27 Temmuz 2011

Yok artık..



Yıllar yılı öncesinin Barçalı oyuncusu ve sonrasında teknik direktör ve scout ekibinde çalışmış ve hatta Di Stefano transferinde konuşulmuş ünlü ismi Josep Samitier (1902- 1972) şunu demişti:

'Futbol kar getiren bir sektör olsaydı çoktan bankalara ait olurdu.'

Samitier bu yaşamdan göçeli çok zaman geçti ve bugün gelinen durum ise onu haklı çıkarıyor.

El Pais'in geçtiği habere göre durum şudur:

Real Madrid 100 milyon Ronaldo'ya ve 60 milyon da Kaka'ya iki farklı kredi kullanarak ödeme gerçekleştirebildi. Caja Madrid ve Banco Santander.. Caja Madrid zor günler geçiriyor ve bağlı bulunduğu (Buradaki aynı isimle ve fakat farklı sahipleri olan Sparkasse grubu gibi düşünün) diğer banka grubu ile birleşerek ancak bu krizi atlatabilir. Bankia grubu tek çözüm yolu. Bankia daha büyük daha güçlü ve fakat onun da sorunları büyük. Hepsine birden yardım edebilecek tek kurum ise Avrupa Merkez Bankası.. ve fakat o da garanti istiyor ve bu tarafın teminat olarak sunduğu 760 milyon avro değerindeki Madrid Activos Corporativos V fonu. İçerisinde Ronaldo transferi adına alınan 76.5 milyon avro değerindeki kredi de bulunuyor. Elde böyle bir para gerçekte yok daha çok teminat olarak ortaya sürülen aslında bir anlamda Christiano Ronaldo..

Yani hem o bankanın hem de Madrid'in ihtimali az olsa dahi çöküşü durumunda Ronaldo Avrupa Merkez Banka'sının bir 'malı' olarak yaşamına devam edebilir. Elbette Madrid çeşitli reklam gelirleri ve alacaklarıyla 2014 yılına kadar olan ödemeleri garanti altına almıştır ama olası bir aksilikte sonuç tuhaf bir görüntü oluşturacaktır. Büyük bir banka çok daha büyük bir kurumdan aldığı yüklü miktar kredinin teminatının çok değil onda birinin bir futbolcu olması garip değil midir? İlginç olsa da bu daha çok geleceğin futbol dünyasının gösteriminden küçük bir kesit. Oyuncu paraya tam anlamıyla tahvil edilmiştir artık..

Bu sektör bu şekilde büyümeye devam ederse gelecekte ülkeler futbolcularını ekonomik krizden çıkmak adına satışa dahi çıkarabilir. Bugünlerde Portekiz-Ronaldo üzerinden yapılan bu şakamsı haberler ileride pek de 'şaka' olmayacak gibi.. hayırlısı.

2 yorum:

fazladan bir adam dedi ki...

mükemmel yazmışsınız,emeğinize sağlık...

modafobik dedi ki...

Gördüğüm en iyi futbol bloglarından ya iyi oldu burası valla!