28 Haziran 2010

Aykut Kocaman Hamlesi.!



Aykut Kocaman Fenerbahce'nin basina gecti. Hayirli olsun her seyden önce..

Su konumda yerli bir antrenör tercihi dogrudur. Aykut Kocaman'in bir yildir klubün icerisinde olup sorunlara daha kisa sürede müdahale edip takimi düzlüge cikarma ihtimali acisindan da oldukca mantikli.

Lig Radyo'da konusurken araya havaalanindan Aykut Kocaman girince dinlemek zorunda kaldik. Yeni transfer Stoch hakkinda konusuyordu ve söyledikleri de oldukca mantikliydi. Üzüldüm bir an.. Bu nitelikte ve bu bilgiye sahip adam neden Sportif Direktör olarak kalmaz ki ? O teknik adamlik iki haftada bile elinden kayiverir ve iliskiler bir daha Fenerbahce'ye adimini atmayacak derecede bozulur.. Böyle de olacaktir yüksek ihtimal. Oysa kendisine güzel bir teknik adam bulsa, kendi yönetimi altinda futbolu Fenerbahce'de yeniden insa etse, futbolculari düzene koyup yeni gelen teknik adama avrupai kosullari yaratsa, Aziz Yildirimi geri cekse, futbolu Almanyadaki gibi futbolcular yönetse, güzel olmaz miydi ? Fenerbahce olsun yahu örnek, biz takip edelim.. neden olmadi ki ? Ayni zamanda birilerine ayip da oldu biraz gibi geliyor bana..

Biz hep Aykut Kocaman'in adamligindan bahsettik ve fakat burada cok ciddi bir sorun var, etik acidan Daum'a yanlis yapilmistir. Birakin Türkiye Süper Liginde ücüncülügü bile görmemis, son maclarda Sampiyonlugu kaybetmenin disinda hep sampiyonluk yasamis Daum'un önce icinin bosaltilmasi ve ardindan gönderilmesini.. Daum artik gitmeliydi lakin Aykut Kocaman bu sekilde mi gelmeliydi ?

Bir Sportif Direktör, teknik adamin kalip kalmayacagini, sportif acidan teknik direktörün basarisini ölcen kurumdur. Simdi Aykut Kocaman'in Daum raporu ve Daum ile iliskisi biraz sorunlu olmadi mi ? Öyle olmasa dahi takimin basina gecmek icin Daum'u bu duruma getirdi deseler, kim ne diyebilir ? E o zaman olmasin mi teknik direktör diyorsunuz..

Olacaksa, öyle bir niyeti varsa hicbir zaman sportif direktör gibi bir görevi kabul etmeyecekti.! Simdi ben bir radyonun programlarinin ne kadar kaliteli ya da dogru olup olmadigini kontrol eden yetkili kurumum.. Yayindan kaldirdigim programin yerine tutup kendimin hazirladigi programini koyarsam, degerlendirmelerim ne derece "objektif" ya da "ahlaki" olur ki ?

Sene boyunca Daum ile anlasamadi.. Bunun nedeni Daum'un yerinde gözü var deseler kime neyi nasil aciklarsiniz ki ? Teknik direktör olacak adamin o bölgede isi nedir ? Beckenbauer bile Rehhaggel'i kovdugunda bir macligina takimi idare edip sonrasinda yeni direktöre devretti.. Diger türlü dogru olmazdi. Hoeness'in, Allofs'un teknik adami kovup yerine gecmesi komik olur..

Acikca söylüyorum, dogru bir hamle ama yanlis bir yol cizilmistir. Daum su konumda her acidan haklidir. Almanya'da Fenerbahce klubü prestij olarak zedelenmistir. Beckenbauer gibi dünya futbol insani olarak anilan adam makaraya almistir ki ister kizin ister sövün; Haklidir.. Sen tazminatini verip kapiya koyacak gücte degilsen Avrupanin dev klupleri filan grubunun icerisinde de degilsin.. iki arti iki dört..

Terim, Milan'dan gitti ve fakat sözlesmesi geregi calisiyormuscasina ayligini almaya devam etti. Klinsann kovuldu, Bayern bilmem kac milyon euro verdi tazminati geregi..

Aykut Kocaman'in yaptigi yorumculuk adi altinda klup teknik adamlarini elestirip o klubün teknik adami kovduktan sonra basina gecmesi gibi bir durumdur. Etik degil, ne derseniz, neresine kulp takarsaniz takin "dogru" da degildir. Adamliktan bahsediyorsaniz bu adamlik da degildir.. Trabzonspor sonrasi beyanati ya da Istanbulspor'daki yaptiklari gibi benim icin bu da unutulmayacaktir mevzu bahis konu Aykut Kocaman oldugu vakit..

Ben bu gibi haksizliklar sonrasi basa gelen insanlarin hep basarisiz oldugunu gördüm ve fakat umarim burada baska türlü gelisir her sey..

33 yorum:

mre dedi ki...

Benim merak ettiğim F.Bahçe'de sportif direktörlük müessesesi ne olacak? Oraya kim gelecek? Gelen kişi de -kardeşi padişah olmasın diye boğduran sultanlar gibi- Aykut'u yemeye kalkacak mı? Bu böyle bir gelenek mi olacak?

