10 Kasım 2009

Mesut Özil'in Oyun Zekasi.!




Sunu söyleyeyim ben.. Su an icin Almanyanin bana göre en durdurulamaz oyuncusu Mesut Özil'dir. Seyretmekten keyif aldigim en özel oyuncularin basinda gelir ayni zamanda. Premiere Lige cok uygun futbol karakteri vardir ve yakinda da (razi gelmesek de ayriliga)orada olacaktir diye dusunuyorum. Video'nun icerigine gecmeden önce gecen verdigi röportajin iceriginden bahsedelim. Diyor ki benim en cok sevdigim oyun Satranc. Hocamiz vardi ve hep oynardik geyigi bir yana futbola olan yansimasindan da bahsediyor.. Önümde oynayan oyuncunun iki hamle sonrasini düsünebiliyorum ve burada Satranc oynamamin payi yadsinamaz. Kahn özelliklerini saydiktan sonra oyun zekasina yönelik güzelleme yapar iken spiker yasini dile getirip kaninda mi var ki diye devam ediyor.. Kahn, egitilebilir oldugundan bahsedeiyor ki bence egitim ancak cok kucuk yaslarda aha böyle satranc filan oynamakla mümkündür.. Belirli bir yastan sonra mümkün degildir.. Mesut futbolu icgüdüsel olarak icerisinde tasiyor.. Teknigi, driplingleri velhasil yeteneginin yaninda konu edilen oyun zekasi..

Kahn'in oklarla ekranda anlattigi ise Schweinsteiger'in pasi sirasinda Özil'in iki hamle sonrasini dusunup o pasi Schweini'den almak icin hamle yapmamasi ve bunun yerine Klose'nin alip iceriye oynayacagini düsünerek o kosuyu gerceklestirip golü atmasidir..

Burada pasif rolde iken nasil düsündügünün alti cizilmis lakin ben daha cok verdigi o müthis paslari da göstermek isterdim.. Almanyanin umudu oldunuz, bu baski sizi korkutmuyor mu sorusuna daha cok seviniyorum diye cevap verir iken son derece samimidir zira o aslinda herkesin bir sey yapamadigi zamanlarin kralidir. Her türlü kiliti acabilecek bir ayaga ve bundan da önemlisi oyun zekasina sahiptir.. Suradaki gecen hafta attigi golü de lütfen izleyin derim....

7 yorum:

POSTER BOY NYC dedi ki...

Arda daki en buyuk eksiklik bu zaten birak sonraki 2 hamleyi sonraki hamlede bile zorluk cekiyor.Bu hafta attigi goldeki kosusu aslinda fena degil ama ordaki asik zeka kewell da topu once aliyor sonra veriyor kosunu yapiyor baristan tekrar pasi aliyor ve ardanin onune kafayla arapasi birakiyor.Sonraki iki hamleyi dusne bilme yetenekli futbolcuyla yildiz futbolcuyu birbirinden ayiran en buyuk ozellik kanimca ve bu ozelligin calisilarak kazanilacagini pek zannetmiyorum insanin dogarken icinde olan bisey.

Borges dedi ki...

POST BOY NYC: Bence bu konuda Arda'ya haksizlik ediyorsun zira Arda'nin Zeka acisindan her iki anlamda da eksigi yok.. Lakin bu siradisilik belki cok baska.. Arda'nin oyun zekasi türkiye sinirlari icerisinde oldukca yüksek

Unknown dedi ki...

Bu videoda Mesut'un oyun zekasi kadar Oliver Kahn'in da analitik zekasina hayran kaldim. Eski futbolcudan yorumcu boyle olur iste. Turk meslektaslariyla arasinda muhtemel bir karsilastirma anlayan kisi icin depresyon sebebi olabilir.

POSTER BOY NYC dedi ki...

