27 Haziran 2010

Almanya- Ingiltere.!



Almanya-Ingiltere bir Dünya Kupasi klasigidir. Aralarindaki nefretin kökeninin pek cok nedeni vardir ama isin futbol kismi biraz 1966 Dünya Kupasi Finalinde yatar..1966 finaline kadar henüz Almanya'nin Ingiltere karsisinda galibiyeti dahi yoktur. Bunun öncesi ve cok daha keyifli bir inceleme icin ben sizi Ali Ece'nin kalemine dogru yolculuga cikarayim efendim.

Bu final macinda ise Almanlar macin basinda Haller ile 1-0 önce gecer. Hurst beraberligi yakaladiktan sonra 78.dakikada Peters Ingilizleri 2-1 öne gecirir. Her sey böyle bitecek der iken son dakikada Weber'in golü maci uzatmaya götürür ve aslinda cok sey de bu uzatma dakikalarinda Hurst'un sutu sonrasi verilen gol karari ile baslar.. Bugün bile goldü degildi tartismasi devam eder iken o gün Hakem bu golü gecerli sayar ve Ingiltere arkasindan buldugu ikinci gol ile maci 4-2 kazanir.. Ama tüm mesele o ücüncü goldür zira Almanya acilir ve son golü biraz da galibiyet icin her göze almassi sonucu yemistir..



66 finalinde atilan bu gol ve sonrasinda cikan ve bugüne kadar süren tartismalar, Ingiltere-Almanya macini biraz daha baska yapar artik.. Henüz Almanya'nin Ingiltere karsisinda o dönem tek bir galibiyeti dahi yoktur ve final macinda bu gol sonrasi yine kaybederler.. Yillar sonra Beckenbauer buradaki tartismali pozisyon icin gol degildi der ama ingilizlerin bu gol olmasa dahi turu hak ettiklerinin üzerinde durur.. iki yil sonra Hannover'de oynanilan karsilasmada Beckenbauer'in 82.dakikada attigi gol sonrasi gelen 1-0'lik galibiyet tarihte Almanya'nin Ingiltere karsisinda aldigi ilk zaferdir.. Ve fakat asil zafer ise 1970 Dünya Kupasinda gelecektir..



Almanya, Bayern Münih ile yeni bir jenarasyon yakalar.. Sepp Maier, Gerd Müller ve Beckenbauer vardir artik.. 70 Dünya Kupasi Ceyrek finali ayni zamanda 66'nin rövansidir. Gerd Müller ve Uwe Seeler gibi iki efsanenin forvetinde top kosturdugu Almanya ilk yari ve ikinci yarida yedigi goller sonrasi son yarim saate 2-0 yenik girer.. 68.dakikada Beckenbauer'in önündeki adami gecip uzak köseye biraktigi sut ile farki bire indirir ve bu aslinda tarihsel degisimin kirilma noktasidir diyebiliriz.. Öncesinde oynadigi 12 karsilasmada aldiklari iki beraberlik haric hep yenilmistir Almanlar.. Gecmis ile bugüne uzanan sürec arasina bir cizgi cekilir artik.. Almanlar bastirir.. Resimde görülen Hakan Sükür'ün Macaristan'a attigi gole benzer bir sekilde Hamburg efsanesi Uwe Seeler kafasinin arkasiyla attigi gol 82.dakikada önce beraberligi getirir..



...ve Bombaci uzatma dakikalarinda Ingiltere'nin fisini, attigi sayisiz gol arasindan en sevdigim diye etiketledigi bu gol ile ceker.. 2-0 geriden gelip 3-2'lik galibiyet 66 sonrasi genc Almanyaya ilac gibi gelir.. Ve fakat hala tartisilan o final macinin cizgiyi gecip gecmedigi bilinmeyen golüdür..



Dünya Kupasindan devam edersek 1990 Italya Dünya Kupasi yari final maci unutulmazdir. Brehme'nin golüne son ceyrekte Lineker'in cevabi maci önce uzatmalara sonra da penaltilara götürür.. Pearce'in penaltisini kurtaran Ilgner, Waddle'in kacirmasi sonrasi zafer turur attirir Almanlara.. Öyle bir galibiyettir ki bu tarihinde hic Penalti atislari sonrasi turu gecememis Ingilizler ve en azindan Dünya Kupasi tarihinde penalti atislari sonrasi hic kaybetmemis Almanya'nin bu olagan zaferi oyunu farkli bir boyuta tasir.. Bugün mactan cok konusulan olasi penalti atislaridir.. Neden ingilizeri yeneriz temali konularin basinda "penalti atislarina kalirsa geceriz" diyerek bilimsel kanit gibi Almanlarin zafer söylemleri gelistirmesinde bugünün de payi oldukca fazladir.



Avrupa Sampiyonalarinda ise ilk karsilasma 1972'de gerceklesir. Gruplardan cikan takimlar ceyrek final oynamaya hak kazanirlar. Lakin ceyrek final maclari iki turlu olur. Ingilteredeki macta Almanya Beckenbauer,Netzer,Hoeness,Müller'li kadroyla 3-1 kazanir iken kendi evindeki golsüz beraberlik final maclarina Almanya'yi götürür.. Bu 3-1'lik galibiyet Wembley'deki Almanyanin ilk zaferidir. Belcika'da yapilan Avrupa Sampiyonasi son dört takima ev sahipligi yapar sadece.. Almanya, ceyrek finalinde Ingiltere'yi 70 Dünya Kupasindan hemen sonra Avrupa Sampiyonasinda da eler ve nefreti biraz daha körükler.. 66-70-72 Almanya-Ingiltere maclarinin klasiklestiren zaman sürecidir..



1996 Avrupa Sampiyonasi yar fiinal maci.. Yine iki takim. Yine yari final.. Yine 90'da oldugu gibi penaltilar.. Ilk bes penaltida sorun yasanmaz iken sonrasinda Southgate'in penaltiyi kacirmasi sonrasi herkesin gözü Möller'in penaltisindadir. O da penaltiyi gole cevirdikten sonra tarihe iste bu pozuyla gecer..



1966'dan sonra en sasali Ingiltere zaferi budur. 2000 yilinda Avrupa Sampiyonasinda ayni gruba düserler ve burada ingiltere kazanir lakin ikisi de üst tura cikamazlar.. 2002 öncesi ise Almanya'nin kendi evinde Ingiltere karsisinda aldigi galibiyet en azindan son yetmis yilin en agir yenilgisi olarak tarihe gecer.. Bu ingilizlerin yakin zamanda bakip bakip "yapabiliriz" diyebilecegi, güc alip sahaya cikabilecegi son ciddi örnegidir. Bu mac sonrasi iki mac daha yapmislardir ve Londrada Almanya, Berlinde de Ingiltere ayni skorla galip gelirler: 2-1..

Almanya Ingiltere ile toplamda 32 mac yapar.. 10 galibiyet 6 beraberlik ve 15 yenilgi alir bu maclarda. 37 gol atar 66 tane yer.. ve bu 33. Karsilasma nerden baksan güzel bir mac olacaktir.!

Hiç yorum yok: