3 Temmuz 2010

Arjantin - Almanya Mac Öncesi.!



Ne desek yalandir yahu. Sinirler gerilmis, hafif hafif tansiyon yükseltilmis ve macin basinda gol, kirmizi kart her seyi degistirir.. Bu mac icin kirmizi da ihtimal dahilindedir. Cok sevdigim yeni kesfim Werder Blogundan baslayalim öncelikle.

Baklava seklinde bir Arjantin diziliminin Almanya icin fazla ofansif olabileceginin üzerinde duruyor. Mascherano'nun süpürücülügünü üstlendigi yerde Tevez-Higuain'in saginda-arkasinda-arasinda oynayan Messi'li Arjantinin hucum gücünün fazla ve fakat Müller-Özil-Podolski'li Almanya icin yetersiz savunma olabileceginin altini cizip bir ihtimal Veron'u sahaya daha da defansif oynamasi icin sürebilir olusundan bahsediyor..

Katilmiyorum.

Savunmanin bir baska yolu sürekli hucum ya da topa sahip olmaktir.

Arjantin savunma yaparak istese de maci kazanamaz.. Önde daha cok Tevezin basini cektigi pres gücü yüksek futbolcularla kavga edecek ve maci orada oynacaktir. Baska türlü varolan kadro topa sahip olabilecek yeterlilikte degil. Sürekli hucum, daha az atak yemesinin ve savunma yapmasinn en önemli araci.

ve fakat bu oynadiklari sistem de Almanya'nin isine fazlasiyla geliyor. zira oyunun merkezini önde kuran Arjantin geride daha da kötü kosullarda yakalanabilir ki Arjantin defansinin yavasligi da isin tuzu biberi oluyor

Arjantin'de Di Maria'nin bu mactaki performansi oldukca önemli. Lahm'in hucum destegini bir sekilde etkisiz kilmali ki Almanya'nin en önemli hucum merkezi olan sag kenarin yeterince iyi islememesine neden olacaktir. Bayern'de Robben'in, burada Müller'in bu kadar cok iyi hucum etmesinin en önemli nedeni Lahm destegidir. Di Maria'nin üzerine buraya ekstradan Tevez'in de yardima gelmesi gerekir Lahm ipek yolunu bozma adina..



Arjantin Özil icin Mascherano faktörünü ortaya sürecektir. Öndeki üclünün sefi konumundaki adami stoperinizi "Önstoper" seklinde öne sürerseniz her basarisizliginiz arkada biraktiginiz boslukta ingiltere macinda oldugu gibi tehlikeli rakip akinina dönüsecektir. Portekiz gibi dörtlünün önüne bir stopervari oyuncu eklerseniz savunma gücünüz üst düzeye cikar ve elbette buna paralel hucumuz zayiflar. Her yerde oldugu gibi rakibin on numarasina önliberoyu verme eylemi Arjantin icin de gecerlidir. ve fakat geride sigortanin bir adama bagli bir oyun sürmesi en az Özil kadar tehlikeli Müller-Podolski icin hucum güclerinizin biraz daha geride oyunu oynamasi gerekebilir. Bu da Arjantin icin oyunu önde kuramama sorununu dogurur ki ne yaparsa yapsin, bir tek bunu yapmasin diyoruz..



Almanya ise Messi icin öncelikle oyuncunun kötü gününde olmasini bekleyecektir zira Messi isterse ne yapsaniz cok bir fayda etmez. Bunun disinda Messivari oyunculari artik eskisi gibi adam adama savunma yaparak durduramazsiniz. Ona alani dar edeceksiniz lakin tam bu esnada diger tehlikeli oyuncularin bosluk yakalamasini da engellemek gibi zorlu bir kontrol eylemi var. Ikili-üclü savunma digerlerine kapi acacaktir. Basina bir adam daha cok top almamasi nedeniyle konulabilir ama etkili olmayacaktir.. Alan savunmasi ve elbette pas yollarinin kesilmesi en iyi cözümdür. Schweinsteiger ilgilenecektir ve Khedira diger maclara oranla biraz daha defansif bir orta saha olacaktir bu nedenle.. Messi, hicbir sey yapmasa dahi su haliyle sahada bulunmasi Arjantin'in en büyük kozudur. Ona yakin tehlike arz eden Tevez'in varligi,Di Maria'nin Mart ayinda oynanilan macta oldugu gibi cosmasi ve dahasi Higuain gibi bir adamin sahanin icerisinde olmasi isleri zorlastiriyor bu yakada.. Yeteri kadar iyi savunma yapip hizli kontralara cikmayi deneyecektir.

