29 Kasım 2011

Çöküş!



Uli Höness çok açık ve net bir şekilde belirtti: Şampiyonlar Ligini seviyoruz ve elbette final oynamak isteriz evimizde ama öncelikli hedefimiz lig şampiyonluğudur!

Bundesliganın ilk haftası hariç gol dahi yemeden ligde ve şampiyonlar liginde seri galibiyetler alıp zirveye yerleşen takım üst üste mağlubiyetler almaya başladı. Bugün ligde 3.sırada..

Schweinsteiger'in yokluğu!

Bu bölgenin oyuncusunun her zaman teknik yeterliliği kadar mental açıdan da seviyesi üst düzey olması gerekir. Rakibe bir şekilde baskı kuruyorsanız sorun yaşamayabilirsiniz ve fakat Mainz gibi forvetleriyle dahi size sahanın her yerinde bir plan doğrultusunda organize bir şekilde saldıran bir takıma karşı temel nokta oyun kurucunuzun doğru yerde ve zamanda olup doğru yere topu ileterek presi kırmasıdır.

Tuchel, yıllar sonra evinde Stuttgart karşısında akımı galibiyete taşıyan Ujah'ı değil de Sami Allagui'yi tercih etmesinin nedeni de buraya yapılacak baskıydı. Dörtlü orta saha iki forvet ile birleşerek Bayern München'in iki defansif orta sahasının takımla ilişkisini kopardı maç esnasında.

Bayern akınları Lahm'dan Ribery'e doğru tek seçeneğe düşünce buraya çelme atmak çok da zor olmadı. İki golün ikisi de Ribery tarafındaki sıkışıklıktan doğan faul atışı sonrası gerçekleşti.

Schweinsteiger olsaydı bu bölge bu kadar kolay hapsedilip etkisizleştirilir miydi bilinmez.

Robben'in takıma eklemlenmesi!

Schweinsteiger'in yokluğu bir başka sorunu daha doğurdu. Kadronun içerisinde bu bölgeye oturtulması gereken en uygun oyuncu hücumun ön merkezinde yer alan Kroos idi. Genç oyuncuyu buraya çekerseniz ön alan tam anlamıyla farklılaşıyor. Müller merkeze Robben kenara v.s. Bunun dışında Müller'i dışarıda bırakırsanız kenarları kilitleyen hemen herkes Bayern'i etkisizleştirebiliyor, Kroos'u değersiz kılıyor.

Çözüm:

Pek kimse farkında değil ama Schweinsteiger'in bir başka versiyonu bu takımda tecrübesi ve sezgisi bakımından Anatoli Timoschuk'tur. Onu bu bölgeye kısa süre için yerleştirmek biraz olsun takımı rahatlatır. Ribery sezon başından bu yana takımı götüren oyuncu ve biraz dinlendirilip Müller'i ters kanada atarak Robben üzerinden yürünebilir. Ön merkezdeki Kroos'dan vazgeçilmemesi şart..Robben devreye girmeli ve Müller de bir yerlere oturtulmalıdır ki hemen hepsinin daha fazla işlevsel olmasını sağlayacaktır..

Hem Ribery hem Robben'in çizgiye ineceğini beş defansdan dördü farkında. Dahası bireysel yetenekleri üst düzey olsa da kalabalıklaştırılan kenarlarda sıkışıp kalıyor. Dolayısla merkez forvet Gomez olduğu vakit sadece Robbery'den birisi tercih edilmelidir. Lakin Gomez değil de -misal Olic- tek forvet olarak çıkarsa işte o zaman her şey başka olur. Rib-Rob ikilisini bir arada oynatmanın çözümü Gomez fedakarlığıdır..

1 yorum:

CH dedi ki...

Bayern'in emre'si. Bir an evvel donse iyi olur bayern icin!