19 Mayıs 2009

Magath Etkisi.!



Sistemi sir degil bu adamin.

Oyunun temelinde 10 numarasi vardir. o olmadan oyuna baslamaz Magath.. Bunun yani sira dört defans, iki forvet, iki kanat oyuncusu bir defansif orta saha..

Bayern Münih ile hem ligi hem de alman kupasini üst üste iki kere alan ilk ve tek teknik adamdir Almanyada.. Ücüncü yilin basinda cok istedigi Lincoln'ü Van Bommel yerine alabilseydi ya da Deisler futbolu birakmasaydi belki macerasi ocak ayinda sona ermezdi. Wolfsburg'a ilk geldigi yillarda Trabzonspor'da tutunamamis Marcelinho'yu takima aldi ve bu futbolcu müthis bir performans gösterdi Magath yönetimi altinda. Kendisine o kadar cok güvenir ki Marcelinho Tranzonsporda ne yapmistir, disiplinsizligi nasil önlerim gibi sorulari düsünmez. Grafite'yi izlemeden transfer ettirmistir zira ona göre futbolcu sadece yetenekli olsun, gerisini o halleder.. Grafite icin misal eski oyuncusu Jorginho'ya sormus, nasil bir forvet bu adam diye ? Meselenin özü Magath'in felsefesinde yetenektir.. O yetenekten verim almak ise zaten onun isidir.. Birazdan neden böyle düsündügünü ve futbolcuya olan etkisine deginecegiz.. Ama sundan adim gibi eminim ki Lincoln'ü alsin tekrardan Schalke'ye, Lincoln hayatinin performansini sergileyecektir bu teknik adam altinda.. Sanirim bu birliktelik hem Lincoln hem Kuranyi hem de Galatasaray icin en hayirlisi olacaktir.. Baros ve ben haric herkes sevinecektir bu gelismeye.. Kuranyilesecek olan Baros da ayni demeci bir süre sonra verecektir "lincoln'ü geri alin".. Dün ülkemin basinin her kösesinde Kuranyi'nin "Lincoln'u geri alin" demeci vardi.. Böyle bir beyanatin ülke basininda yer almasi icin Bild gazetesine kapak olmasi gerekiyor.. Oysa ben size Kicker'e iki tam sayfa röportaj vermis olan Jermaine Jones'un Lincoln hakkinda söylediklerini iletmistim. Ernst-Engelaar-Jones üclüsünün yaninda faydasiz rakitic sonrasi nasil degere bindigini ve kendi seyircisini Lincoln'ün üzerine haksiz bir sekilde gittigi icin nasil sucladigini vesaire..

Magath'in oyun sistemine dönersek temelinde (sonra cok daha ayrintili deginecegiz bu sisteme) on numara ya da aslinda yetenegi islemek vardir ve bu yüzdendir ki takimin belkemigi defansif orta sahasi brezilyali Joshue'dir. Almanyada benim okudugum tek bir spor yazari yoktur ki neden Misimovic kosmuyor, takimin savunmasina arti yük bindiriyor desin.. Yazik degil mi Joshue'ye diye analiz yapsin.. Misimovicler, Marcelinho'lar,Diego'lar, Ribery'ler,Hajnal'lar.. Ofansif orta saha olarak takima etki ediyor mu etmiyor mu? Daha cok mesele budur. Magath öndeki dörtlüden bu yil böyle bir verim aldiysa bunun bir nedeni de cok faullu oynasa da sadece bir kere sari kart cezalisi durumuna düsüp 33 macin 31'inde oynayan Joshue'dir.. Yedegi de yoktur. Bu yil olasi bir Joshue sakatligi olsaydi kesinlikle bunun altindan kalkamazlardi.. Takimin emniyet sübabidir ve belki de aslinda degeri acisindan dile getirirsek en önemli oyuncusudur..



Velhasil su oyuncu performanslarina bir daha bakalim..

Grafite, 24 Bundesliga macinda 26 gol atiyor.. Dzeko 31 macta penaltisiz 25 gol.. Misimovic ligin bitimine bir hafta kala 19 asist.. Wolfsburg tarihinin en iyi derecesine ulasiyor.. Genc yetenek Marcel Schafer sol bek olarak 8 asist ve milli takima yükseliyor..