Biz konduramiyoruz ama ardanin bir cok iyi yonu olmasina ramen bence cok eksigi var.23 yasina geldi hala sut atmasini ogrenebilmis degil,arapaslarinda da arkadaslarni iyi kaciramiyor.takim savunmasina yeterli katki yokve bence halla idda ediyorum bir yildiz icin oyun zekasi dusuk.belki ben yaniliyorum son 2 senedir yurt disinda oldugum icin ciplak gozle izleme firsatim olmadi ama ben ardadan cok daha farkli seyler bekliyodum.Bu haliyle bile turkiyenin en iyisi o ayri.

Adsız dedi ki...

Arda ile Mesut karşılaştırmasını okuyunca aklıma arkadasım anlattığı bir anısı geldi.

İş icabı sürekli Özbekistana gidip gelen arkadasım Özbek gençlerin aralarında bir birlerine bir şeyler anlatıp gülüştüklerini görünce neler anlatıyorsunuz diyip yanlarına gitmiş.
Özbek gençlerden bi tanesi bizim de lise yıllarıdan cok duyduğumuz kendi ülkemize uydurduğumuz bir fıkrayı anlatmaya başlamış

2020 yılında yeryüzünün tek hakimi Özbekistan olacak
Neden ???
Çünkü yer yüzünde sadece Özbekistan kalacak diğer devletler uzaya cıkacak da ondan.
Özbek gençler kahkahakarla gülmeye başlamışlar.
Bu fıkrayı tüm Türk devletleri kendi ülkelerine uyduruyor heralde demişti.
Geçmişi ile gurur duyan toplum geleceği ile nie bu kadar alay eder yada kendini küçük görür ki.

Messi de su var Ardada su yok.Ronaldonun artısı su Ardanın eksisi su bu tarz onlarca yorum okuduk.Okumaya da devam ediyoruz.Karşılaştırmalarda hep en uçlardan

Hafta sonu Manu-Chelsea maçı öncesinde İngilizler savaşlarda kaybettikleri askerleri anısa bir seramoni yaptılar trubunde de pankartlar güneşi batmayan imparatorluk v.s aslında o savaşları dünyayı kendi eksenleri etrafında döndürmek için büyük çoğunluğunu kendileri başlattılar bu insanlık adına utanç verici ama ingilizler için gurur kaynağı maçı anlatan spiker de bu tarz şeyleri inglizleri çok iyi beceriyor demişti.


İngilizler utanmaları gereken işleri tüm dünyanın izlediği bir maç öncesi gurur kaynağı haline dönüştürürken biz gururlanacağımız değerlerden utanmanın yada onu alçaltmanın yönlerini arıyoruz araştırıyoruz.

Aslında Mesut Almanyayı seçerek zekice bir iş yaptı sanırım.Geleceği adına.Yarı Alamancı biri olarakda hak vermiyorda değilim ona

Alper Öcal dedi ki...

Satranç ve futbol deyince akla ilk gelecek futbol figürü Felix Magath. Literatüre geçmiş "fußball ist wie Schach" sözü de vardır.

1978 yılında, Hamburg'da topçuykena yakalandığı bir hastalık sırasında 4 hafta yatağa mahkumken Korchnoi ve Karpov'un Dünya şampiyonluğu maçlarını izlemiş. İyileştikten sonra Hamburg'da bir satranç kulübüne yazılmış. Yetmemiş, özel ders almış.

30 yıldır da oynuyor. Futbol taktisyenliğini, teorilerini geliştirirken satrançtan feyz alıyor.

İş görüşmelerinden ve seyahatlerden kafamı kaldırabildiğim zaman detaylıca yazacağım blogda ama Almanca bilenler için şu link gayet güzeldir.

http://www.spiegel.de/sport/fussball/0,1518,640418,00.html

Borges dedi ki...

Alper Öcal: biliyorum onun satranc askini.

http://devrimderki.blogspot.com/2009/04/magath-ve-satranc.html

E dön artik sen de.. Özlettin, cok oldu bu ara..