Yoksa geçen sene başlatılan bu uygulama bu yıl iptal mi edilecek? Yani sadece Aykut Kocaman'ı ısındırmak için uydurulan bir pozisyon muydu? Çok soru var!!!
Not :Daum'dan hiç haz etmeyen samimiyetsiz ve şark kurnazı olarak gören biriyim. Aykut Kocaman'a da karakter olarak daha yakınım. Ama bunlar, yapılanları görmemeyi gerektirmiyor.

TA dedi ki...

bence aykut kocamanın sportif direktör olması yanlıştı.sportif direktörlük bence türkiye için olumsuz bir yapılanma.iki başlılık doğuruyor.sportif direktörle teknik adamlığın aynı bünyede olması daha doğru olur.uygun isim aykut kocamandır bence.yani manu-alex ferguson tarzı bir yapılanmaya gitti sanırım fenerbahçe.fergusonun üzerinde bir sportif direktör yoktur.herşeyden ferguson sorumludur.fergusonu yolluyorum dyen biri teknik anlamda olamaz.yada fergusondan bağımsız bir oyuncu alıyorum diyen bir sportif direktörde olamaz.
bence fenerbahçe doğru olanı yapmıştır ve yanlış olan şeyden(sportif direktörlük)dönmüştür.vede bunu doğru isimle yapmıştır.
bir teknik adamın üzerinde demoklesin kılıcı gibi duran sportif direkötrlük olayı doğru değildir.teknik adam haliyle rahatsızlık duyar bundan.

Borges dedi ki...

TA: Dogru degilse BAyern Münih nasil Avrupayi dagitti gecti ? Demokles kilici gibi duran Hoeness nasil basarili oldu ? Man U'nun sadece ve sadece bir "dakikasi" vardir ve hep yenilmistir. Dortmunda da Bayern Münihe de de. nasil oldu bu ? Adamlar nasil bilmem kac yildir basarili oluyorlar ?

Fergusonu sev, tap tamam da bir istisna adam. Kac kisi 28 yil bir takimin basinda kaliyor ? E o zaman Ferguson da oldugu gibi birileri calistirsin, idman ettirsin, dogru mu bu ? birileri baska bir sey..

Sportif direktörlük baskani, futbolu bilmeyen insanlari futbol konusunda karar almasini engelleyici acisindan Türkiyenin en cok ihtiyaci oldugu kurumdur. Ingilterede Ferguson'un üzerinden baskan konusmaz, burada konusur. Menajerlik sistemi vardir ve bazen cift baslidir da.. Buraya ise her seyden fazla gerekir. Aziz Yildirim nerden bilsin Aurelio'nun "futbol" degerini ? Zico'nun neyi basardigini ? Belki iyi yoldaydi ?

Simdi Aykut kocaman üc hafta basarisiz olursa ne olacak ? E gitti her sey.. ?

TA dedi ki...

ingilterede sadece manuda değil birçok kulüpte yoktur sportif direktörlük.

sorun yöneticilerin teknik adama güvenip güvenmemesinde yatıyor.

aurelio yu sportif direktör olsada olmasada yöneticiler yollayabilirdi.mesela sportif direktör aurelioya kafasında düşündüğü sistem dolayısı ile kalsın diyor.ama teknik adam kafasındaki sistemde aurelioyu yer yok.ne olacak?

hal böyle olunca transferleride herşeyide teknik adama vermek gerekir.şimdi fatih terimin üzerinde bir sportif direktör düşünülebilir mi?

aykut bir zaman sonra gitti diyelim.yeni gelen hoca yine her kararı vermeli.

bayernin son yıl hariç avrupada esamesi yoktu.devlikten bile çıkıyordu.dortmundun avrupada yine esamesi yok son 10 yıldır.ama 4 ingiliz takımı son 10 yıla damgası vurulmuştur.benitezin wengerin fergusonun mourinhonun ancolottinin üzerinde sportif direktör olmaz.

türkiyede başkanlar sportif direktöremi güvenecek yoksa teknik direktöremi.
ligin ilk yarı ortasında sportif direktör rapor verdi takım iyi gitmiyor bu hocayı kovalım.teknik adam da takım iyi gidiyor yada düzelecek diyor.başkan sportif direktöre göre hareket ederse o kulüpte teknik adamın ağırlığı olmaz.bir teknik adama ya güvenirsin yada güvenmezsin.bütün mesele bu.bunun ortası olmaz.acaba biraz güvenirsem sportif direktörle bunu dengelerim dersen bu olmaz.zaten teknik adama güvenmeyen başkan sportif direktörede güvenmez.

''Aziz Yildirim nerden bilsin Aurelio'nun "futbol" degerini ? Zico'nun neyi basardigini ? Belki iyi yoldaydi ?''

zaten aziz yıldırımın futbolu bilmesi gerekmez.bilmesinde sorun vardır.bilmemesinde değil.aurelio hakkında kararı bence sportif direktör değil teknik adam vermeli.zicoya güvenmeyip yollayan yöneticiler sportif direktöremi inanacak.
dediğim gibi mesele güvenip güvenmemekte.
senin dediğin futbol aklı-sportif direktör- çift başlılığa teknik adamların ağırlının azalmasına yol açan bir sistem.

TA dedi ki...

