17 Mayıs 2009

Thimothee Atouba Üzerine..!



Besiktas'a transfer oldugu dedikodulari var. Ne kadar dogrudur bilmiyorum ama ben yine de bu oyuncu hakkinda yazmak istedim bir güzel pazar sabahi..

Kamerunlu futbolcuyu ben bu blogda türk takimlarina önerdim.. Cok iyi bir oyuncu lakin biraz sorunludur. Demem odur ki disiplinsiz futbolcu konusunda Lincoln filan hikayedir Atouba'nin yaninda.. Hali hazirda disiplinsiz bundesligist futbolcular listesine genelde Lincoln girmez bile.. Daha önceden de üzerinde durdugumuz gibi onun bir kirmizi karti vardir sampiyonluga mal olan ve iste bir de performansina göre oynamiyor" geyikleri filan.. Disiplinsiz oyuncu daha cok budur ve neler neler yapmamistir ki sevgili Atouba..

Hambug takiminin 2006 yilinin Aralik ayinda oynadigi Sampiyonlar Ligi maci olan CSKA Mokova macinda genc teknik adam Doll onu oyundan almak durumunda kalir.. Bir önceki macta Atouba bir penalti kacirir ve yenilen ikinci golde de hatali bulunur taraftarlar tarafindan.. Bu yüzden bir sonraki mac olan Moskava macinda isliklanir, yuhalanir ve Atuuba oyundan cikmak ister, teknik adam da onun istegini gerceklestirir.. Bu esnada taraftar isliklamayi abartir, bira kutulari firlatir üzerine ve Atouba söyle cevap verir onlara..



ve fakat hakem bunu görür ve kirmizi kartini de esirgemez. Bir sonraki macta ise Hambug seyircileri onu destekler.. zira Hamburg klubü az biraz nazi yanlisidir.. Oyundan cikarken cesitli irkci yaklasimlar da olmustur.. Bu yüzden irkcilik karsiti kimi projelere de destek vermesiyle de taninir..

Yaklasik bir ay sonra Hamburg takimi devre arasi kampi icin Birlesik Arap Emirliklerine gider.. Ve fakat o burasini cok begenmemistir ve kimseye bir sey söylemeden cikip Hamburg'a gelir.. Daha cok milli mac icin böyle bir sey yaptigi düsünülür ama sonucta habersiz kampi terkedip Hamburg'a gelmek hafifsenecek bir is degildir. Gecen sene Subat ayinda Afrika Kupasina gider ve fakat öyle gec gelir ki Hamburg takiminin oynadigi UEFA kupasi Zürich macinin kadrosuna giremez.. Almadan bileceksiniz ki sonradan Lincoln olayina dönmesin. Almanyada disiplinsiz oyuncular asagi yukari bellidir ve sik sik listelenirler, bir tanesi de suradadir.. Lütfen suraya bir bakin

Akabinde cok agir bir sakatlik gecirmistir. Bu oyuncuyu almadan önce cok siki bir saglik kontrolünden gecirip sözlesmesine ona göre maddeler eklenmelidir.. Bu sezonun basinda Ekim ayinda sakatlandi ve daha dün Bochum macinda takima aylar sonra ancak girebildi. Bu agir sakatliga dikkat edilmelidir.. Araya da sikistirayim Bochum'da oynayan yarma Joel Epalle'nin de kuzenidir..

(1,91 boy..)

Ama nasil bir sol bektir ?

Bana göre dünyanin en iyi takiminda dahi rahatlikla oynar. Sampiyonlar Ligi icin bicilmis kaftandir. Sol bek olmasina ragmen teknigi Lincolnvaridir.. 80 metre ters kanada isabetli top atar, gerekirse önündeki iki oyuncuyu gecebilecek donanima sahiptir. Cok güclüdür ve sahaya Ernst gibi yüregini koyangillerdendir.. Ikili mücadele kazanma orani hayli yüksektir yalniz zaman zaman risk almasindan dolayi basit hatalar yapar.. Baska acidan adam gecebilme özelligi olsa da stili nedeniyle oyunu yavaslatiyor elestirisini de almistir cokca zaman.. Belki dünyanin en iyisi veya dünya capinda kelimesini cok da rahat bir sekilde Atouba icin kullanamiyorsam bu yavaslik nedeniyledir.. Hizli bir sekilde istediklerini yapabilecek konumda olsa kesinlikle dünyanin en iyilerinin oldugu kategoriye katardim.. (yine de öyledir o ) Besiktas icin ise daha iyisi bence yoktur.. Bu yildiz oyuncu minvalinden degerlendirirsek yine cok iyi orta kesemez belki ama hucuma cok sik katilir.. Baski kurar sahanin diger tarafinda ve öndeki acik oyuncusu ile takimin hücüm gücünü yükseltir.. Tekniktir, paslarinin isabet orani hayliyle cok cok fazladir.. Topun sizde daha uzun süre kalma nedenidir baska acidan.. Güven verir size ve oyun kurmada ya da oyunu acmada sol bek olarak cok güzel destek verir.. Hakan Balta'nin yapamadigini cok iyi bir sekilde yapar..