Bu basarinin kacta kaci futbolcunun kendisine ait ve elbette tüm bu olup bitende Magath'in payi nedir ?

Diyelim ki Dzeko genc yetenek.. Teplice'den onu almak basli basina istir zaten ama zaten parlayacak olsun ve Wolfsburg sadece dogru bir transfer hamlesi yapmis olsun.. Ve fakat Grafite'nin yasi 30'a gelmis.. Öncesinde böyle bir performansi ne Brezilyada ne de Fransa da göstermis. Kore liginde dokuz mac oynayip gol atamadan geri dönen bir adam.. Hadi ligler arasi farklar veyahut baska baska ayrintilar söz konusu.

Peki ya Misimovic ?

Nürnberg takimindan da biliyoruz iyi futbolcuydu da.. Geride kalan 6 Bundesliga sezonunda yaptigi asist sayisi 17.. Magath altinda bu biricik sezonda 19 asist yapiyor.

Wolfsburg ? En iyi derecesini gecen sene muhtesem bir ikinci devre peformansi sonrasi besinci olarak yasiyor..

Su resme iyi bakmak gerek..



Grafite o kadar güclü oldu ki.. Wolfsburg takimi iki sezondur ikinci yari rakiplerine her bakimdan fark atiyor.. Özellikle ikinci yari farkini oyun ve fizik-kondisyon olarak ortaya koyuyor.. Ilk geldiginde o sert idmanlara dayanamayip bayginlik gecirdigi söylenilen Grafite oyunun özellikle son bölümlerinde sezon sezon sonuna dogru baska türlü cosan takimi Wolfsburg gibi tutulamiyor.. Herkes yorgunluk asamasinda bitik durumda iken Grafite'yi cekerek dahi durduramiyorsunuz..

Velhasil-i kelam, ben Wolfsburg'un basarisinin yüzde seksenini Felix Magath ya da onu basa getirip bu sekilde calismasina izin veren yönetime veriyorum, yüzde onbesini paraya ve yüzde besini de futbolculara..

Baska acidan Wolfsburg yönetimi tek bir adama tüm takimi birakarak basarida belki de en önemli paya sahiptir. Magath bunlari basardiysa Wolfsburg futbol klubunun hademesini dahi belirleyecek güce sahip oldugu icindir.. Geldigi gün yasanilan degisim sonrasi elinde 12 kisi kalmistir. Bugün o kadrodan sadece Madlung vardir Sampiyonluga giden takiminda.. 50 milyon euro harcamis.. Kenidsini dahi kovacak yönetici kendisidir.. Wolfsburg tarih yazar iken bunlar akilda tutulmalidir kesinlikle.. Elbette bu yönetimin bir baska artisi sadece Dzeko'nun satisindan elde edecegi gelir ile Magath'a verdigi paranin mislisini klube geri kazandiracak olmasidir.. Magath etkisidir bu..

8 yorum:

PENALTY dedi ki...

"Baros ve ben haric herkes sevinecektir bu gelismeye.." En çok üzülenlerin başında ben gelirim herhalde. Acı olan Felix Magath'ın Galatsaray'a gelmesini çok istiyordum şimdi Lincoln'ü ona götürme isteğini görüyorum heryerde. Daha önceki postlarına attığım yorumlarda da söylemiştim. Magath ve yanında da Adler..Artık başka bahara..

Borges dedi ki...

PENALTY: belki bir gün diyoruz.. hayat ama Wolfsburg sampiyonlugu sonrsi yurt disina gitse de Türkiye Süper Ligine cok zor..

alperensaylar dedi ki...

ilk olarak schalkenin taraftarı ne düşünüyor acaba lincoln konusunda, yani benim düşüncem pek istemedikleri yönünde ama tabi almanyada olan sensin daha iyi bilirsin:)

ikincisi benim beklentim bayern'in misimovic'i geri alması yönünde mesela. a takımda neredeyse hiç oynamadan gitti diye hatırlıyorum bochum'a.

caven dedi ki...

Sanki bana daha cok rakip takımın taraftarları sevinecekmiş gibi geliyor.Çünkü lincoln ü konuşan eleştiren galatasaray taraftarından cok rakipler.Sanki böyle gizli toplantılar yapıp hacı bu adam hakkında nasıl daha fazla saçmalarız da biran önce almanya ya geri yollarızın planını yapıyolar gibi.Çünkü hakkında yapılan eleştriler saçmalıktan başka bişey değil.umarım yönetim büyük bir hata daha yapıp lincoln ü yollamaz.bu sezon lincoln süz maçları izlemek resmen işkenceydi.umarım önümüzdeki sezon bu işkenceye katlanmak zorunda kalmayız.

Protanopia dedi ki...

Futbolclara yüzde be de cok az olmus sanki. Ben ne kadar iyi teknik direktör olursa olsun, aslan payının futbolculara ait oldugunu düşünüyorum. Nihayetinde antrenman programı ağır ve iyi de olsa pestili çıkan, bayılan futbolcunun kendisidir. Aynı şekilde sahada da koşan ve yeteneklerini sergileyen. Teknik adam buna fırsat vermiş olsa dahi işi yapaandan daha azdır payı benim nazarımda.

Teknik direktör etkisini negatif düşünüyorum ben biraz mizahi biraz gerçek. Ne kadar az zararlıysa o kadar iyi :)

Peki o zaman niye fark bu kadar ortaya çıkıyor sorusunun cevabı da kaliteli-akıllı teknik direktör-yöneticinin az bulunmasıdır. Futbolcuları gereksiz sorunlarl boğuştuarn hoca-yönetici bolluğu aynı zamanda.

Yine kalite-akıl meselesine dönersek dönersek, kaç tane spor yüksek okulları hariç idare eder üiversite mezunu ve belli bir zekanın üstünde hoca vardır ki mesela? Tabii ki işin tek yönü o değil ama aynı zamanda futbol oynamış akıllı adamlar çok fark yaratabilirler bu futbol arenasında. Wenger ve Mourinho ne kadar elle tutulur konumdadır örneğin.

Girdiğim konudan çıkamadım kusura bakmayın :)

Borges dedi ki...

Karamurat: Is sadece oyuncularda bitseydi parasi olan isi götürmüstü ama yillardir -inter,madrid, bi dönem fenerbahce- parasi olup oyuncusu olanlar tökezlemistir bu yolda.

Ayni oyuncular-dzeko,grafite- baska teknik adam altinda bu performansin yarisini dahi gösteremiyorsa yüzde seksen derim magath icin..

sen de cok acimasiz olmussun :)

varol döken dedi ki...

peki aynı magath kendisine bu kadar yetkiyi veren yöneticilere sırtını dönüp schalke'ye gidiyorsa? şampiyonlar ligi'nde neden denemedi şansını, hoş biz de schalke'deki performansı değerlendirip bayern'i sallamasını isteriz ama...

joeyknish dedi ki...

Josue'nin Pirlovari, 2002'deki Tugayvari performansı ve ilerideki üçlü bir kenara; bence Riether ve Gentner'in performansının hakkını vermek de lazım...

Her iki oyuncu da nazarımda şu an kutu-diamond-baklava ne derseniz deyin o sistemde arayıp da bulamayacağınız iki iç...

(Magath'ın sezon içerisinde Josue'nin yanında önce Zaccardo sonra da Madlung'lu 4-4-2 deneylerini de hatırlatmak gerekir.)

Ama Misimovic ile Josue'nin arasına Gentner ve Riether'i koyduktan sonraki performansın kendilerini bu noktaya getirdiği düşüncesindeyim..

Günümüz futbolunun ona kadar sayıp tetiği çeken düelloculardan; siperler arkasında kafasını çıkarmadan körü körüne ateş eden askerlerin mücadelesine dönüşen hali pür melalinde hiç bir zaman çift forvetten vazgeçmeyen Magath'ın önünde saygıyla eğilmek lazım o ayrı tabii ki...