''Ben bu gibi haksizliklar sonrasi basa gelen insanlarin hep basarisiz oldugunu gördüm ve fakat umarim burada baska türlü gelisir her sey.. ''

daum yorumlarına hiç katılmıyorum borges.daum bildiğimiz alamanlardan değil.belkide türkiyeye gelmiş en alaman olmayan almandır.

Borges dedi ki...

TA: Alalala..

DIyelim ki sen altyapiyi calistircaksin, alti aylik degil de alti yillik projeler üreteceksin, her alti ayda bir gönderdigin teknik adama göre farkli bir yol mu cizeceksin kendine ?

Bu kurumu ilk ingilizler ortaya atmistir ve faakt dünyadaki en önemli temcilcisi de Uli Hoeness'tir. Bayern Münihin klup yapisi özelinde geldigi noktayi BBC üc saat man u öncesi örnek olarak gösterdi, bir bak bakalim nasilmis aradaki fark ? Bayern bugün futboldan gecimini saglayan tek "DEV" kluptür. Man u filan dahi hikaye yaninda. Bizzat ingilizlerin arastirmasi da vardir, bakabiirsin.

BU isin cikisinin bir kac nedeni vardir ve ingilizlerin kesfidir.

1-Teknik direktör kalici degildir ve fakat klube uzun süreli futbol projeleri gerekir, calismasini yapabilecek ,teknik adam kadar bu isten anlayan bir insan gerekir.

2- Teknik adamin görevleri yeterince coktur. Idman, taktik, analiz. Diger bütün konulari halledecek bir yardimci gerekir. Magath bile Held'i transfer etti cunku yetisemez hepsine.. ki tek adamligi sever.

3- Futbolun artik belirleyici ögesi sadece teknik adam degil. Teknik adam projenin bir parcasi konumundadir. Önemli olan bu genel projeyi kim yürütüyor ? Bir proje olabilir mi alti hafta sonrasi gidebielcek bir adamin yönetimi altinda ?

Ingilizler bu sene sifir cekti. On yil önce de Bayern Münih ambargo koydu bugünkü ingilizler gibi. 99 final, 00 yari final, 01 kupa.. 97 Dortmund sampiyon..gibi yillar süren bir ambargo. Hani yetmislerde Üc yil üst üste sampiyon klupler kupasini almasini , 80 de son dört takimin da alman olmasi gibi tonla hikayeyi bosver.. Dönem dönemdir bu isler..

Klubün sadece sportif degil her acidan "profesyoneller" tarafindan ynetilmesi gerekir. Ingilterede de bu böyledir, eski futbolcularin hemen hepsi menajer olmustur arkadasim. Bir bak istersen.. Keza ALmanyada da.. Cunku bu isi bilirler, bilen insan isin basindadir, burada ?

Aykut Kocaman alti hafta sonra kovulmayacaginin garantisi var midir ? Alti haftalik plan/proje seni nereye götürür ?

aydın dedi ki...

Yerinde olsam sevinirdim zira çok sevdiğim ve saygı duyduğum Löw'e salça olacaktı Aziz başkan, halbuki ben onu daha güzel, yani Azizsiz günlerde Fenerbahçe'de görmek istiyorum.
Aynısını Aykut Kocaman için de hissediyorum ve biraz empati yapmak durumunda kalıyorum.
Önüne belki de bir daha gelmeyecek bir fırsat geçti ve o da bunu kullandı.En azından neyin ne olduğunu biliyor.Löw nerden bilsin 12 yılda hiçbir şeyin değişmediğini? Elbette Löw için de para önemli bir motivasyon olacaktı ama o Daum gibi sırf paradan ibaret değil.
Ve Daum konusu.Haklıyken haksız demeyelim de mağdurluğunu kaybetti Daum.Belden aşağı açıklamalarının bini bir para.Ne demek ''ben Hazard'ı aldıracaktım, Stoch ikinci sınıf futbolcu'' ?
Sana biri tokat attıysa şikayet ederken tokat atıldığını ifade edersin, üstüne bir de tokadı atana mesnetsiz suçlamalar yöneltmezsin.
Bu arada sirk kelimesini ilk ben kullanmıştım, Beckenbauer'e kadar yayılacağını bilemezdim.

http://papazincayiri.blogspot.com/2010/05/aziz-yldrm-istifa-simdi.html?showComment=1274058448698#c2911235218858612744

Borges dedi ki...

MEsele Daum degil. Su kesin Daum artik gitmesi gerekiyordu, tamam, dogrudur. gitsin ve hatta kötü de karakteri olsun.

Lakin bu yapilan etik olarak dogru degildir. Isin ahlaki boyutu hos degil.

Aykut Kocaman görevi geregi iceriye girebilir, kimin trenasfer olup olmayacagini belirleyebilir. Belki Aykut olmasa, devre arasi transfer olsa her sey baska olamaz miydi ? Hayir transfere gerek yok diyen Aykut'un ne kadar dogru davra ndigini simdi kim bana söyleyecek yahu ?

Yapilan yanlistir. Daumu sevmek sevmemek filan gecin.. Sizin fikirler öyle olusuyor, benim degil. Ben Aykut Kocaman'i severim ama yaptigi yanlistir.

aydın dedi ki...

