20 Mayıs 2009

Werder Bremen - Shakthar Donetsk: 1-2



Kupayi hakeden takim kazandi.

Bremen ligde bu kadar kötü gider iken burada olmasi dahi garip bir durumun ifadesidir. Baska acidan Bremen icin tüm sezonun özeti olmus bir mactir. Bremen maclarinin bir kismini defansinin sefi olan Mertesacker'in yoklugundan kaybetmistir digerlerini de Diegosuzluktan.. Her ikisi de bu final macinda yoktu.. Böyle kötü bremeni böyle kötü eksik yakalayan Lucescu'nun daha feci dövmesini beklerdim isin dogrusu.. Ki baska acidan Diego,Mertesacker ,Almeida olup cok daha güclü bir takim olsaydi cok daha güclü bir Saktar bulacaklardi gibi gelir bana..

Zira Lucescu'nun takimi cok güclü takimlara karsi inanilmaz bir performans göstermistir. Tüm sezon boyunca Sampiyonlar Ligi dahil müthis maclar cikardi aslinda. Barcelona karsisinda öyle oynadi ki son on dakikada Messi'nin girip iki gol atmasi cok buyuk haksizlikti. Keza diger maclari.. Özellikle deplasman maclarinda inanilmaz bir performans gösteriyordu ki burada olmayi da kupayi da haketmistir bu takim.. Bes brezilyali ile böyle disiplinli bir takim insa edilebilecegini de göstermistir cüme aleme..

Maca gelirsek..

Saktar iyi basladi ve daha besinci dakikada cok önemli firsati degerlendiremedi.. Pizzaro belki Bremen tarafinin en istekli futbolcusuydu lakin öyle savruk oynadi ki ilk bes dakikada kaptirdigi bütün toplar tehlike yaratti ve yine gol de onun kaptirdigi top sonrasi geldi.. Diego'nun yerinde kimse yoktu.. Oyun o noktadan kurulamadigi icin forvetlerden ayagi top yapani orta sahaya gelip bizzat ataklari baslatmak durumunda kaldi ve yukaridaki anlatilanlar gerceklesti. Burada 10 numaranin yeri bir sekilde doldurulmaliydi.. belki en basindan Özil'i buraya yerlestirmeliydi Schaaf..



Saktar, ilk yari ilsinho'nun tarafindan müthis ataklar gelistirdi.. Keza ikinci yari da bana göre macin en iyi adami olan Srna ile ters kanattan.. Hem Boenisch hali hazirda orada siritir iken Fritz ise ileri cikip da yerini kaybetmesi nedeniyle bosluklar verdi rakibe..

Saktar'in temposuna gün gectikce formundan düsen Frings ile bu sene sonu futbolu birakacak olan Bauman'iun cevap vermesi cok da olasi degildi zaten. Saktar yakaladigi bosluklari diagonal paslarla cok iyi kesfetse de sonuca giden yolda onlarin da cok iyi oldugu söylenemez. Bir yari Ilsinho, diger yari Srna ile her iki kanadi da iyi bir sekilde kullanip Srna'nin muthesem asisti ve kalecinin hatasi ile sonuc belirlenmis oldu.

Kaleciler.. Wiese, Bremenin belki de benim gördügüm en iyi döneminde Juventus'u eledigim dedigi anda bundan daha beter bir hata yapip Sampiyonlar Ligi yari finalinden etmisti bugün de Kupadan.. bugün üzülemiyor insan zira futbol oynayan kazandi lakin o gün oynayan kaybetmisti. Wiese, Neuer gibi kalecilerin istikrari da muthesem kurtarislar ile cok basit hatalarin devamliligi olsa gerek..



Iki baska teknik adamin savasiydi aslinda.. Schaaf ve Lucescu belki de birbirlerine zit iki oyun sisteminini yillar yili oynatan teknik adamlar.. Baska acidan duyunca inanamadim ama Saktar'da besinci yilini doldurdu Lucescu.. Onuncu yilini da Schaaf Bremende.. Galatasaray da bir sezonda iki teknik adami harcadi..

Diego ve Mertesacker'in oldugu gercek Bremen ile cok daha iyi bir mac olabilirdi lakin biraz dengesiz ve futbol acisindan cok da tatmin etmeyen bir final oldu. Hakedenin kazanmasi belki de tek tesellisi bugünün..



Mesut etkili olamadi.. Diego'nun olmadigi ve üc defansif orta sahanin oldugu yerde üzerine gidilecek tek oyuncu olmasi da bunda etkiliydi.. Cok etkili bir sol ayagi vardir lakin cok az topla bulusmasi bir yana Rosenberg'in berbat performansi, Pizzaro'nun sürekli orta alana gelip oyun kurmada yardimci olmak durumunda kalmasi etkisizliginin nedenleri arasinda.. Taktiksel anlamda aslinda yanlis kullanildigini da düsünüyorum. Ortalama bir on numaradan dahi daha az savunmasi vardir Mesut'un.. Diego misal durmaz, sürekli rakibi isirir.. Oysa Srna'nin oldugu yerde Mesut Ortaya cekilip daha savunmasi olan bir sol acik yerlestirilseydi hem oyun kurmada hem de son golde oldugu gibi Srna'nin cikislarinda Saktar bu kadar etkili olmazdi kesinlikle..