2005/06 sezonu en iyi ve en cok mac oynadigi sezondur. 34 macin 31'inde forma giymistir. Bir sonraki sene ise sadece 21 mac oynamistir ve daha cok sakat sakat mac cikarmasindan sorunlar yasamistir Fedakar yapisi ve amatör bakis acisi her yerdedir aslinda. Araya bir de Afrika Kupasi girince verimi düsmüstür. Bir sene önce takimi Sampiyonlar Ligine götüren önemli performansin sahibi bir sene sonra cok kötü olaylar aginnin öznesi olur. Iste bu kendi seyircisi tarafindan yuhalanmasi, Afrika Kupasi ve gec katilimi.. Bu sene ise ekimde bir sakatlandi aha da dün döndü takima.. Lakin o agir sakatlik sonrasi ilkonbirde basladigi macta dün seksen dakika fena da olmayan bir performans ortaya koydugunu söylemek lazim. Kisaca gecmisi bu sekildedir.

Toplamda Fink gibi siradan Ernst gibi de "demode" degildir. Modern bir sol bek kavramini sonuna kadar hakeder.. Ben derim ki süper bir sol bektir eger ki ben bu oyuncuyu yönetirim diyen bir teknik adam var ise.. (örnek Martin Jol) Lakin Ernst gibi düzgün bir adam olmadigini bir daha ve bir daha hatirlatmak gerekir..

27 yasinda böyle bir adamin buraya gelebilmesi icin bu gibi sorunlar olacaktir.. Büyük basarilar maalasef Ibrahim Üzülmezlerle degil bekimlarla,Effenberglerle, Ronaldolarla,Ronaldinho'larla, Romariolarla,Rivaldolarla gelir. Ferguson ve Hitzfeld onca basariyi bu gibi yildiz oyunculari idare edebilme özelligi nedeniyle de kazanabildiler. Bu ikili onlarca kez karsilasmislar ve her mac öncesi misal Ferguson'un kabinesinde saraplarini icerlerken konustuklari konu yildiz yani siradisi ve fakat disiplinsiz oyuncularin yönetimi hakkindadir.. Teknik adam analizlerinde biz "pedagoji" egitimi üzerine duruyorsak Atouba'lar, Lincoln'ler, Effenberg'lerle oynayabilmenin sirrinin teknik-taktigin ötesinde biraz da oyuncu idaresinde gizli oldugunun altini cizmek istememizdendir.. Gibbs gibi daha yirmisine basmamis bir oyuncunun Sampiyonlar Ligi yari final macinda yaptigi o buyuk hatadan sonra sorunsuz bir sekilde bir sonraki macini oynamaya devam ediyorsa bu Wenger'in teknik taktik dehasindan ziyade genc oyuncu idaresi konusundaki üstün yeteneginden kaynaklanir.. Sahada robotlar olmadigi sürece bir teknik adamin kriteri hicbir zaman tek basina taktik olmayacaktir.. Atouba, bir daha söylüyorum türkiyenin belki de bugüne kadar görebilecegi en iyi sol beklerden ve en disiplinsiz gecmisi olan oyunculardan bir tanesidir.. Modern bir sol bektir, oyunun iki degil bes yönünü de oynar.

Mesele bu oyuncuyu almadan önce onu idare edebilirim ben diyen teknik adamin varligidir. Performansi, yetenegi konusunda kimsenin süphesi olmasin. 27 yasinda gelisimini de tamamlamis cok güzel bir oyuncudur.

Transferinin imkanliligi ise..

Yillik 1,7 Milyon euro Hamburg'dan aldigi paradir. Menajer sirketi degisikligine gittigine göre bir transfer düsünüyor kesinlikle.. Sampiyonlar Ligi ve yilligi 2.2 ya da 2.5 milyon euro oldugu vakit rahatlikla sözlesmesi sona eren ve bonservisi elinde olan bu oyuncuyu klube kazandirabilirsiniz.. Dün Bochum macinda Hamburg cok kötü oynamasina ragmen Atouba 80 dakika iyi bir performans göstermistir. Jol dün "Biliyorsunuz ki ben bir Atouba hayraniyim" dedi ve sene sonunda belli olacak sözlesmesinin uzatilip uzatilmayacagi diye devam etti.. Ve Jol geldiginden beri Atouba'nin disiplin sorunu kalmamistir..

Atouba simdilik kalmak istedigini aciklamistir.. Gelirse bir futbolsever olarak cok fazla sevinirim zira cok iyi bir futbolcudur.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

taraftarla anlaştığı sürece yeni bir pascal diyebiliriz o zaman.

Adsız dedi ki...

Cok doyurucu bir degerlendirme olmus. Vakit ayirdigin icin tesekkurler, eline saglik. Atouba'yla gorusuldugunu tahmin edip, anlasildigini saniyorum.

Turkiye'de onu sahiplenebilecek, isliklamayip arkasinda durabilecek tek bir futbol kulubu var o da Besiktas. İnsallah gelir ve el ustunde tutulur. İddia ediyorum ki buradaki sevgiyi gorunce, saha disinda bir disiplinsizligi kalmaz.

Adsız dedi ki...

banada biraz cesar prates i hatırlattı.

Kartal Bafiler dedi ki...

İçim umutla doldu, inşallah gerçekleşir Beşiktaşımıza kazandırılır,çünkü artık ŞL de başarılar gelmeli...

İsmail Şayan dedi ki...

Denizli "Altın Solaklar"ı toplamaya başlamış yine :)

D.A dedi ki...

deLi ibo yerine deli atouba geliyor diyebiliriz ozaman:)

Adsız dedi ki...

yazının tarihinden tam bir ay sonra beşiktaş için istabula geldiği haberleri ortalarda dolaşıyor ya borges bir kahin yada denizli burayı okuyor :)