Kimse Aykut Kocaman'ın yetkilerini tam olarak açıklamadığı için neyin etik olup olmadığını bilemeyiz abi.
Bir kriz olmuş ve görev alanları devre dışı bırakılmış.Ona bakarsanız Daum'un görevinden istifa etmemesi de etik değil, kendisinden şampiyonluk bekleniyordu, bu beklentinin gayet de farkındaydı ve başaramadı.
Yılanın başı o koltukta oturduğu sürece Daum mağdur, Aykut da potansiyel mağdurdur gerçi, ne konuşsak boş...

Pan Monroe dedi ki...

işin ahlaki boyutu falan yok usta. Daum şimdi parasını alacak mı? Alacak.. Bütün bunları bilerek, 15 senedir bu memleketi tanıyan bir adam olarak, zaten sırf da o parayı almak için geldi mi? Geldi. Ha o para anasının hak sütü gibi helaldir, çatır çatır alacak tabi. Ama kimse etikten falan bahsetmesin. Daum çok prensipli bir teknik direktör olsa zaten Fenerbahçe'ye adımını atmazdı ikinci defa. Aykut'un geliş şekli komik olabilir, doğrudur. Ama bu ülke içinde buna skandal ya da çok enteresan bir iş olarak bakmak iyi niyet bana göre.

Sportif direktörlük konusuna gelirsek; sen kulüp içinde daha tepede bir kurumsallaşma oturtmadan, futbol idaresi konusunda bu yapıyı sağlamak hayaldir. Bu yüzden ne Hoeness yaratabilirsin ne de bir İngiliz menajerlik sistemi getirebilirsin.
Daha yönetim kurulları bile profesyonel olmayan kulüplerde "futbol direktörlüğü" kavramı abilikten öteye geçmiyor malesef. Hoeness futbolla ilgili tüm saha içi saha dışı mevzuların başkanıdır bir nevi Münih'te, ciddi insiyatifleri vardır. Aykut'un var mıydı? Ya da Aykut'a bu insiyatifleri verebilir misin?

Ya bu profesyonelliği toptan sağlamalıyız, ya da yapımıza uygun pratik bir istikrar programı üretmeliyiz. Türkiye yapısı itibariyle Bundesliga veya Premier ligi kendine örnek alarak çok da yol katedemez. Halbuki bizim usül Başkan-hoca beraberliği minvalinde ilerleyen İtalyanlar, bu usülü nasıl daha prof hale sokmuşlar, bence bunu takip etmekte fayda var.

baha dedi ki...

Yazına sonuna kadar katılıyorum Borges. Umarım bir zihniyetin değişimi olur bu hamle. Yapılan yanlışlar arasında doğru yol bulunur lakin Barcelona hocasının eleştirildiği ülkedeyiz. Avrupa Şampiyonu hoca da geldi olmadı, Alman geldi olmadı, Brezilyalı geldi olmadı. Bu sefer kendi içimizden birini oraya getirmek bence iyi hamle.

@mre

ingiltere'deki menajerlik sistemi uygulanacak artık Fenerbahçe'de.

Borges dedi ki...

Pan Monroe: Etik degili megili yok. Yanlis, iki arti iki dört bana göre.

Bu adam iki as oyuncusunu devre arasi kaybetti. Carlos-Kazim Kazim. Su Galatasaray macinda müthis oynayan adam vesaire.

Oyuncu lazim dedi, karari kim verdi ? Aykut.. Gerek yok dedi oyuncuya. Simdi bu adam son macta Sampiyonlugu kaybetti. Aykut neden karar veriyor ? Aykut Kocaman teknik direktör olacaksa bu nasil is yahu ?

Ister Italyayi isterse de Irani örnek alin, bu degismeyecektir.

Sen, yorumcu olarak klup teknik direktörünü elestirip sonra onun basina gelmeyi de "etik" bulmuyorsun, sürekli bu konuyu tasiyorsun amma velakin bu ondan farkli bir sey degil, daha kötü. Benim altimda calisan bir insani ben cok rahat basarisiz kilabilirim..

Daum para icin geldi misal Zico,Lucescu,Rijkaard,Schuster gibi adamlarin hayali Türkiye Süper Liginde takim calistirmak midir ? RIjkaard 4 milyon euro aliyor, ne ikinciligi, ne sampiyonlar ligi ne de futbol olarak tatmin etti. Schuster kac para aliyor acaba ? Lucesacu'nun hayali Ukrayna ligi miydi ? Elbette adami yari yolundan parasini yükselterek cevirttiniz, simdi parasinin pesinde kosmasi olagan degil midir ?

Klubun sahibi "Kisiler" olur is baska.. Ama kurumlsallasma adina ilerlemek istiyorsaniz eliniz mahkum Premiere Ligi, BUndesligayi örnek alacaksiniz.. Aykut su an her yetkiyi alarak geldi, her sey dogru ama gelis sekli yanlis. ordan oraya atlanilmamali. Nerden baksan bu dogru degil.

Oyuncularin arasina girebilme hakkina sahiptir. Daum kac mactir sallanilmiyor bilmiyoruz.. Emre cok önceden söyledi Daum'un gidecegini vesaire.

Pan Monroe dedi ki...

