonun yakın zamanda tam bir görev adamı olabileceğini sezinliyorum. arda yı ise istersen sol bek oynat gene oynar. en azından manisada winger back iken neler yapabildiğini o tecrübesiz haliyle gördük. arda nasıl ki gs deki ilk 11 giydiği ilk senesinde bir takım sıkıntılar atlattıysa (performans açısından), bu dönemde de o sıkıntıları atlatıp buraya da adepte olur yakında. zira dönem dönem bu işi yapabileceğini gösteriyor.