Bugüne kadar olan maclardan cikan sonuc Arjantin'in baskili bir sekilde oynayacagi ve Almanya'nin "bilincli" bir sekilde geride durup kontralarla isi bitirmek istemesi yönündedir.

Her iki takimi da seviyorum ve mümkünse bol gollü, birinin digerine fark atmadigi ve son saniyelere kadar heyecan icerisinde gecen bir mac olsun..

Hicbir sey olmasa dahi bu macin varligi nedeniyle su andan itibaren macin baslayacagi saate kadar olan sürede bana yasattigi sevinc nedeniyle dahi; Futbol cok ya$a.!

7 yorum:

Temur dedi ki...

Alman müdafasının özellikle söz konusu Mertesacker olduğunda topu oyuna sokma hususunda pek maharetli olmadığını biliyoruz ama aynı durum Arjantin müdafası için de bir nebze olsun geçerli değil mi? Podolski-Klose-Müller üçgeninin blok haline presi başarabildiği oranda Arjantin savunmasının bir süre sonra uzun toplarla oynayacağı dikkate alınırsa Mertesacker'in hız-çeviklik gibi defoları göze batmaytabilir

Borges dedi ki...

Temur: abi Mertesacker topu oyuna iyi sokar aslinda. Daha dogrusu derinlemesine müthis pas atmaz ama Scweinsteiger ile beraber pas yüzdesi en iyi iki oyuncudan birisidir. Sari kart görmeyecek sekilde tere yagindan kil ceker gibi topu yerden alir lakin bu turnuvada cok iyi degil, o kesin. Yine de onun "sefligi" önemlidir defans icin..

Arjantin defansi daha kötü Almanya'ya göre.. Ama ayni zamanda hucumu da Almanya'ya göre daha iyi. Almanya kontralardan deneyecektir sansini.

aksilaz dedi ki...

Bu maçın sadece öngörüsü olur. Net konuşmak o kadar zor ki. Benim öngörüm ise :
İki takımın oyun sistemini baz alırsak ibre Almanya'dan yana gibi duruyor. Karşılarında (hücum gücünün ekstra iyi olması dışında)tam istedikleri tarzda bir takım olacak. Müller kilidi çözecek diye hissediyorum. Ancak gönlüm Arjantin ve Maradona ile birlikte.

Hepimiz için güzel bir gün olacak. İyi seyirler.

Borges dedi ki...

Aksilaz: Aynen öyle, su olur deriz bu olabilir, böyle bir mac. iyi seyirler demekten baska bir sey gelmez elimizden :)

TA dedi ki...

öngörüm alamanyanın kazanacağıdır.arajantinin duran toplar ceza sahasına şişirilen toplar haricinde fazla pozisyona gireceğini düşünmüyorum.
alamanya bildiğimiz alamanya gibi oynayacak.hatta daha fazlasını bile yapabilirler.çok fazla abartıyorlar bu arajantini.grup maçlarında ve 2.turda özellikle ilk golü bulmaları hep şansının yardımıyla oldu.biri kendi kalesine attı ve kötü oynarken şişirilen bir top ile goller buldular.arajantin çıkın oynayın havasında bir takım.taktiğe fazla ihtiyaçları olmadı(ganaya benziyor bu bakımdan).ama bu kez öyle değil.

skor tahmini yapmak çok zor ama oyun olarak alamanyanın üstün olacağını düşünüyorum.
arajantinin işi ceza sahasına şişirilen toplara kalmış vaziyette.şans yanlarında olursa belki tur atlarlar ama çok zor bir ihtimal.

TA dedi ki...

alamanya nasıl elenir? brezilyanın elendiği gibi elenir.futbolun cilvesi diyebiliriz.yoksa arajantin öyle orta sahayı paslarla geçip rakibi sürklase edecek bir takım değil.zaten organizasyonu yok arajantinin.organik futbol oynuyorlar.

TA dedi ki...

özbek hakem Irmatov bence turnuvanın en iyi hakemi.mükemmel avantaj uygulaması var.sarı kartlarını hemen çıkarmıyor.uyarı mekanizması işliyor.japon hakem gibi 2-3 metre yerinde kullanılmayan pozisyonları durdurmuyor.oyunun akıcılığını sağlıyor.hakemin sağduyulu bir hakem olması nedeniyle sahada fazla vukuat olacağını sanmıyorum.