@borges

dostum ben bu anlamda Daum ve Rijkaard'ı aynı kefeye koymam. Çünkü dediğim gibi 15 senelik bir süreçten bahsediyoruz.Hepimiz Del Bosque'ye, Skibbe'ye, Low'e hak verdik. Çünkü onlar için hakkaten sürprizdi yaşananlar. Eğer Daum şampiyon olsaydı ve sözleşmesi uzatılsaydı burdaki çarpıklığı gündeme taşıyacak mıydı sence? O zaman neyin etiğinden bahsedebiliriz ki,bireysel bir hesaplaşma dışında? Burda profesyonel olarak bahsedeceğimiz tek şey Daum'un hakkı olan parayı almasıdır, ki alacak da. Ama buraya tüm bunları bilerek uça uça gel, bütün seneyi goygoyla geçir. Sonra sepetlenince "türk idarecileri şöyle böyle" diye veryansın et. Yok öyle köfte!Daum bunları kulüpte kalıp da söyleseydi başımın üstünde yeri vardı.

Söylediklerine bütünüyle katılıyorum, idealde çok güzel şeyler söylüyorsun ama o kurumsallaşmayı getirebilmen için tüm ligi değiştirmen lazım. Bugün tek bir kulüp çıkıp dese ki: "tamam arkadaş biz artık Bremen modelini uyguluyoruz, ligin pilot takımı da biziz" tek başına götüremez bunu, yapmasına imkan ihtimal yok. Çünkü bunu uygulaman için hem oranın medyasını, hem hedef kitleni (taraftar) hem de pazarını ona göre yeni baştan düzenlemen gerekir.Bütün bunların bu ülkede olmadığını, olmasının da mümkün gözükmediğini Daum senden benden daha iyi biliyor(du)

Bugün Aykut'u eleştirmek, Guardiola'yı eleştirmekten daha insafsızcadır benim gözümde bu yüzden.Guardiola nasıl geldi ki?

Borges dedi ki...

Pan Monroe: Bunun Löw,Skibbe ve digerleriyle ilgisi yok. Guardiola iel hic yok. Guardiola her büyük klubün futbolcusuna yaptigini yapti, B takiminin basina gecirdi. Arkasindan teknik direktör. Rijkaard'i kovan Cruyff dur Laporta dir filan. Bugün Guardiola icin menajerlik düsünüyor Barcelona. Oraya gecmesi ve tekrardan teknik direktörlüge gecisi yapmasi ancak bugünkü konuma esdeger olur.

Aykut Kocaman samimidir, güzel adamdir vesaire. Bunlari da tartismiyorum, bugün yapilan hos degil.

Mustafa Denizli, yorumculuk adi altinda Ertugrul Saglam'i elestirdi sonra o klubun basina gecti. Ayni durum burada da var. Etik olarak dogru degil. Dahasi Aykut Kocaman'in verdigi kararlar da Daum'un basarisinda önemli rol oynuyor.. Bu durumda ak ve kara cok da ortada degildir.

En basitinden devre arasi transfer olsa, iki oyuncu kaybetmis Fenerbahce transfer imkanina sahip olsaydi bugün Aykut Kocaman basta degildi ?

Üzerinde oldugun bir insanin basarisizligi sana kapi acacaksa dedigin dogrudur, yapilanma sorunu var.

Daum'un konformist tutumu, sacmaliklari baska bir konudur. Daum gitmesi gerekiyordu, artik burada faydali olamazdi kesinlikle.. Ve lütfen yeni isimler arayin, hicbir klup Daum'a, Lucescu'ya dönmesin ve fakat bu yanlistir.

aksilaz dedi ki...

Aykut olsun, Oğuz Çetin olsun bu adamların karakteri budur. İç dünyalarında müthiş egolar ve sinsilikler bulunan isimler bunlar. Bu kişilerden erdemli davranış beklemek güç. Hele birde işin içine fenerbahçe girince daha güç oluyor.

Birde herkesin eleştirdiği Rıdvan var. Ancak Rıdvan bunların içinde en doğru insandır. İçi neyse dışıda odur Rıdvan'ın.

Aykut'un gelişine sevindim açıkcası. Yapabilecekleri belli olan bir teknik adam. En azından ne oynatacağını şimdiden biliyoruz.

Borges dedi ki...

Aksilaz: Mümkün mertebe takim fanatizmi yapmadan degerlendirilelim. Aykut Kocaman'in yaptigi cok güzel tavirlar, örnek davranislari mevcut. GS FB degil mesele. Ayni sey diger takimlarda oluyor vesaire.

Nasil olmalidir ?

GS'da daha beterleri oluyor arkadasim ben söyleyeyim de.. Aykut'un tavri, buraya gelis sekli degerlendirilsin, mümkünse sadece bu..

kakam gelmis olamaz mı dedi ki...

Borges,

Anlatmaya çalıştığın noktada %100 haklısın. Yarın Aykut Kocaman haksız bir şekilde gönderildiğinde yanlış zamanda yanlış şekilde göreve gelişinin bedelini ödeyecektir. Gelinen şu noktada Aykut da biliyor ki bu kulüpte kurumsallaşma, etik vs. hepsi sözde. Olası bir başarısızlıkta Rıdvan gibi onun da kellesi alınacak. Rıdvan zaman zaman bahseder fenerbahcede oynamak, sonrasında antrenör olmak hayalimdi diye. Aykut için de aynı şey geçerlidir diyebiliriz ve bu durumdaki bir insan için yapılan teklifi reddetmek kolay değildir. Bu anlaşılabilir bir durum. Ancak, Aykut göreve geliş sürecini, öncesini, Daum'a yapılanları göz ardı etmemeliydi. Hatası olmayan son maçla şampiyonluğu kaçıran teknik direktör kovuluyorsa, başarısız oluyorsa Aykut da çok büyük ihtimal başarısız olacak ve gönderilecek. Kısacası harcanmış olacak ama söyleyecek hiçbir sözü olmayacak. Çünkü bütün olan biteni gördü, işin içindeydi neyin ne olduğunu biliyor. Tabi ufak da olsa başarılı olma ihtimali var, daha da az birşeyleri değiştirme ihtimali var. Ne yapalım bir taraftar olarak biz de ona tutunalım.

