29 Haziran 2010

Neden Thomas Müller ?



Müller 1989 dogumludur. Cok degil bir yil önce amatör takimda Badstuber ile beraber yüz kisinin önüne cikar iken bu sene Sampiyonlar Ligi finalinde Bayern München'in ve Dünya Kupasinda da Almanyanin en önemli oyuncularindan birisi olarak sahne aldi.. Cok da sasirmadik aslinda..

Klinsmann yönetimi altinda Sporting Lizbonu Bayern gole bogdugu macta Müller son ceyrekte sahne aldi ki oradaki sogukkanliligi, sakinligi beni cok sasirtmisti. Ilk Avrupa macinda bir gol atip bir asist yapmasinin disinda beni etkileyen kismi sakinligi, baskiyi hissetmemesi,kirkyillik bayernli gibi oynamasi olmustur. Öyle ki Sampiyonlar Ligi finalinin agirligini kaldiramamasi hem beni hem de Van Gaal'i cok sasirtmistir. Yine de 20 yasinda oldugunun bir kez daha altini ciz mek gerekir..

Artik salt yetenege bakarak degerlendirip futbolcular hakkinda "gelecegi" var bu oyuncunun diyemiyorsunuz zira baska seyler de gerekiyor. Arda Turan'in "4-4-2'yi milli takimda ögrendik biz" demeci oldukca önemlidir Thomas Müller üzerine konusuyorsak eger.. zira kendisi gibi genc takimdan cikardigi, rakiplerine göre yetenegi cok daha az olan Badstuber ile onun ortak yani futbolu teorik olarak da sahada oynayabilecek konumda olmalaridir.

Thomas Müller,yeteneginin disinda özellikle Ingiltere macinda gösterdigi gibi pozisyon bilgisi ve oyunu okuma acisindan digerlerine fark atacak bir futbol olgunluguna/bilgisine yirmi yasinda ulasmis bir futbolcudur.Klose'nin yedek kalmasina ragmen Van Gaal antrenmanlarinda bulunmasinin ne kadar önemli oldugunu belirtir iken bu genc yasinda böyle bir antrenörün sekil vermesi onun icin de hayati önem tasimaktadir.

Thomas Müller, 1999 yilinda yasitlarinin oldugu yerde 20 macta Gerd Müller misali 120 gol yani takimin attigi toplam golün yüzde seksenini atan bir yetenege sahiptir ve fakat onu öne cikaran daha cok futbol yetenegin disinda teorik futbol bilgisi ve bu meslege uygun karakteridir. Futbol yetenegi acisindan bir anlamda onu yildizlastirmayacak ölcüde goller atan diger genc Bayern yetenekleri alt liglerde sürünür iken Müller'in burada olmasinin ya da Van Gaal gibi teknik adamin öne cikarmasinin temelinde pozisyon bilgisi, futbolu teorik olarak yasina göre cok üstün bir sekilde okuyabilmesi yatar. Cektigi sutun muhtesem bir sekilde iceri girmesi degil, orada bulunmasi onu önemli yapar. Cikista yaptigi kosu kadar Schweinsteiger'e verdigi paslar, tam sahaya hakim olacak sekilde gelismis futbol beyni onu öne cikarir..

Thomas Müller, orta cizgiyi gectikten sonra sahanin herhangi bir noktasindaki görevi icra edebilecek cesitlilige sahip futbol karakteri vardir. Yine bu cesitliliginin altinda yatan iki ayagini kullanabilir olusu ve pas yeteneginin disinda oyun bilgisi ile bire bir ilintilidir.

Thomas Müller, 2009 Aralik ayinda 3 yildir beraber oldugu bu resimdeki hatunla evlenmistir. 20 yasinda evli bir genc yetenek cok da kolay bulunmuyor. Düzenli yasami, yildizsiz ve gelismesine ket vuracak kaprisi olmayan karakteri cok ama cok önemlidir.

Thomas Müller, Ingiltere maci sonrasi ekranlarda röportaj verir iken aklinda bulunan seyi röportajin sonuna sakladi: Dedesi ve Babaannesine selam göndermek..! Sadece bunun icin dahi ona cesitli nedenlerden dolayi "Bauer" yani "Köylü" diyenlere güzel bir siktir cekeriz.. Buysa köylülük, milletin efendisi olmayi o hakediyor demktir. Sadece su Dede-Babaanne sevgisi dahi onu baska yapar gönlümde..

11 yorum:

jacques dedi ki...

Bu Thomas Müller'de öyle bir futbol şansı var ki onu bu kadar yükseklere taşıyor. Çok çok büyük yetenekleri olduğunu düşünmüyorum ama bi şekilde asist yapıyor , gol atıyor. Anlaşılır gibi değil. :)

Sevgiler.

