30 Haziran 2010

Louis Van Löw.!



Thomas Müller, Almanyanin oyun anlayisinin Bayern München'e cok benzedigini söylüyordu ve hatta hocasini da basliktaki gibi etiketliyordu. Bugün Almanya'nin kazandigi basarinin arkasinda yatan bir baska isim kesinlikle Louis Van Gaal'dir. Thomas Müller-Badstuber kesfi ya da merkezdeki Schweinsteiger yaratimi icin degil sadece oynattigi futbol ve milli takim yansimasi da oldukca fazla olmasi nedeniyle böyledir.

Miroslav Klose, oynamadigini ve fakat Van Gaal antrenmanlarinda bulunmasinin cok önemli oldugunu dile getiriyordu.

Basin toplantisinda bu benzerlik soruldugunda Löw soruyu yadirgamadigi gibi farkliliklari da dile getiriyordu. Bayern kenarlardan bireysel yeteneklerinin cabasiyla ilerler iken Löw Kombinasyon futboluyla sonuca gidiyordu lakin bunun disinda yerlesim, alan parselleme, geride oyunu kurma ve Schweinsteiger üzerinden oyuna hakimiyet saglamasi gibi pek cok benzerlikler söz konusuydu.

Toplamda Bayern München ile Löw'ün Stuttgart'in basinda iken herkesi kendisine hayran biraktiran o Bermuda Seytan Ücgeninin birlesimidir bugünkü Almanya. Teknik direktörün katkisi görülebilir iken Van Gaal'in katkisi biraz geri planda kaliyor. Oysa Ribery-Robben yerine Löw'ün yillarca önce basardiginin buraya yerlestirilmesidir Almanya milli takimi.

Sadece Almanya-Bayern München mi peki ?

Inter'in basarisi sonrasi "saglamci" Brezilya yer yer Inter+Kaka+Robinho olarak anilir iken Ispanya-Barcelona arasindaki benzerlik, Juventus-Italya ve elbette zamaninda Galatasaray ve onun Milli takima katkilari da yadsinamaz.. Bugün Louis Van Gaal iken dün Fatih Terim bizim ülkemizde bu konumdaydi..

3 yorum:

armgn dedi ki...

çok güzel bir yaklaşım olmuş. hatta kulüp takımlarında başarıya giderken yaratılan sistemin milli takımlara da yansıması çok doğru bir tesbit. en çarpıcı örneklerinden biridir aslında gs ve fatih terim. ingiltere'nin bunu yakalayamamasının nedeni ne peki sence? Alex Ferguson formülü yazılıp çiziliyor mesela ama bence fabio capello da ingiltere için biçilmiş kaftandı. sanırım formsuzluğun ve sakatlıkların kurbanı oldular.

CaRtMaNtR dedi ki...

Aslında Fatih Terim'in bir başka avantajı Galatasaray'ın başında başarılı olduğu dönemdeki yerli kadronun kilit isimlerini Ümit milli takım hatta daha önceki dönemlerden tanıyordu. Böylece kafasında oluşturduğu şablonu (tamam kendisi genelde daha ziyade mentör özellikleri ve oyuncuları motive etmesiyle hatta bunu yaparken insanları irite etmesiyle bilsekte oyuncularına belli bir taktikten söz etmemiş olması imkansızdır herhalde) onlara empoze edebilmişti.

Van Gaal ise elindeki malzemeye en uygun yapıyı sahaya yansıttı. Ehh malzemenin önemli bir kısmı Milli takımında omurgası olunca ve Milli Takımlarda farklı bir sistem oturtmanın ve bunda başarılı olmanın zorluklarını göz önüne alınca Bundesliga'da ve Şampiyonlar liginde test edilmiş sisteme ufak bir yorum farkı getirmesi gayet mantıklı.

Bu noktada bu yapıyı kullanmayan kupa öncesi ağır favori İngiltere kısıtlı zamanda anca bir ana plan yaratabilmiş fakat Milli Takım seviyesinde buna alternatif planlar oluşturma fırsatı bulamayınca DK'da sonuç yine hüsran oldu diye düşünebiliriz. Gerçi bu noktada İngiliz Milli Takımın omurgasının tek bir takımın as oyuncularından oluşmamasıda bir başka etken olarak değerlendirilebilir.

mondo trasho dedi ki...

sümük yiyen löw yakında prmağını burnundan beynine sokup beynini yiyecek. demedi deme herr borges!