aksilaz dedi ki...

mümkün oldugunca yapmamaya çalışıyorum Borges. Ancak medyadaki Aykut haberleri sonrası hiç bilmeyen birisi , melek zannedecek Aykut'u.

Galatasaray'da olanları zaten söylüyorum. Vefasızlık ile özdeşleşti artık Galatasaray.

bucho dedi ki...

bir fenerbahçe taraftarı olarak bu konuda sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.. acıklı bir durum bence benim ki..üzülüyorum cunku aykutun akıbetinden korkuyorum seviniyorum türk ve benim nazarımda başarılı bir hoca olacak die başımızda.. hayranı oldugum bir futbolcu taraftarı oldugum takıma gelmiştir uzun zamandır bole birsey olsa diordum ama sanırım bu şekilde istemiordum şimdi insanlar onun için daumun kuyusunu kazdı derken itiraz edemiorum. durum oyle olmasa bile oyle gibi gornuor ve aykut yanlış hatırlamıorsam teknik direktorlugu kabul etmeyecegni vurgulamıstı.. inşallah başarılı olup butun bunları unutturacaktır herkese.. başarısızlık durumunu düşünmek bile istemiorum..

Great White dedi ki...

Adına sportif direktörlük denilen ne idüğü belirsiz mevkiiye anlam kazandırıldığı bir hamledir bu aslında..

Yani bir kulüpte sportif direktör sıfatıyla istihdam edilen biri varsa o takımın teknik direktörünün bir stepnesidir de aynı zamanda..

Tıpkı bizdeki ne işe yaradığı bellisiz stepne Ünal Karaman' ın da sabırla Şenol Hoca' nın çuvallamasını bekliyor oluşu gibi..

Bir de bu fason mevkiiye neden sportif direktör denir anlamam. Futboltif demeleri daha mantıklı aslında. Aykut' un ne işi olur basket ya da voleybol takımıyla. Yani baştan sona bir kara mizah var ortada..

Borges dedi ki...

Great White: Ismi, cismi önemsiz.Futbol subesi baskanligi da diyebilirsin ya da cok baska bir sey. Önemli olan görev alani ve nasil yetkilendirildigidir. Bir adam futbola dair planlari olacak, bu futboldan gelmis ve futbolu bilen bir insan olmalidir. Bir takimin ne kadar dogruya kulac actigini, futbol takimini basarisini insaat islerinden gelen ya da hotel sahibi cesitli isadamlari nasil bilsin ? bilmesin iste.. Ünal,Aykut ya da bir benzeri. En önemli özelligi teknik direktörlük meslegini icra etmemesi gerekir.

Böyle adamlar futbol alaninda kluü ne kadar basarisiz olursa olsun sürekli klubün icerisinde yer alirlar. Farkli projeler üretirler, futbolcu alim satimi, scoutluk gibi teknik adamin her zaman vaktinin olmadigi pek cok ise kostururlar..

Teknik adam bugün var yarin yok ama senin uzun yillara dayanan bir futbol projesine sahip olman gerekir, bunun basinda olmasi gereken insandir.

Mehmet: Bence basarili olmasi icin bütün kosullar hazir ve fakat dedigim gibi gelis sekli yanlisti ve bugün ikincilik arti ücüncü turun cok cok üzerine cikmalidir. Bana göre bu yanlisin disinda Aykut Kocaman'da israr edilmelidir, iki yil verilmelidir ona.. Ama verilir mi bilmiyorum, zor..

TA dedi ki...

@mehmet

sevin sevin. fenerbahçe yıllar sonra doğru yapılanmaya gitti.aynı manu- ingiliz modeli gibi.ve faruk süren-fatih terim modeli gibi. futbolun tek patronu oldu aykut kocaman.
sir aykut kocaman:)

galatasarayda ise hala yardımcı teknik adamlar var.adnanlar vs.

Pan Monroe dedi ki...

@great white

sportif direktörlük çok ciddi bir iştir. Bak tırnak içinde belirtiyorum
"ciddi" bir "iş" tir. Bu tırnak içinde yazdığım şeyler, günden güne büyüyen (!) ligimizde bir anlam kazanırsa, sportif direktörlük de anlam kazanacaktır.

Ama bizdeki durum şu; Yönetim uğraşır didinir yıldız alır.Adam belli sebeplerden verimsizdir. O zaman araya abiler girer. Bu abilerin adı bazen futbol şube sorumlusudur, bazen s. direktördür, bazen asbaşkandır (!).

Bu abi, yerli oyuncularla uzun süre yaptığı münazaralar sonucunda , hem bu yıldızın, hem de gelen yabancı hocanın takıma zarar verdiğine ikna olur ve olaylar gelişir. Benim tuttuğum takım (galatasaray) da buna en güzel örneklerden biridir.