Borges dedi ki...

jacques: Her seyden biraz var, her seyden vasatin oldukca üzerinde bir yetenek var. Önemli olan o bunu olabielcek en iyi sekilde verimli kiliyor. Her seyini biraz biraz sahanin icerisine koyuyor. hepsini topladiginda ise "yildiz" olmaya fazlasiyla yetiyor aslinda.. özellikle hepsinin üzerine "20 yasinda" etiketini de yapistirdiginiz vakit..

varol döken dedi ki...

çok çok büyük yetenekleri olmayan 20 yaşındaki adam, turnuvanın o ana kadarki en büyük maçında 2 gol 1 asistle hem de mükemmele yakın oynuyor...

vay be...

jacques dedi ki...

varol , futbol şansı olduğunu söyledim. İlk maçta da golü vardı. Çok ilginç bir oyuncu. Tamamen yeteneksiz demiyorum ama beğenmiyorum ben Müller'i. En doğal hakkım bu değil mi ? :)

TA dedi ki...

mülleride hakan şüküre benzetiyorum:).zamanında hakan şüküre maç esnasında çok kızlarlardı.ama her maçta asist yapar gol atardı.yada arkadaşlarına alan açardı.klas golcü harika top yeteneği olmamasına rağmen takım oyuncusuydu hakan şükürde.

gökmavi dedi ki...

Büyükanne ve büyükbabasına selam gönderdiği maç sonu röportajını canlı seyretmiştim. Oberbayern'li hemşehrimiz Thomas candır, kardeştir.
Eline sağlık, yine güzel bir yazı olmuş.

muyek dedi ki...

Arda Turan gorsun ornek alsin dicem ama o daha cok Kirilgan Darilgan Hakan Sukur abisini ornek aliyor.

guner dedi ki...

"ruslar avrupa eğitimi almış bir asya toplumudur. yani.. atatürk devrimleriyle ulaşmaya çalıştığımız ama sonra başa geçenlerin güzellikleriyle orada kaldığımız yapıdadır. bu ifadeyi daha önce de kullanmıştım. bununla beraber, zamanla yozlaşmalarıyla, yozlaşan yöneticilerin gelmesi ve bundan öte, bundan çok daha önemlisi, eskiden olduğu gibi insanlar çıkaramamasıyla şu an daha sıradan bi ülke görünümündedir benim için. keza bakıldığında rusya imparatorluğu tarihin hiç bir devrinde, onu yönetenler yüzünden güzel olmamıştır, tersine onu yönetenlerin boktanlığı yüzünden inanılmaz güzel insanlar çıkarmıştır. bunu iki şeye borçludur, güzel insanlar çıkarmasını... birincisi, dediğim devletin içinde bulunduğu durum, ikincisiyse avrupa eğitimi ve bunun rus insanları arasında güzelce yoğrulmasıdır. ben yine hep derim, bu sene okutulan yeraltından notlar kitabı beğenilmemesine rağmen bal öğrencilerimizce, bu kitabı en iyi anlayabilecekler arasında türkler, ve türkler gibi asya kafalı kalabilenler vardır. mesela o kitabın 60-61. sayfalarındaki bölüm, fransızlar ve almanlar üzerine söylenenler, bunu en iyi anlayabilenler bizler olabiliriz, tabi bir şeyleri görebiliyorsak.. bunları görebilen insandır ki işte o zaman bizim jön türkleri çıkardığımız dönemde ne kadar edebiyatça yanlış yönde olduğumuzu, ilk edebiyatımızın gelişmesinin ne kadar özenti olduğunu, bütün ilk eserlerimizin, avrupalılaşma adı altında fransız edebiyatı esiri olduğu ve tüm yapılmaya çalışılanın fransız romantikliğini cahil osmanlı toplumuna kabul ettirmeye çalışmak olduğu, osmanlı toplumuna fransızlık arandığı görülecektir. ruslar ne yapmıştır? asya kafasıyla çalışan ama avrupalılardan sistematik düşünmeyi öğrenen ruslar, yatıp kalkıp puşkin'e, sonra belinski'ye, ve herzen'e dua etsinler, aydınlanmışlardır ve halkı aydınlaştırmaya çalışmışlardır. yani aradıkları halka romantik duygular yaşatmak değildir. devrimcilik de değildir daha o zaman. düşüncelerinde farklılık yaratmaya çalışmak, çağdaş bir toplum yaratmak ereğidir. ben rusları bu yüzden sevdim hep, edebiyatlarıyla tanıştım ilk ve bu yüzden sevdim. avrupalı mantığıyla düşünebilen asyalılar. burada asyalı olmak, asya kıtasında bulunmak anlamında değildir, daha çok göçebe insanların, yani asyalı insanların pratik görebilme, bunları hayata uygulayabilme, güzel bir sosyallik içinde bulunma durumlarını anlatır. asyalı adam şakacıdır, sokakta top oynar, insanlarla ilgilenir, doğaldır her şeyden önce, yalan da söyler, acayip adam da kandırır, ama bazı şeyleri güzelce görür ve pratiğe yatkın olduğu için doğru şeyi gösterirsen ona, hemen onu bünyesine katar. bunlara sen avrupalı sistematik düşünme eğilimini kattın mı, mükemmel insanlar olurlar, bu atatürk'tür örneğin. yukarda bahsettiğim yeraltından notlar bölümü için aşağıya tıklayın...