Velhasil, sevdigimiz bir adam Kupayi almistir, helal oLsun..

7 yorum:

alperensaylar dedi ki...

srna'ya ciddi anlamda hayran oldum bugün. bir insan, bu kadar mı başarılı noktaya uzun pas atar. bence en az beckham kadar isabetli uzun toplar atıyor. diğer özelliklerini saymıyorum bile. bu adam shakhtar için çok fazla. bu adamın yeri kesinlikle manchester, milan, real madrid gibi klüpler. öyle tottenham falan kesmez bu adamı:)

Adsız dedi ki...

ya kusra bakmayinda mesutu gozumuzde fazlami buyutmusuz sence?

PENALTY dedi ki...

Maçtaydım. Tek kelimeyle berbat bir maçtı. Etrafımda oturanların birçoğu uzatmaya kalmasa da evimize gitsek muhabbetindelerdi. En çekilmez tarafı ise bir kısım taraftarın fener lehine bağırmaya çalışması idi. Birkez daha benim için şu kanıtlandı ki o statda maç seyrettmek koltuklar Recaro bile olsa çekilmez bir işkence. Saktar tipik bir Lucesku takımı olmuş, tamamen sistem içerisinde oynuyorlar, özellikle beklerini ortasahaya yakın tutup Bremenin ortashada pas yapmalarını engellediler. Şuda kanıtlandı ki Diego Bremen için çok şeymiş. Orta sahada topu yönlenidirecek, hücüm organizasyonları yapacak, takımı hücuma çıkartacak oyuncu eksikliğini fazlasıyla hissetiler tüm maç boyunca. Zaten attıkları gol de bariz kaleci hatası bir duran top, bir organizasyon sonucu gerçekleştirebildikleri poziyonları dahi yok. Saktar takımı, hem sağ hem sol kanadı iyi kullanmaya çalıştı, özellikle İlsinho çok etkili oldu Bremen karşısında. Srna da ha keza öyleydi. Maç buraya kadar gelmişken kaleci Wiese'yi penaltılarda da görmek isterdim açıkcası. Maç içinde aslında çok iyi toplar da çıkardı, yediği golü de belki çıkartabilirdi ama yakın mesafeden ve yerden gelen topu alamadı.Sonuçta kazanan takım haketti kupayı.

Borges dedi ki...

Ben de penaltilari istedim.. Ama garip bir final oldu. bir takiminh her seyi bu macta yok, keza defansi da yok.. hem de formsuz.. Hamburg maclari icin ayri motivasyonlari vardi. Normal zamnlarind abir Bremen maci üstelik sistemlerin savasi olacakti, cok sevinecektim.. ama oLmadi.

Zaten beklenti yoktu o yüzden rahat ama keyifsiz bir mac izledik iste..

varol döken dedi ki...

@penalty
abi seni gayriresmi sözcüm ilan etsem ayıp olur mu:) hani bu kadar mı birebir olur düşünceler ve tamam nerden baksan değişir de gerçekler:)

ben de mesut'a değineyim... inan 10 numara pozisyonunda da olsa hiçbir şey yapamazdı borges... kamera onda olmadığı zaman görecektin, nasıl isteksiz, nasıl hırssız, nasıl güçsüz... birkaç pozisyonda şansı vardı topa vuramadı bile, bilemiyorum bu güçsüzlük mü isteksizlik mi nedir ama asla takımımda görmek istemeyeceğim bir oyuncu dedirtti bana... zaten garip bir ülkeyiz, yıldıray ı harcayan adama ses etmiyoruz da en doğal hakkı olan formayı seçen adama neler söylüyoruz... bu arada stadın yarısından fazlası alkışladı mesut'u, ıslıklayanlar çok olsa da...

shakthar taraftarı çok ama tırıştı, bremen in daha yoğun bir futbol kültürü olduğu belliydi ama shakthar'ın da futbol kültürü çok daha iyiydi... alper öcal yine boş geçmemiş ilsinho ben buradayım diyordu 22 kişi arasında, biraz da luis adriano... werder bremen inanılmaz kötüydü, yani top tutamadılar, ayağa pas yapamadılar, bütün maç yaptıkları tenis gibi gelen topa raket sallamaktı... biraz pizarro biraz da naldo ayakta kaldı...

velhasıl kelam uefa kupası gerçekten bitmiş ya:)

erdersson dedi ki...

çokta keyifsiz bir maç değildi.shaktarın organize atakları ve ayağa isabetleri pasları skibbeki galatasarayı hatırlattı.bremen ya gününde değildi yada dieogunun yokluğu ve lucescunun taktiği ile çok kötü bir maç çıkarttı.girdikleri pozisyonlarda doldur boşalt ve duran toplardan oldu.shaktar keyif verdi bremen ise hiçbirşey.almanya liginde en çok gol atan takımdan eser yoktu.birde shaktar transfer nasıl yapılırın dersini verdi türkiyedeki yöneticilere.

PENALTY dedi ki...

@ Varol Döken;

Aklın yolu bir ;) Ben de senin Mesut ile ilgili fikirlerine aynen katılıyorum gerçekten çok isteksiz ve de yorgun bir görüntüsü vardı. Biraz körler sağırlar oldu ama olsun artık:)