Taraftar gruplarını örgütleyen mi ararsın, futbolcuların performansını şakacıktan düşüren mi ararsın, yabancı oyuncuya fırça çeken mi ararsın, ne kadar göreviyle ters iş varsa yapar. Burdaki samimiyeti tartmanın bir lüzumu yok. Ama yukarda bahsettiğim "ciddiyet" zaten başlamadan anlamını yitirir.

Fenerbahçe'de bu adam Aykut değildi. Ben buna inanmıyorum. Çünkü Aykut'a gelene kadar o papazlığa çok da müsait bir kadrolaşma var. Hele ki Emre'nin top oynadığı takımda bunların olması hiç de tuhaf değil.

Ama önceki yorumlarda bahsettiğim gibi; Daum tüm bunları göze alarak buraya geldi. Ve bunları değiştirmek için de hiçbir çaba sarfetmedi, ta ki işler çuvallayana kadar. Benim bu olayda Daum'a hak veremememin sebebi budur. Yoksa Borges zaten olması gerekenden bahsediyor.

Aykut'un başarılı olması ise hiç olası durmuyor. Ama o da bunu göze aldı. Bu yüzden Aykut çuvallarsa onun da konuşmaya hakkı yoktur. Nasıl ki Bülent Korkmaz asla bir kurban değilse, Aykut da değildir.Daum da değildir.

Great White dedi ki...

Futbolun başında sürekli olarak görevlendireceğin adam teknik direktör üstü bir görev yapacaksa aynı zamanda teknik direktör olabilecek konseptte bir adam olmaması gerekir. Bu işi profesyonelce yapan ve idari tecrübeye sahip bir adam olmalıdır. Yani duruma göre eşofmanını çekip antrenman sahasına inecek biri değil. Aksi halde işte bu şekilde bir görev karmaşası yaşanabiliyor. Bunu demek istedim..

Uzatmadan bir de örnek vereyim. Teşbihte hata olmazmış. Evine sıkça girip çıktığınız ve hayli içli dışlı olduğunuz bir arkadaşınız boşandığında onun eşiyle evlenmek ne derece etikse Aykut' un Daum' un işini (eşini) alması da benim nazarımda o derece etiktir tab iri caizse..

Ya o eve zamanında girmeyeceksin ya da o evliliği hiç yapmayacaksın. Bu benim fikrim tabii..

kuzen larry dedi ki...

Almanya örnekleri güzel ama Türkiye'de durum farklı. Burada hiç bir başkan her şeyi sportif direktöre emanet etmez. Bir türk ten alman veya ingiliz gibi davranmasını beklememeliyiz. Öyle davransa daha iyi olur belki ama olmaz işte. Olsa olsa italyan, ispanyol veya yunanlı gibi davranabilir bir türk.

O yüzden kendisi de geçen sene fenerbahçedeki yetkilerinin tam olarak ne olduğunu bilmediğini samimiyetle itiraf eden Aykut Kocaman' ın yaptığı çok da abes değil bence. Benim gözümde adamlığından bir şey kaybetmemiştir ve yıllar sonra ilk defa tam olarak içime sinen bir teknik direktörümüz var. Fenerbahçelilerin büyük kısmının da benim gibi düşündüğünü biliyorum.

Kendi açımdan yeni sezondan öncelikli olarak beklentim yıllardır hasretini çektiğimiz güzel futbol oynayan fenerbahçe'ye kavuşmak. Aykut yapabilir bunu, inanıyorum.

En azından "yapamasa da canı sağolsun" diyebileceğim bir adam var artık takımın başında. Bu bile yeter.

Borges dedi ki...

Kuzen Larry: Alman, ingiliz gibi degil yahu.

Devre arasi transferi neden engelledi mesela ? Ihtiyaci yok dedi, oysa kucuk bir arti katki ile sampiyon idi Fenerbahce..

Bunu da bosverin. Spor yazarlari, lig tv de yorumculuk yapan eski teknik adamlari elestirmedi mi ? Cunku yanlis bir konu var, etik olarak dogru degil.

Burada Aykut Kocaman isin icerisinde. Karar alici konumda. Belirleyici..

Basarili olursa bunlarin hepsi zaten hatirlanmaz bile, ama olmazsa ya da bir gün baska yerde "etik" ile iliski kurarsa bunlar da hatirlanacaktir zira böyle düsünenler de var cunku

aydın dedi ki...

Borges bu adam Türk futbol tarihinin transferle oluşturulmuş en iyi kadrosuna 4 sene önce son maçta şampiyonluğu kaybettirmiştir.
Avrupa başarısı zaten hak getire.
Semih'i oynatmamış, Mehmet Topuz'la yeterince ilgilenmemiştir.
4 sene evvel bitik Galatarasay kadrosu, bu sene son derece mütevazi Bursa kadrosu, Sivas'ın 2 yıl sümüğünü atmayacağın kadrosunun şampiyonluğa oynadığını da eklersek devre arası transfer yapılmaması sağlam bir dayanak değil.Al işte Zico gibi bir tecrübesizin ligde - Avrupa'da neler başardığı ortada.
Daum'un tek haklı olduğu nokta tazminatıdır, onun haricinde neyin ne olduğunu bilerek buraya geldi.
4 sene evvel Aykut da yoktu ve Daum'un 3 yılı boyunca biz Fener'de doğru düzgün kanat oyuncusu göremedik.
Kısacası fazla uzatmayayım, çalıştığı başkanla tencere-kapak olmuş bir adam için etik kelimesinin değerini düşürmeye gerek yok.