http://hayat-yuvarlaktir....009/05/rus-romantigi.html"

devamı, tamamı da buradadır.
http://ibalsozluk.sozlukspot.com/w/rusya/

Müller tüm bu nedenlerden güzel oyuncudur. Esaslı bir 4-2-3-1 oyuncusu, fakat 4-3-3te sırıtacaktır. Bayern gerçekten pek çok farklı düzeni oynayabilecek, güzel bir takım olma yolunda ilerliyor, Kroos da gelecek örneğin, sen daha iyi bilirsin, onun gelişi 4-2-3-1 oynayabilen takım hüviyetine sokar. Ama 4-4-2 oynayacaktır yine, şu an en uygunu da bu. Tabi sol bek-kaleci çözülmeli, timoşçuk da olmayacaksa kesin olarak, bir de arkayı toplayacak orta saha.

guner dedi ki...

Müller'e futbol şanslısı demek ayıptır bence. Kewell da öyle ya da böyle gol atıyordu Galatasaray'da, doğru yerlerde bulunuyordu, bu da mı futbol şansı?

Futbol o kadar kompleks bir oyun değil zaten. Ama fiziki gereklilik ve gerekli zihniyeti birleştirmek, o kadar insanın önünde, o yorgunlukla, herkese mümkün olmuyor işte. Bir de Avrupa dışında yetişen futbolcuların, bizde de böyledir, okullu olmadığı, bu işi sokakta öğrendiğini hesaba katarsak, pozisyon bilgileri-oyun görüşleri bu yüzden daha zayıf oluyor. Bu durumda, futbol öncelikle oyun olarak ele alınıyor, oyun görüşünden öte teknik-yaratıcılık vs öne çıkıyor. Ortası yok, ya mektepli oluyosun-yaratıcılıktan yoksun, kalıp adam; ya da böyle teknik, o diğer mektepliler arkanı topluyor vs. Bu ikisini birleştirebildiğine kralsın zaten, Müller de aynen böyle.

Artık birinci yabancı dil İngilizce oldu, haliyle İngilizce öğreniyoruz, haliyle Premier Lig futboluna daha yakın oluyoruz. Ben Premier Lig bazlı bir yabancı lig seyircisiyim, o yüzden Müller'den haberim yoktu. Hatta Twitter'da bir Şampiyonlar Ligi maçı öncesi Borges'e sorduğumu hatırlarım necidir bu adam diye:) Müller'i Borges'le tanıdık, bildik; artık bambaşka bir noktada James Milner'la beraber. Bu güzel futbolculuk, oyun bilgisi ve tekniğin güzel birleşimini çok uzakta değil sosyal şartlarda arayın. İşte Mesut, Alman mahsülü bir Türk futbolcu. Müller de şu anane-dede muhabbetine bakılırsa, benzer yapıda bir adam.

Benim için en ideal insan tipi Avrupa eğitimi almış Asyalıdır. Her şartta, her yerde böyledir bu. Asyalılıktan kasıt bir farklıdır benim gözümde, bizim okulun sözlüğüne yazdığımı aynen kopyalıyorum.

EciL dedi ki...

gerçekten süper bir yazı olmuş. merak ettiğim bir oyuncuydu. neredeyse her şeyi öğrendim.

varol döken dedi ki...

@jacques
beğenmemek elbette hakkın ama yeteneğin yoksa futbol şansıyla kıvıramazsın bu işi...

bazen en büyük yetenek, yeteneklerinin sınırını bilip ona göre en maksimum faydayı almaktır... bugün müller'den 10 kat yetenekli adamlar evlerinde bira içiyor...

ayrıca müller benim izlediğim kadarıyla gayet topu ayağına yakıştıran, driplingi, çalımı, şutu olan bir çocuk, daha ne bekliyoruz bir futbolcudan:)

hakan şükür karşılaştırması ise abesle iştigal, hakan şükür döneminin en özel oyuncusuydu, bambaşkaydı yaptıkları ve yapamadıkları ile... çok iddialı olmak istemem ama ben dünya futbol tarihine geçecek kadar şahsına münhasır bir futbol yaşamı ve anlayışı olduğunu düşünüyorum kendisinin...