Del Piero dedi ki...

Daum'dan hiç hazzetmem, ikinci gelişinde "inşallah sezon sonunda Azizle birlikte giderler" dedim. Ama o gidiyor, Aziz yine yerinde. Şu gönderme işi ise tam komedi, koskoca kulübü laçka ettiler, ne yazık ki Azizin başkanlığındaki bir Fenerde "etik" kelimesinden bahsetmek mümkün değil. Soyunma odasına inip futbolculara tükürükler savurmak, yenilgiyi kabullenmeyip hazımsızlıktan çirkefleşmek, tarihinin en iyi futbolunu oynatan ve başarısını yaşatan adamın(Zico) yardımcılarını kovdurup sonra da kendisini kovdurmak... Bu adam bu akılla bu klübün başında olduğu sürece başarı gelmeyecek ve daha çok kişi kovulacak, ta ki o gidene kadar. Aziz Yıldırım yüzünden vazgeçilmez tutkuma bir ara verecem, artık futbolu takip etmemeye karar verdim çünkü üzülüyorum, artık barcelona ile filan teselli bulurum.

Asphalt Monkey dedi ki...

Daum'a yapilan elestirileri anlamiyorum. Bu adam daha önce neyse hala o. Sen bu adamin teknik direktör olarak nasil oldugunu birebir bizzat yasadin, adami Denizli macindan sonra da kovdun. Aradan gecen 1-2 sezondan sonra ne degisti de 3 yillik, bol sifirli bir tazminatla sözlesme imzalayip sonra da milyon cesit numarayla adami yollamaya calisiyorsun? Daum tazminat konusunda sonuna kadar hakli. Bugun bir isyeri sizi ise alip sonra da sözlesmede tazminat oldugu halde sizi isten cikarsa hanginiz Türk filmi tadinda sen beni kovamazsin ben istifa ediyorum diyecek?

Yaziya sonuna kadar katiliyorum. Aykut karakterinde birisi, Fenerbahce'ye td olmak istese bile, sezon boyunca bu olasiligi yalanladiktan ve su son Daum olaylarindan sonra bunu tekrar düsünüp ertelemesi gerekirdi. Hani Daum'un sözlesmesi sona erer ya da Sivasspor'da Werner Lorant faciasiyla Bülent Uygun'un basa gecmesi gibi birsey olsa neyse

bucho dedi ki...

abi kocaman bir taraftar olcak kocamanın arkasında buna eminim ama diyerek yine ilk cumlenin hukmunu azaltıyorum ama yönetim ne akdar arkasında duracak.. bir iki kotu sonucta suratlar asılıp su oynasın bunu oynatma telkinlerinde bulunmasınlar.. biliyorsunuz sabıkalı bizim yönetim bu konuda.. beni şaşırtırlar umarım..

Pan Monroe dedi ki...

aykut'u bekleyen tehdit direkt sportif başarıya endeksli bir sabırsızlık değil. taraftar böyle girişimlerde "sabredip arkasında duracağız" demeye bayılır, ama aslında başka faktörler devreye girer olası kötü gidişlerde. O da teknik konulardan ziyade dedikodulardır.

"Aykut'la Alex konuşmuyorlar" "Başkan Aykut'a sert yaptı, aykut resti çekti"

falan filan gibi. Biz doğrudan karaktere inip "tümden gelimci" anlayışı benimsemiş bir milletiz. Yerli yabancı farketmez. Aykut da olası bir başarısızlıkta "kötü kararlar veren bir hoca" olarak değil "kötü bir adam" olarak lanse edilecek, problem de bu.

alperensaylar dedi ki...

yapılanın etik olmadığı konusunda sana katılıyorum borges. ben de rahatsızım olanlardan, iki yıl önce zico gittiğinden beri bir soğukluk var içimde. fakat ne kadar yöntemi yanlış olsa da aykut'un gelişi bir umut benim için. kaybedecek bi şeyimiz de yok nasılsa. daha önce aynısını 2 kez yaptık oğuz ve rıdvanla. belki bir guardiola olamaz ama antipatiyi biraz olsun azaltır, yıllardır görmek istediğimiz alt yapıdan oyuncuyu/oyuncuları takıma kazandırır, yönetimdeki "futboldan anlayan"ların kafa yapılarını değiştirir kazanmanın yıldızlarla değil takım olgusuyla gerçekleştiğini gösterir...belki

umarım başına gelebilecek en kötü durum ertuğrul sağlam'ınki gibi olur.

eğer aykut da vefasızca, göz boyanarak aldatılarak gönderilirse tek isteğim aziz yıldırım'ın teknik direktör olması...

TA dedi ki...

oğuz ve rıdvanın gelişi tepeden inme oldu. hiçbir anadolu kulübü deneyimi olmadı bu ikisinin.ama aykut kocamanın anadolu takımlarında deneyimi var.skor olarak olmasada futbol anlamında başarılı oldu.taraftarı olmayan tanınmamış genç isimlerle ankaraspora bir futbol kimliği kazandırdı.özeri buldu çıkarttı.